96  Uppskot til  ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "Lov om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler

A. Upprunauppskot
B. 1. viðgerð
C. Orðaskifti við 1. viðgerð
D. Nevndarskjøl
E. Álit
F. 2. viðgerð
G. Orðaskifti við 2. viðgerð
H. 3. viðgerð (Einki orðaskifti)

Ár 2005, 29. apríl, legði Jóannes Eidesgaard, løgmaður, vegna landsstýrið fram soljóðandi  

Uppskot

 

til

 

ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar “ Lov om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler

 

 

Mælt verður ríkismyndugleikunum til at seta í gildi fyri Føroyar soljóðandi lóg:

 

“ Lov om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler

Denne lov bygger på en overenskomst mellem Færøernes landsstyre og den danske regering som ligeværdige parter. 


 

§ 1. Færøernes landsstyre kan med fremmede stater og mellemfolkelige organisationer forhandle og indgå folkeretlige aftaler, herunder forvaltningsaftaler, som fuldt ud angår overtagne sagsområder.

Stk. 2. Stk. 1 finder ikke anvendelse ved forhandling og indgåelse af folkeretlige aftaler, som vedrører både Færøerne og Grønland. Efter beslutning af såvel Færøernes landsstyre som Grønlands landsstyre kan de to landsstyrer dog handle i forening ved folkeretlige aftaler i overensstemmelse med bestemmelserne i denne lov.

Stk. 3. Folkeretlige aftaler, der er indgået efter stk. 1 og 2, 2. pkt., kan opsiges efter de samme bestemmelser.

Stk. 4. Bestemmelserne i stk. 1-3 omfatter ikke folkeretlige aftaler, som berører forsvars- og sikkerhedspolitikken, samt folkeretlige aftaler, som skal gælde for Danmark, eller som forhandles inden for en mellemfolkelig organisation, hvoraf Kongeriget Danmark er medlem. 

Stk. 5. Bestemmelserne i stk. 1-3 begrænser ikke de danske myndigheders forfatningsmæssige ansvar og beføjelser vedrørende forhandling, indgåelse og opsigelse af folkeretlige aftaler, herunder aftaler, der er omfattet af stk. 1-3. 

 

§ 2. Folkeretlige aftaler i medfør af § 1, stk. 1, indgås på rigets vegne af Færøernes landsstyre under betegnelsen Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne. Folkeretlige aftaler i medfør af § 1, stk. 2, 2. pkt., indgås af Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre i forening under betegnelsen Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne og Grønland. Om nødvendigt kan andre lignende betegnelser fastlægges i medfør af stk. 2, 2. pkt.

Stk. 2. Nærværende lov forudsætter et nært samarbejde mellem den danske regering og Færøernes landsstyre med henblik på, at Kongeriget Danmarks samlede interesser ikke tilsidesættes, og at regeringen underrettes om påtænkte forhandlinger, inden disse påbegyndes og om forløbet af forhandlingerne, inden folkeretlige aftaler indgås eller opsiges. Regeringen fastlægger efter forhandling med Færøernes landsstyre de nærmere rammer for samarbejdet.  

 

§ 3. Ved ansættelse af repræsentanter for Færøernes landsstyre på Kongeriget Danmarks udenrigsrepræsentationer til varetagelse af Færøernes interesser, som fuldt ud angår overtagne sagsområder, finder § 8, stk. 2, i lov om Færøernes hjemmestyre tilsvarende anvendelse. 

 

§ 4. Hvor internationale organisationer åbner adgang for, at andre enheder end stater og sammenslutninger af stater kan opnå medlemskab i eget navn, kan regeringen efter anmodning fra Færøernes landsstyre beslutte at indgive eller støtte en ansøgning herom for Færøerne, hvor dette er foreneligt med Færøernes forfatningsmæssige status. 

 

§ 5. Loven træder i kraft den …...”

 

 

Viðmerkingar:

Danska forsætisráðið hevur í skrivi, dagfestum 21. apríl 2005, til Løgmansskrivstovuna sent omanfyri nevnda uppskot til ummælis hjá heimastýrinum sbr. heimastýrislógarinnar § 7. Í skrivinum verður boðað frá, at danska stjórnin bíðar eftir ummæli frá heimastýrinum í málinum, áðrenn uppskotið verður lagt fyri Fólkatingið. Donsku viðmerkingarnar til uppskotið eru hesar: 

 

 

Almindelige bemærkninger

 

1. Indledning

 

Færøernes udenrigspolitiske interessevaretagelse er vokset i takt med den tiltagende globalisering og de færøske myndigheders ønske om inddragelse i disse anliggender. Et væsentligt element i denne udvikling har været, at Færøerne har valgt at stå uden for EU.

 

Det er regeringens overordnede politik at søge rigsfællesskabet moderniseret og herunder  inddrage Færøerne i udenrigspolitiske beslutninger, som særligt vedrører Færøerne.

 

I sin åbningstale i Folketinget den 1. oktober 2002 tilbød statsministeren at drøfte en ordning med de færøske og grønlandske myndigheder, hvorefter landsstyrerne bemyndiges til at handle på rigets vegne i mellemfolkelige anliggender, der alene angår Færøerne henholdsvis Grønland. En fuldmagt af denne karakter ville ligge uden for de nuværende hjemmestyrelove, og regeringen ville derfor være indstillet på at forankre en sådan fuldmagt til det færøske landsstyre og det grønlandske landsstyre i lovgivning.

 

Med udgangspunkt i den udvikling, der allerede har fundet sted for så vidt angår det færøske landsstyres internationale interessevaretagelse, er lovforslagets hovedsigte at give landsstyret en udtrykkelig og generelt formuleret adgang til selv – på rigets vegne, men uden Udenrigstjenestens medvirken – med tredjelande og internationale organisationer at føre og afslutte internationale forhandlinger, der fuldt ud angår overtagne sagsområder. Lovforslaget forudsætter, at de danske myndigheders ansvar for rigets udenrigspolitik bevares i overensstemmelse med Danmarks Riges Grundlov.

 

I dette lovforslag anvendes udtrykket ”Kongeriget Danmark” om hele riget, mens udtrykket ”Danmark” angiver rigsdelen Danmark, medmindre andet klart fremgår af sammenhængen. Udtrykket ”danske myndigheder” sigter til Folketinget og regeringen. 

 

2. Hovedpunkterne i lovforslaget

 

2.1. Færøernes generelle stilling i udenrigsanliggender 

Færøernes stadigt stigende internationale interessevaretagelse har bl.a. givet sig udslag i, at internationale forhandlinger, der alene berører Færøerne, i stigende grad er blevet ført under ledelse af det færøske landsstyre. Udenrigstjenestens medvirken har i sådanne sager undertiden været af mere formel karakter, mens der i andre tilfælde har været tale om, at Udenrigsministeriet har ydet en substantiel bistand i forhandlingerne.

 

Aftalerne er i disse tilfælde indgået mellem det pågældende tredjeland og Kongeriget Danmark, og det fremgår normalt af aftalen, at både regeringen og det færøske landsstyre har medvirket i aftalens tilblivelse og godkendelse.

 

For så vidt angår visse forvaltningsaftaler mellem Færøerne og visse nærtstående lande har der udviklet sig en praksis, hvorefter Færøernes landsstyre har forhandlet aftalen uden Udenrigstjenestens medvirken. Denne praksis forudsætter, at de danske myndigheder stedse holdes underrettet om forhandlingernes forløb, således at det er muligt for disse i givet fald at sikre varetagelsen af rigets interesser.

 

På det multilaterale område har Færøernes landsstyre adgang til at gøre særlige interesser gældende i forbindelse med internationale forhandlinger og herunder mulighed for at deltage i danske delegationer på embedsmands- eller politisk niveau ved diplomatiske konferencer.

 

Både for bilaterale og multilaterale aftaler, som særligt berører Færøerne, skal det færøske landsstyre endvidere høres, forinden disse aftaler ratificeres. Bortset fra en række særlige sagsområder, f.eks. vedrørende menneskerettigheder, vil det normalt også være muligt for Kongeriget Danmark at tiltræde aftaler med virkning alene for Danmark, således at Færøerne selvstændigt kan træffe beslutning om, hvorvidt den pågældende aftale ønskes anvendt i forhold til Færøerne.

 

Færøernes Lagting vedtog den 18. maj 2004 et skelsættende sikkerhedspolitisk beslutningsforslag, som lægger op til, at de færøske myndigheder fremover, inden for rammerne af rigsfællesskabet, skal søge indflydelse på sikkerhedspolitiske spørgsmål af betydning for Færøerne. Under udenrigsministerens besøg i Tórshavn den 18. august 2004 var der enighed om at optage drøftelser om mulighederne for en fælleserklæring mellem Færøernes landsstyre og regeringen, der svarer til Itilleq-erklæringen af 14. maj 2003 mellem regeringen og det grønlandske landsstyre. Som et resultat af disse drøftelser underskrev lagmanden og udenrigsministeren under udenrigsministerens besøg i Fámjin på Færøerne den 29. marts 2005 en fælles principerklæring om Færøernes medvirken og inddragelse i udenrigs- og sikkerhedspolitikken.  Denne fastlægger – med forbehold af de danske myndigheders forfatningsmæssige ansvar og beføjelser – normerne for Færøernes medvirken og inddragelse i udenrigs- og sikkerhedspolitikken, baseret på medinddragelse og medindflydelse med sigte på ligeværdighed mellem de to rigsdele i alle spørgsmål, hvor Danmark og Færøerne i fællesskab er inddraget.

 

Systematisk angår lovforslaget emner, der er reguleret i den færøske hjemmestyrelov. Færøernes landsstyre har imidlertid over for regeringen tilkendegivet, at landsstyret foretrækker, at lovbestemmelserne etableres ved en selvstændig lov og ikke ved en lov om ændring af hjemmestyreloven. 

 

2.2. Statsretlige bemærkninger 

Regeringen har følgende bemærkninger vedrørende de statsretlige rammer for fuldmagten.

 

Danmarks Riges Grundlovs § 19, stk. 1 og 3, har følgende ordlyd:

 

§ 19. Kongen handler på rigets vegne i mellemfolkelige anliggender. Uden folketingets samtykke kan han dog ikke foretage nogen handling, der forøger eller indskrænker rigets område, eller indgå nogen forpligtelse, til hvis opfyldelse folketingets medvirken er nødvendig, eller som i øvrigt er af større betydning. Ej heller kan kongen uden folketingets samtykke opsige nogen mellemfolkelig overenskomst, som er indgået med folketingets samtykke.

     Stk. 2. (..)

     Stk. 3. Folketinget vælger af sin midte et udenrigspolitisk nævn, med hvilket regeringen rådfører sig forud for enhver beslutning af større udenrigspolitisk rækkevidde. Nærmere regler om det udenrigspolitiske nævn fastsættes ved lov. ”

 

Som det fremgår af Danmarks Riges Grundlovs § 19, stk. 1, handler kongen (regeringen) på rigets vegne i mellemfolkelige anliggender. Heri ligger, at enkelte dele af riget efter grundloven ikke vil kunne tillægges selvstændig kompetence i disse anliggender.

 

Det ville derfor forudsætte en grundlovsændring, hvis Færøerne statsretligt skulle have adgang til på egne vegne at handle i mellemfolkelige anliggender.

 

Spørgsmålet er herefter, om der forfatningsretligt set er mulighed for, at Færøerne kan handle på rigets vegne i en række mellemfolkelige anliggender. Herom bemærkes følgende:

 

Det færøske landsstyre vil ved at handle på rigets vegne binde hele riget, således at dispositioner på det udenrigspolitiske område som udgangspunkt vil berøre rigets generelle udenrigspolitiske forhold. Bl.a. vil eventuelle spørgsmål om folkeretligt ansvar for manglende overholdelse af en folkeretlig aftale indgået af Færøerne inddrage de danske myndigheder.

 

Herved adskiller udenrigspolitik sig afgørende fra tilfælde, hvor de færøske myndigheder har lovgivende og udøvende beføjelser, idet disse beføjelser kun giver adgang til at fastsætte regler mv. med virkning for Færøerne.

 

Danmarks Riges Grundlov vil derfor være til hinder for en egentlig overladelse af beføjelser til  de færøske myndigheder til at handle i mellemfolkelige anliggender omfattet af den nævnte bestemmelse i grundlovens § 19, stk. 1. Som en konsekvens heraf må det desuden antages, at det ikke vil være muligt at overlade regeludstedende kompetence på det udenrigspolitiske område til de færøske myndigheder. Grundloven vil således bl.a. være til hinder for, at det overlades til de færøske myndigheder at lovgive om udenrigstjenestens forhold, at oprette diplomatiske missioner i udlandet eller tillade oprettelse af sådanne missioner på Færøerne.

 

Det vil imidlertid være muligt inden for grundlovens rammer at bemyndige det færøske landsstyre til at handle på rigets vegne i visse mellemfolkelige anliggender, der alene angår Færøerne og ikke tillige berører andre dele af riget.

 

Det forhold, at bemyndigelsen alene vil kunne omfatte anliggender, der vedrører Færøerne, må for det første indebære, at bemyndigelsen til at handle på rigets vegne i mellemfolkelige anliggender skal være afgrænset til de sagsområder, hvor det færøske landsstyre har fået overført den lovgivende og administrative kompetence – det vil sige sagsområder, hvor landsstyret selv kan foretage de nødvendige lovændringer og administrative handlinger mv. i forbindelse med indgåelse af internationale aftaler.

 

For det andet indebærer det anførte, at de internationale aftaler, som det færøske landsstyre indgår på rigets vegne, i kraft af den nævnte bemyndigelse alene kan udstrækkes til territorialt at gælde for Færøerne.

 

Som nævnt vil der ikke være tale om en egentlig overladelse af beføjelser til at handle i mellemfolkelige anliggender. Regeringen vil derfor fortsat have udenrigspolitisk kompetence også i de anliggender, der omfattes af en bemyndigelse til det færøske landsstyre.

 

Hensynet til rigsenheden og grundlovens § 19 indebærer endvidere, at Færøernes landsstyre ved udøvelsen af udenrigspolitiske handlinger - der som anført bliver folkeretligt bindende for hele riget - vil være afskåret fra at handle i strid med rigets interesser, herunder rigets generelle udenrigspolitik.

 

Færøernes landsstyre vil således ikke kunne foretage udenrigspolitiske dispositioner, der er i konflikt med de øvrige rigsdeles interesser - herunder indgå aftaler, der strider mod generelle principper for rigets udenrigspolitik på det pågældende sagsområde.

 

Med henblik på at sikre overensstemmelsen med rigets generelle udenrigspolitik vil det derfor være en forudsætning for en fuldmagtsordning til Færøernes landsstyre til at handle på rigets vegne i mellemfolkelige anliggender, at der etableres en ordning, som sikrer, at regeringen i fornødent omfang underrettes og konsulteres forud for dispositioner på det udenrigspolitiske område.

 

2.3. Sammenhæng med en række organisatoriske spørgsmål om udenrigstjenesten  

Sideløbende med arbejdet med denne lov har en række spørgsmål af administrativ og personalepolitisk karakter været drøftet mellem de færøske myndigheder og Udenrigsministeriet. Det drejer sig bl.a. om referenceforhold for hjemmestyrets udsendte medarbejdere og styrkelse af færøkonsulentens stilling i Udenrigsministeriet samt skiltning og flagning ved repræsentationer. Resultatet af disse drøftelser er udmøntet dels i en aftale, der blev underskrevet i Fámjin på Færøerne den 29. marts 2005, mellem udenrigsministeren og lagmanden, dels i form af visse administrative ændringer i Udenrigsministeriet og på repræsentationerne. Som et centralt nyt led heri indgår etablering af et Nordatlantisk Sekretariat i Udenrigsministeriet, som kan bidrage til styrket færøsk interessevaretagelse.

 

2.4. Lovens anvendelsesområde

 

2.4.1. Bilaterale aftaler

Loven forventes primært at finde anvendelse for bilaterale aftaler. Som nævnt ovenfor vil fuldmagten omfatte folkeretlige aftaler, der emnemæssigt angår anliggender, der henhører under de færøske myndigheder, og som ikke samtidig skal gælde for Danmark. De pågældende aftaler, der indgås med hjemmel i fuldmagten, vil således skulle kunne ”spejles” i et eller flere overtagne sagsområder og kan samtidig ikke medføre pligter (eller rettigheder) for de øvrige dele af riget eller i øvrigt gælde for disse.

 

Med udgangspunkt i den hidtidige praksis i relation til folkeretlige aftaler specifikt relateret til Færøerne forekommer det mest sandsynligt, at fuldmagtens hovedanvendelse vil blive folkeretlige aftaler om regulering af fiskeri, handelsforhold, dobbeltbeskatning, kultur, forskning, undervisning, sociale forhold, sundhed, miljø, turisme og lignende emner med nabolande og EU.

 

2.4.2. Multilaterale aftaler

For så vidt angår multilaterale aftaler af interesse for Færøerne vil det typisk forholde sig således, at aftalerne også skal finde anvendelse for Danmark. I sådanne tilfælde vil fuldmagten ikke kunne finde anvendelse. Dette beror på, at Danmark og Færøerne ikke kan optræde som særskilte parter i relation til en folkeretlig aftale. Såvel statsretligt som folkeretligt er Kongeriget Danmark ét folkeretssubjekt. Færøernes interesser varetages i disse tilfælde fortsat gennem deltagelse i forhandlingernes forberedelse og i rigets forhandlingsdelegation, hvor der er særlige færøske interesser på spil.

 

Der vil dog kunne tænkes også fremover at opstå tilfælde, hvor Danmarks deltagelse fuldt ud er dækket af EU, og hvor Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne derfor vil kunne optræde som en selvstændig part i medfør af fuldmagten. Da de fleste multilaterale forhandlinger foregår i internationale organisationer, er dette spørgsmål yderligere behandlet nedenfor under internationale organisationer.

 

2.4.3 Internationale organisationer

Internationale organisationer oprettes i næsten alle tilfælde ved multilaterale traktater. På samme måde som beskrevet ovenfor om multilaterale aftaler vil fuldmagten normalt ikke kunne finde anvendelse i forbindelse med en international organisations grundlæggende traktat og dermed for medlemskab af den pågældende internationale organisation. Det vil normalt være Kongeriget Danmark, der er medlem af den pågældende organisation, og medlemskabet vil også dække Færøerne. Færøernes interesser varetages i disse tilfælde fortsat gennem deltagelse i forhandlingernes forberedelse og i rigets forhandlingsdelegation, hvor der er særlige færøske interesser på spil. I forhold til FN er det fast praksis, at det færøske landsstyre kan udpege repræsentanter, der indgår i den danske delegation til de årlige generalforsamlinger.

 

Selv om EU på en række områder har overtaget medlemsstaternes kompetence til at føre forhandlinger og indgå folkeretlige aftaler, er medlemsstaterne dog stadig selvstændige medlemmer af langt de fleste internationale organisationer, f.eks. FN, WTO, OECD. Ofte er EU medlem ved siden af medlemsstaterne, og det er i så tilfælde normalt fastlagt, at medlemsstaterne og EU ”deler medlemskabet”, således at Kommissionen udtaler sig og forhandler på medlemsstaternes vegne, hvor der er EU-kompetence, mens medlemsstaterne fortsat varetager emner, der er national kompetence, oftest efter forudgående koordination og med Rådsformandskabet som talsmand. Denne ordning indebærer, at medlemsstaterne bevarer hver sin stemmeret, som evt. kan udøves af Kommissionen, hvor der er EU-kompetence.

 

Medlemsstaterne bevarer selvsagt deres fulde kompetence i relation til dele af den pågældende medlemsstat, som ikke er omfattet af medlemskabet, for Kongeriget Danmarks vedkommende Færøerne og Grønland. Maastricht-traktaten indeholder en erklæring (nr. 25), hvorefter de EU-lande, som har oversøiske territorier, der ikke er omfattet af traktaten, i tilfælde af en interessekonflikt, som ikke kan løses, kan handle til varetagelse af et oversøisk territoriums interesse, uden at dette skader Fællesskabets interesse.

 

Som en indtil videre særegen undtagelse er EU medlem af visse internationale fiskeriorganisationer (NAFO, NEAFC, NASCO), hvor medlemsstaterne ikke selvstændigt er medlemmer, og EU har i disse organisationer kun én stemme. Det er i disse undtagelsestilfælde anerkendt, at Kongeriget Danmark kan optræde som selvstændigt medlem for så vidt angår Færøerne og Grønland. Frankrig har en tilsvarende ordning for St. Pierre et Miquelon, der ikke er omfattet af Frankrigs EU-medlemskab. Det kan meget vel tænkes, at der fremover vil opstå flere af disse særlige tilfælde. Fuldmagten vil gælde i relation til de nævnte internationale fiskeriorganisationer og tilsvarende ordninger, som fremover måtte blive vedtaget.

 

Bestemmelsen i lovforslagets § 4 angår i modsætning hertil de særlige tilfælde, hvor internationale organisationer giver mulighed for, at andre enheder end stater og sammenslutninger af stater kan opnå medlemskab i eget navn. Det omfatter i alt væsentligt associeret medlemskab, som typisk gælder for oversøiske områder, hvis udenrigsanliggender varetages af en medlemsstat. Associeret medlemskab vil normalt kunne opnås efter ansøgning fra den pågældende medlemsstat. Undertiden skal en sådan ansøgning godkendes af organisationens kompetente organ (generalforsamling eller lignende); mens det i andre tilfælde – som f.eks. IMO, hvor Færøerne i dag har status som associeret medlem – er tilstrækkeligt, at en medlemsstat afgiver en ensidig erklæring om associeret medlemskab for et oversøisk område, hvis udenrigsanliggender det varetager. Der kan i de enkelte organisationers forfatninger være knyttet særlige betingelser for at opnå status som associeret medlem.

 

Typisk omfatter et associeret medlemskab ret til at deltage i møderne i organisationen med taleret, men ikke stemmeret, samt ret til at blive indvalgt i alle eller visse af organisationens særlige råd, komiteer og underudvalg. Normalt betaler et associeret medlem et reduceret medlemsbidrag til organisationen.

 

Hvor der er tale om associeret medlemskab, er det karakteristisk, at de associerede medlemmer optræder i eget navn. Også herved adskiller associeret medlemskab sig fra den ovenfor nævnte fulde medlemskabsordning for ”Danmark for så vidt angår Færøerne og Grønland”, som gælder i forhold til visse internationale fiskeriorganisationer.

 

Hvis der imidlertid inden for en organisation indkaldes til diplomatiske konferencer med henblik på vedtagelse af multilaterale aftaler, vil et associeret medlem normalt ikke kunne deltage selvstændigt heri. Færøerne vil efter sædvanlig praksis kunne deltage i kongerigets delegation til sådanne konferencer, hvor der indgår spørgsmål af særlig interesse for Færøerne.

 

I Nordisk Ministerråd har Færøerne, ligesom Grønland og Ålandsøerne en meget vidtgående associeret status, der i det daglige arbejde giver de færøske myndigheder en meget høj grad af ligestilling med de nordiske lande, der er medlemmer af Nordisk Ministerråd, selvom Færøerne ikke er part i den nordiske samarbejdsaftale (Helsingforsaftalen).

 

Af bestemmelsen i lovforslagets § 4 fremgår, at regeringen er indstillet på i konkrete tilfælde – efter ønske fra og i samarbejde med det færøske landsstyre – at undersøge de konkrete muligheder for færøsk medlemskab i eget navn af internationale organisationer, der er åbne for andre end stater og sammenslutning af stater, og i givet fald at støtte sådanne ønsker, hvor dette er foreneligt med Færøernes forfatningsmæssige status, jf. herved pkt. 2.2.

 

Eksempelvis åbner FAO’s og UNESCO’s statutter mulighed for associeret medlemskab for oversøiske områder, hvis udenrigsrelationer varetages af en medlemsstat.

 

Ovenstående bemærkninger vedrørende internationale organisationer omhandler ikke andre former for organisationer end dem, der er oprettet som et samarbejde mellem stater. Ved siden af dette statslige samarbejde findes en lang række ikke-statslige internationale organisationer. De er typisk oprettet som et samarbejde på et konkret område – f.eks. idræt – mellem nationale foreninger m.v. Færøske foreningers muligheder for at opnå medlemskab af private internationale organisationer afhænger af de pågældende organisationers regelsæt og berøres ikke af nærværende lovforslag. Det kan imidlertid ikke udelukkes, at den øgede færøske synlighed i international sammenhæng, som lovforslaget lægger op til, kan få den afledede virkning, at der vises større imødekommenhed også fra private internationale organisationer over for færøske ønsker om deltagelse.

 

 

3. Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser mv. 

Lovforslaget skønnes ikke at have økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige af betydning. Forslaget vil ikke have økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet, og forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

 

4. Forholdet til EU-retten 

Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.

5. Hørte myndigheder 

Færøernes landsstyre

Grønlands Hjemmestyre

 

 

 

Positive konsekvenser/mindreudgifter

 

Negative konsekvenser/merudgifter

 

Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Ingen

Ingen

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Miljømæssige konsekvenser

Ingen

Ingen

Forholdet til EU-retten

Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter

  

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

 

Til § 1

Bestemmelserne i § 1, stk. 1 og 2, 2. pkt., etablerer en generel ordning, der gælder for alle folkeretlige aftaler, der opfylder lovens betingelser. Den indebærer en bemyndigelse for Færøernes landsstyre som sådant til at forhandle og indgå visse folkeretlige aftaler på rigets vegne. Det tilkommer således i de konkrete situationer det færøske landsstyre selv at udpege den eller de personer, som kan handle i medfør af § 1. På disse to punkter indebærer ordningen en ændring i forhold til den gældende praksis, hvor udenrigsministeren i overensstemmelse med grundlovens § 19 i konkrete sager giver fuldmagt til navngivne ressortministre, embedsmænd og andre – herunder efter omstændighederne medlemmer af Færøernes landsstyre og dets embedsmænd – til at optræde på rigets vegne i forbindelse med forhandling og indgåelse af konkrete folkeretlige aftaler.

 

§ 1 angår folkeretlige aftaler. Den omfatter også aftaler om rent tekniske emner, som forhandles og indgås af ressortmyndigheder, de såkaldte forvaltningsaftaler. Loven gælder ikke for internationalt samarbejde, som ikke er af folkeretlig karakter.

 

§ 1, stk. 1 og 2, 2. pkt., omfatter alle folkeretlige handlinger i relation til forhandling og indgåelse af aftaler, herunder også uformelle forhandlinger, der måtte være et led i større forhandlingsforløb. Specielt for opsigelse af aftaler fremgår af stk. 3, at aftaler, som er indgået af Færøernes landsstyre i medfør af bestemmelsen, kan opsiges af landsstyret i medfør af bestemmelsen. For så vidt indgåelse af nye aftaler i henhold til § 1 vil kræve, at gamle aftaler, som er indgået af de danske myndigheder, ophører, vil dette efter omstændighederne kunne kræve medvirken af de danske myndigheder.

 

§ 1 angår kun folkeretlige aftaler, der fuldt ud ligger inden for områder, som er overtaget af de  færøske myndigheder. Det er i denne forbindelse ikke afgørende, om de pågældende sagsområder varetages af de færøske myndigheder i henhold til den færøske hjemmestyrelovs § 2, § 3 eller § 9, eller om overtagelse er sket i henhold til anden lov. § 1 finder således ikke anvendelse i forhold til aftaler, hvori der også indgår emner, der falder uden for overtagne sagsområder. Spørgsmålet om, hvor detaljeret bedømmelsen af denne betingelse skal være, må fastlægges i praksis, hvor der må udøves rimelige skøn i forhold til de konkrete aftaleudkast, der skal forhandles.

 

Folkeretlige aftaler, som både omfatter Færøerne og Grønland, opfylder ikke betingelserne i § 1, stk. 1, idet de ikke angår spørgsmål, der fuldt ud henhører under én rigsdels overtagne sagsområder. På den baggrund er det i stk. 2, 1. pkt., udtrykkelig fastsat, at stk. 1 ikke finder anvendelse ved forhandling og indgåelse af folkeretlige aftaler, som vedrører både Færøerne og Grønland. Da det er ønskeligt, at Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre kan forhandle og indgå sådanne aftaler efter samme principper, som er fastlagt i § 1, stk. 1, åbner bestemmelsen i stk. 2, 2. pkt., mulighed for, at de to landsstyrer kan beslutte at forhandle og indgå sådanne aftaler under forudsætning af, at de handler i forening. Anvendelse af denne bestemmelse forudsætter, at der er vedtaget en tilsvarende lov om Grønlands landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler. En sådan lov er under behandling.

 

De to landsstyrer må mht. de centrale formelle skridt om forhandlingers påbegyndelse og afslutning samt aftalens indgåelse handle som én part. Dette er en nødvendig følge af, at Danmarks Riges Grundlov forudsætter, at Kongeriget Danmark er ét folkeretssubjekt (én stat), jf. hvad der ovenfor i de almindelige bemærkninger er angivet om de statsretlige aspekter.

 

Såfremt et af landsstyrerne ikke ønsker at udnytte muligheden for at handle i forening i medfør af § 1, stk. 2, 2. pkt., vil forhandlingerne skulle ske efter de hidtil gældende regler, dvs. med Udenrigstjenestens medvirken.

 

Det følger af § 1, stk. 4, at fuldmagten ikke gælder folkeretlige aftaler, der berører forsvars- og sikkerhedspolitikken. Ved afgørelsen af, hvorvidt en given forhandling må anses for at berøre forsvars- og sikkerhedspolitikken vil det være af væsentlig betydning, om aftalen forhandles med det pågældende lands udenrigs- og forsvarsmyndigheder, eller om der alene sigtes mod forhandlinger mellem Færøernes landsstyre og andre ressortmyndigheder i en fremmed stat – f. eks. miljømyndigheder eller skattemyndigheder. 

 

Det følger endvidere af § 1, stk. 4, at ordningen ikke gælder for aftaler, der skal gælde for Danmark. Dette beror på, at Færøerne ikke kan deltage selvstændigt under formlen ”Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne” i aftaler, hvor Kongeriget allerede deltager i aftalen, jf. hvad der er nævnt ovenfor under det statsretlige afsnit.

 

Endelig følger det af § 1, stk. 4, at § 1 ikke gælder for folkeretlige aftaler, der forhandles inden for en international organisation, som Kongeriget Danmark er medlem af. Sådanne folkeretlige aftaler vil normalt skulle gælde for Danmark. Fuldmagten vil derfor i de fleste af disse tilfælde ikke kunne finde anvendelse allerede som følge af Danmarks deltagelse i forhandlingerne om aftalen, jf. ovenfor om det forhold, at fuldmagten ikke finder anvendelse for aftaler, som skal gælde for Danmark. Den særlige begrænsning af fuldmagten i relation til aftaler, der forhandles inden for en international organisation, som Danmark er medlem af, får selvstændig betydning, hvor EU inden for en international organisation, som Kongeriget Danmark og de øvrige EU-lande er medlemmer af, repræsenterer alle medlemslandene ved udarbejdelse af en international aftale og udøver medlemsstaternes stemmeret. Det bemærkes for fuldstændighedens skyld, at EU-medlemsstater, som har oversøiske territorier, hvis udenrigsrelationer de varetager, og som ikke er omfattet af EU-traktaterne, i en sådan situation i overensstemmelse med erklæring nr. 25 til Maastricht-traktaten selv kan handle til varetagelse af et oversøisk territoriums interesser, uden at dette skader Fællesskabets interesser i tilfælde af en interessekonflikt, som ikke kan løses.

 

§ 1, stk. 5 klargør, at lovforslaget ikke begrænser udenrigsministerens og de danske myndigheders udenrigspolitiske kompetence for så vidt angår Færøerne. Udenrigsministeren bærer fortsat det samlede ansvar for rigets udenrigspolitik – herunder over for Folketinget – og bevarer fuldt ud beføjelserne efter grundloven til at føre forhandlinger og indgå folkeretlige aftaler både for riget som helhed og for enkelte rigsdele med respekt af de gældende regler for høring og inddragelse af det færøske landsstyre. Regeringen vil også fortsat skulle forhandle og indgå aftaler, der finder anvendelse for Færøerne, i en lang række tilfælde, ikke mindst multilaterale aftaler om sundhed (WHO), fødevarer (FAO), kultur (UNESCO) m.fl. Den ved § 1 forudsatte ordning adskiller sig dermed afgørende fra, hvad der gælder for overtagelse af den lovgivende og administrative myndighed.

 

Bestemmelsen i § 1 kan ikke i sig selv sikre, at andre stater godkender den udenrigspolitiske fuldmagt, som er indeholdt i bestemmelsen. Der kan derfor efter omstændighederne fortsat blive behov for, at udenrigsministeren giver konkrete fuldmagter til medlemmerne af det færøske landsstyre, hvor dette måtte blive krævet af de(t) land(e), med hvilke(t) der skal forhandles.

 

Traktater, der fremtræder som indgået mellem statsoverhoveder, vil formentlig sjældent eller aldrig falde ind under § 1. I givet fald følger det af bestemmelsen i § 1, stk. 5, at udenrigsministeren må indhente særskilt fuldmagt til lagmanden fra Dronningen. Ratifikationsproceduren vil i givet fald ligeledes skulle ske via udenrigsministeren.

 

Skulle en aftale, der hører under § 1, undtagelsesvist kræve indhentelse af Folketingssamtykke, fordi den indeholder forpligtelser af større betydning for riget, vil sådant samtykke ligeledes skulle indhentes af udenrigsministeren, der også vil have ansvaret for, at Det udenrigspolitiske Nævn bliver inddraget i det omfang, dette følger af grundloven og loven om Det udenrigspolitiske Nævn. 

 

Til § 2

Aftaler, som indgås i medfør af § 1, betegnes som aftaler mellem enten ”Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne” eller ”Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne og Grønland”. Disse betegnelser viser, at Færøernes landsstyre henholdsvis Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre handler på hele rigets vegne og ikke som et selvstændigt folkeretssubjekt, jf. hvad der er anført i de generelle bemærkninger om de statsretlige rammer for den foreslåede ordning. Det er således klart, at selv om den pågældende aftale kun finder anvendelse for Færøerne henholdsvis Færøerne og Grønland, er det hele riget, som er bundet af aftalen på det folkeretlige plan. Der kan muligvis opstå situationer, hvor forhandlingspartneren ønsker, at aftalens titel skal afspejle, at der er tale om en aftale på regerings- eller forvaltningsniveau snarere end på statsniveau. I så tilfælde må der anvendes tilpassede versioner i titlen. Sådanne tilpassede versioner kan fastlægges efter reglerne i stk. 2.

 

Det er i de statsretlige bemærkninger ovenfor anført, at Færøernes landsstyre ikke i medfør af bestemmelsen i § 1 vil kunne foretage udenrigspolitiske dispositioner, der er i konflikt med de øvrige rigsdeles interesser – herunder indgå aftaler, der strider mod generelle principper for rigets udenrigspolitik på det pågældende område. Efter de statsretlige bemærkninger vil det derfor være en forudsætning for en fuldmagtsordning til det færøske landsstyre til at handle på rigets vegne i mellemfolkelige anliggender, at der etableres en ordning, som sikrer, at regeringen i fornødent omfang underrettes og konsulteres forud for handlinger i medfør af loven.

 

Bestemmelsen i § 2, stk. 2, fastlægger, hvorledes disse overordnede rammer skabes. Det følger af udenrigsministerens samlede ansvar for landets udenrigspolitik, at det påhviler udenrigsministeren – på regeringens vegne – at fastsætte de nærmere regler herom efter drøftelser med Færøernes landsstyre. Udenrigsministeren må på samme måde træffe afgørelser om de konkrete spørgsmål, som måtte opstå i det løbende samarbejde, f. eks. hvorvidt en påtænkt aftale fuldt ud falder inden for overtagne sagsområder, jf. ovenfor under bemærkningerne til § 1, stk. 1, eller hvorvidt en påtænkt aftale berører sikkerheds- og forsvarspolitikken, jf. ovenfor under bemærkningerne til § 1, stk. 3.

 

De nærmere retningslinier for samarbejdet om loven tænkes i videst muligt omfang at bygge på de allerede eksisterende samarbejds- og konsultationsmekanismer. På politisk niveau mødes udenrigsministeren således mindst én gang om året med det færøske landsstyre. Udenrigsministeriets direktør mødes ligeledes mindst én gang årligt med lagmandsdirektøren. Herudover vil der blive behov for at udpege kontaktpersoner i det færøske landsstyre og i Udenrigsministeriet, der er ansvarlige for den løbende kontakt – herunder en smidig form for underretning af de danske myndigheder f.eks. ved en elektronisk blanketekspedition. Endelig forudsættes Udenrigsministeriets Færøkonsulent at kunne deltage som observatør i det færøske landsstyres forhandlinger i medfør af § 1.  

Til § 3

Med bestemmelsen foreslås, at den færøske hjemmestyrelovs § 8, stk. 2, om ansættelse af medarbejdere til særlig varetagelse af færøske erhvervsinteresser ved danske repræsentationer finder tilsvarende anvendelse for ansættelse af repræsentanter for Færøernes landsstyre på Kongeriget Danmarks udenrigsrepræsentationer til varetagelse af Færøernes interesser, som fuldt ud angår overtagne sagsområder. Med bestemmelsen udvides og moderniseres efter ønske fra Færøernes landsstyre anvendelsesområdet for § 8 i hjemmestyreloven. De pågældende ansatte betegnes herefter som ”repræsentanter for Færøernes landsstyre” i stedet for ”medarbejdere”. Deres arbejdsområde ændres fra varetagelse af ”færøske erhvervsinteresser” til varetagelse af ”Færøernes interesser, som fuldt ud angår overtagne sagsområder”, og dermed udvides også feltet af danske udenrigsrepræsentationer, hvor det vil være muligt at ansætte repræsentanter for Færøernes landsstyre. 

Til § 4

Bestemmelsen i § 4 angår de særlige tilfælde, hvor internationale organisationer giver mulighed for, at andre end stater og sammenslutning af stater kan opnå medlemskab i eget navn. Det omfatter i alt væsentligt associeret medlemskab, som typisk gælder for oversøiske områder, hvis udenrigsanliggender varetages af en medlemsstat. Det følger af bestemmelsen i § 4, at regeringen er indstillet på i konkrete tilfælde – efter ønske fra og i samarbejde med det færøske landsstyre – at undersøge de konkrete muligheder for færøsk medlemskab i eget navn af internationale organisationer, der er åbne for andre end stater og sammenslutning af stater, og i givet fald at støtte sådanne ønsker, hvor dette er foreneligt med Færøernes forfatningsmæssige status.  

 

Til § 5

Det foreslås, at loven træder i kraft den …..

 

Hesir tingmenn viðmæla, sambært § 54, stk. 2 í tingskipanini, at málið kann leggjast fram og fáa viðgerð:

Anfinn Kallsberg Asbjørn Djurhuus Óli Breckmann
Kristian Magnussen Heðin Zachariasen Jákup Mikkelsen
Mamy Dahl Sørensen Alfred Olsen Mikkjal Sørensen
Marjus Dam Gerhard Lognberg Johan Dahl
Henrik Old John Johannessen Andrias Petersen
Lisbeth L. Petersen    

 

1. viðgerð 3. mai 2005. Tingmálini nr. 95 og 96/2004 vórðu viðgjørd undir einum og beind í uttanlandsnevndina, sum tann 10. mai 2005 legði fram soljóðandi

 

Álit

 

Landsstýrið hevur lagt málið fram tann  29. apríl 2005, og eftir 1. viðgerð tann  3. mai 2005 er tað beint uttanlandsnevndini.

 

Nevndin hevur viðgjørt málið á fundum tann  4., 9. og 10. mai 2005.

 

Undir viðgerðini hevur nevndin havt fund við Halgir W. Poulsen, adv., Bjørn á Heygum, adv. og við løgmann.

 

Frá løgmansskrivstovuni hevur nevndin fingið yvirlit yvir myndugleika Føroya í uppskotinum til uttanríkisheimildarlóg samanborið við heimastýrislógina, dagfest 9. mai 2005. Frá Hergeir Nielsen, tingmanni hevur nevndin fingið avrit av uppriti frá Gudmundi Alfredsson, professara í statsrætti, dagfest 7. mai 2005. Frá Johan Dahl, tingmanni hevur nevndin fingið avrit av uppriti frá Halgir Winther Poulsen, advokati, dagfest 10. mai 2005.

 

Nevndin hevur býtt seg í ein meiriluta og ein minniluta.

 

Ein meiriluti í nevndini ( Johan Dahl, Oli Breckmann, Anfinn Kallsberg, John Johannesen og Kristian Magnussen) hevur hesar viðmerkingar:

 

Nevndin hevur viðgjørt málið saman við løgtingsmáli nr. 95/2004 Uppskot til lóg um altjóðarrættarligu sáttmálar Føroya landsstýris at gera.

 

Víst verður á, at lógarteksturin er tann sami í báðum málunum, meðan viðmerkingarnar í hesum málinum lýsa donsku fatanina av sáttmálanum.

 

Meirlutin mælir løgtinginum til at samtykkja uppskotið, vísandi til viðmerkingar nevndarinnar í løgtingsmáli nr. 95/2004.

 

Minnilutin í nevndini (Hergeir Nielsen og Jenis av Rana) hevur hesar viðmerkingar:

 

Minnilutin mælir Løgtinginum frá at taka undir við tingmáli nr. 95/2004: Lóg um altjóðarættarligu sáttmálar Føroya landsstýris at gera og nr. 96/2004: Ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar ”Lov om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler”

 

Minnilutin heldur, at talan er um stak vánaligan tingsið, tá Løgting og nevndir ikki fáa tíð at arbeiða, og tingmál verða skundaði ígjøgnum løgtingsarbeiðið.

 

Viðgerðin hevur eins og í tingmálunum nr. 91 og 92/2004 verið merkt av stórum skundi, og ikki hevur borið til at fingið málini lýst til lítar undir nevndarviðgerðini. Minnilutin heldur, at ábyrgdarloysið er stórt, tá so víðfevnd stórmál fáa undantaksloyvi at koma til viðgerðar, eftir at tíðarfreistin er farin.

 

Upplýst er av løgfrøðingum undir nevndarviðgerðini, at talan er um reina delegasjón, og at nógv ógreitt og nógvar ógreiðar orðingar eru í uppskotunum. Talan er um sera ógreiðan lógartekst, og roynt verður at sigla millum skerðini.

 

Tá tað undir nevndararbeiðinum varð noktað at fáa serfrøðing í altjóðarætti at møta í nevndini, hevur Tjóðveldisflokkurin sum eina seinastu roynd í staðin útvegað eitt notat til málsviðgerðina frá Gudmundi Alfredssyni, serfrøðingi í altjóðarætti.

 

Gudmundur Alfredsson er altjóðarættarligur serfrøðingur, ið m.a. hevur starvast fyri ST.

Hann er doktari í løgfrøði, professari á lógarfakultetinum við Lærda Háskúlan í Lund í Svøríki og stjóri á Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law í Lund.

Hann hevur skrivað eitt stórt tal av vísindaligum greinum í altjóða tíðarritum um fólkarætt og mannarættindi.

Gudmundur Alfredsson skrivaði ein part av frágreiðingini um tjóðskaparliga sjálvsavgerðarrættin hjá føroyingum og grønlendingum, sum Norðuratlantsbólkurin á Fólkatingi gav út í fjør.  

 

Fyri at lýsa tann fólkarættarliga partin so væl sum gjørligt verður uppritið frá 7 mai. 2005, sum tað eyðnaðist at fáa vegin fram, áðrenn lok varð lagt á nevndarviðgerðina, hjálagt hesum áliti.

 

Serkøni í altjóðarætti vísir m.a. á, at eins og í felagslýsingini, so er lóggávan orðað fyri at styrkja danskan statsrætt heldur enn altjóða fólkarætt. Hann heldur, at lógaruppskotið er eitt amboð til at endurvinna danskt fullveldi og yvirvaldsrætt yvir Føroyum til bága fyri núverandi og framtíðar føroysk krøv um tjóðarrættindi og rætt at stovna egið ríki.

 

Hann mælir okkum frá, at fara ov skjótt fram, og ikki at góðkenna nakað, ið seinni kann tulkast sum ein avtøka ella ein veikleiki fyri støðu Føroya sum fólk í altjóðarætti.

 

Minnilutin er samdur í hesum sjónarmiðum, og mælir Løgtinginum staðiliga frá at samtykkja lógaruppskotini.

 

Staðfestingar

Løgtingið verður í føroyska lógaruppskotinum, nr. 95, biðið um við lóg at staðfesta:

 

at Føroya landsstýri skal fáa heimild frá donskum myndugleikum at samráðast og gera avtalur vegna danska ríkið undir heitinum “Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne – men bara um danska stjórnin góðtekur tað, og tá tað ikki stríðir móti heildaráhugamálum Danmarkar,”

at vit hava onki at siga, tá tað kemur til verju- og trygdarpolitikk,

at onki, sum vit gera, avmarkar stjórnarskipanarliga ábyrgd og heimildir hjá donskum myndugleikum at samráðast, gera og siga úr gildi tær avtalur og sáttmálar, sum landsstýrið hevur gjørt,

at vit hava ongar møguleikar at gera nakað í altjóða felagsskapum, har Danmark er limur.

Og

Í uppskotinum til danska fólkatingslóg, nr. 96, verður sligið rimmarfast:

at føroyingar hava ongi rættindi yvirhøvur sum fólk,

at danska ríkið er eitt eindarríkið, har bara ein tjóð er,

at alt vald liggur hjá donskum myndugleikum,

at føroyingar kunnu onki gera, ið gongur ímóti áhugamálunum hjá danska eindarríkinum,

at Løgtingið hevur ongar heimildir uttan tær, sum danska stjórnarvaldið loyvir tí at hava til eina og hvørja tíð.

 

Vit síggja í hesum báðum uppskotum grov álop á føroyskt fólkaræði, og talan er um at lóggeva vunnin rættindi hjá Føroya Løgtingi og Føroya fólki burtur.

 

Sagt verður m.a., at Løgtingið ger ikki lógir – men bara “forordningar og reglur”, sum Danmark loyvir okkum at gera, og at Løgtingið nú í síni egnu lóggávu skal staðfesta, at Danmark hevur alt valdið og allar heimildir vegna Føroyar í heiminum

 

Ongantíð fyrr hava vit sæð eina so grova niðurgering av Løgtingsins myndugleika.

 

Løgmaður og formaður Fólakfloksins hava báðir sagt, at teir fóru ikki at góðtaka donsku fatanina av grundlógini ella at binda Løgtingið at góðkenna hana.

 

Hesum orðum eru teir lopnir frá, og hava teir nú góðtikið bæði grundlógina og øll tey donsku krøvini, sum Løgtingð skal samtykkja í einari danskari fólkatingslóg, ið rekur okkum hálva øld aftur eftir hæli.

 

Heimastýrið undir eftirliti

Lóggávan og viðmerkingarnar fevna um støðugar ávísingar til danskt eftirlit við føroyskum viðurskiftum eftir § 19 í Grundlógini, og afturvendandi ásetingar eru um danskt eftirlit við føroyskum viðurskiftum úteftir.

 

Talan er ikki um heimildir, men í nógv størri mun um avmarkingar í frælsinum at reka politikk úteftir og í møguleikum fyri at røkka altjóða avtalum, sum landsstýrið kundi rokkið ikki minst sum limur í millumtjóða felagsskapum.

 

Talan er í stóran mun um at dagføra danskan yvirvaldsrætt og harvið skaða gongdina móti framtíðar føroyskum møguleikum sum fólkaræði ella statsskipan.

 

Samstundis sum altjóðagerðin fer um heimin og landamørkini verða løgd niður, verða garðar lagaðir upp um okkara leiðir, sum forða okkara kappingarføri úteftir.

 

Frælsið til at liva og virka kemur undir strangar avmarkingar, og møguleikarnir fyri at røkka altjóða avtalum, sum vit kundu rokkið sum limur í millumtjóða felagsskapum, fara fyri skeyti.

 

Lógaruppskotini skulu síggjast sum ein roynd at endurskipa og ganga undir danskt fullveldi og donsk yvirvaldskrøv og skaða harvið gongdina fram móti framtíðar føroyskum krøvum um eitt fólkaræði ella eina statsskipan.

 

Allar grundgevingar, sum hvíla á danskari lóggávu styrkja sjálvandi integratiónina við Danmarkar ríki, sum longu er innanfyri og sum leitar longur og longur inn í ES - ríkjafelagsskapin.

 

Tað kann tykjast, sum fáa føroyingar víðkað sjálvræði, men støðugu tilvísingingarnar til donsku grundlógina benda á, at danir vilja styrkja ríkisfelagsskapin og gera tað enn torførari hjá verandi og komandi ættarliðum at krevja veruligt sjálvstýri ella t.d. frælsan felagsskap.

         

Føroyingar valdu loysing

Í 1946 fekk Føroya fólk fyri fyrstu og higartil einastu ferð møguleika at siga sína hugsan um framtíðarstøðu Føroya sum sjálvstøðugt land. Úrslitið gjørdist, at føroyingar valdu loysing og harvið einar frælsar og sjálvstøðugar Føroyar. Hetta ynski føroyinga varð tó ikki staðfest, men valdu føroyskir og danskir myndugleikar í staðin í 1948 at gera avtalu millum Føroyar og Danmark, sum javnsett lond, og varð henda avtala staðfest í Heimastýrislógini í Føroyum og í Lov om Færøernes Hjemmestyre í Danmark.

 

Føroyskir myndugleikar heimilaðu við hesi avtalu danskum myndugleikum at umsita mál vegna Føroyar. Frá føroyskari síðu varð fráboðað, at henda avtala rakk heilt at fullveldinum, og gjørdi tað møguligt at taka aftur øll málsøki til Føroya uttan at broyta avtaluna.

 

Hetta eru staðfestingar av ríkisrættarligu støðu Føroya, ið allir flokkar vóru og higartil eisini hava verið samdir um á Føroya Løgtingi.

 

Tó hava afturvendandi trætur tikið seg upp Føroya og Danmarkar millum um, hvussu avtalan landanna millum skal skiljast. Tó er greitt, at har føroyskir myndugleikar hava sett fram krøv og staðið við hesi, kann staðfestast, at økt sjálvstýri er vunnið. Tí kann í dag staðfestast, at føroyingar í praksis støðugt hava víðkað um sjálvstýri Føroya seinastu mongu árini.

 

Dømi um hetta eru, at føroyskir myndugleikar hava:

samráðast um sáttmálar við Ísland, Noreg, Russland og ES um handil-, skatt- og fiskivinnu v.m.,

gjørt og sjálvir skrivað undir sáttmála við altjóða hvalaveiðufelagsskapin NAMMCO,

vunnið sær atlimaskap í altjóða ST-felagskapinum International Maritime Organization,

gjørt sjálvstøðugar avtalur við onnur lond um mentanarligt samstarv v.m.,

tikið heimaftur málsøki, ið ikki eru nevnd beinleiðis í Heimastýrislógini (Havumhvørvið, Skipaeftirlitið, Navnalóggávan)

 

Við løgtingsmálunum nr. 95 og 96 tekur Føroya Løgting fyri fyrstu ferð síðan 1948 eitt stórt afturstig, og verða Føroyar verri fyri við nýggju lógini enn við avtaluni sum staðfest í Heimastýrislógini, tí samanumtikið kann staðfestast, at nýggja lóggávan í løgtingsmálunum nr. 95 og nr. 96:

ikki letur upp fyri nøkrum sum helst nýggjum, ið ikki kann verða framt við verandi avtalu, sum staðfest í heimastýrislógini og við politiskum vilja,

staðfestir, at Føroyar eru undir donsku grundlógini, og eru partar av danska eindarríkinum,

ásetir, at Føroyar ikki kunnu undirskriva og samráðast um millumtjóða sáttmálar vegna Føroyar, men bert vegna “Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne”,

staðfestir, at tað í danska kongsríkinum (Føroyar, Grønland og Danmark) bert er ein tjóð, og tað er tann danska,

ásetur nógv fleiri ítøkiligar treytir og bindingar, enn verandi heimastýrisskipan,

staðfestir, at Løgtingið bert fær delegerað vald frá donskum myndugleikum, ikki øvugt.

Talan er um tvey løgtingsmál, ið skuldu geva uttanríkispolitiskar heimildir, men í staðin virka sum innanríkispolitiskar avmarkingar.

Eitt tað besta dømið um hetta er at finna í § 2. Føroyskir myndugleikar samráðast í dag um handils-, skatta- og fiskivinnusáttmálar v.m., við ES, Noreg, Ísland, Russlandi v.m., og undirskriva tá vegna “Føroya Landsstýri” einsamallir (eitt nú í sáttmála við NAMMCO) ella saman við donskum myndugleikum.

Hetta verður við nýggju lógarásetingunum broytt til, at føroyskir sáttmálar skulu undirskrivast vegna danska kongsríkið - “Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne”. Harvið fer Løgtingið við nýggju lógarásetingunum at samtykkja, at Føroyar bert kunnu gera altjóða sáttmálar vegna danska ríkið.

Løgtingið hevur annars higartil ongantíð samtykt, at samráðast vegna danska kongsríkið, tí higartil hava allir flokkar í Føroyum verið samdir um, at Heimastýrislógin er ein staðfesting av eini avtalu millum tvær tjóðir, at tað eru Føroyar, ið lata dønum mál at umsita, og at vit tí hava rætt til at taka aftur hesi mál, um hetta verður ynskt. 

Eitt annað dømi er í § 1, stk. 2 har staðfest verður, at har felags áhugamál eru, skulu Føroyar og Grønland í framtíðini samráðast í felag, men um semja ikki fæst um hetta, verður støðan óbroytt, tvs. sum í dag. Hetta er ein samantvinning við Grønland, ið vit ikki hava sæð fyrr. Harvið fáa Føroyar heldur ikki við nýggju lóggávuni sjálvstøðuga rødd í altjóða hvalaveiðufelagskapinum (IWC). Og hvussu verður støðan, tá samráðast skal um rækjukvotur í altjóða sjógvi, har Grønland og Føroyar bæði hava síni áhugamál ?

Eisini frásigur Løgtingið sær í § 1, stk. 4 øll rættindi til at gera altjóða sáttmálar, um hesir eru galdandi fyri Danmark, eru viðvíkjandi verju- og trygdarpolitikki, ella um samráðst hevur verið um hesar sáttmálar í millumtjóðafelagsskapi, har danska kongsríkið er limur. Hvørjir møguleikar eru tá eftir tá umræður føroyska luttøku í millumtjóðasáttmálum? Sera fáir.

 

Í § 1, stk. 5 gevur Løgtingið somuleiðis Danmark øll rættindi til at samráðast, gera og siga úr gildi altjóðarættarligar sáttmálar fyri Føroyar. Løgtingið gevur sostatt Danmark nágreinliga heimild til at seta úr gildi altjóðarættarligar sáttmálar, ið føroyingar gera. 

 

Sambært § 2, stk. 2 skal danska stjórnin eins og í dag kunnast áðrenn, í meðan og aftaná um Føroyar ætla at fara undir samráðingar. Danska stjórnin fær somuleiðis heimild at viðgera, hvørt hetta verður mett at verða í stríð við heildaráhugamál Danmarkar kongsríkis, og tí kann stjórnin eins og nú, leggja forðingar í vegin og draga mál út.

 

Løgtingið fer somuleiðis umvegis § 4 at samtykkja, at Danmark skal góðkenna, áðrenn Føroyar skulu kunna lata inn umsókn um føroyskan limaskap í altjóðafelagsskapum, ið ikki hava sum krav, at limir skulu verða sjálvstøðug lond. Harvið verður óbeinleiðis samtykt, at Føroyar ikki kunnu senda umsókn sjálvar og als ikki kunnu senda umsókn til felagsskapir, ið vanliga bert hava sjálvstøðugar statir sum limir. Hetta hevur Løgtingið annars arbeitt til frama fyri higartil.

 

Eitt nú samtykti eitt einmælt samt Løgting fyri stuttum at søkja um fullan limaskap í Norðurlandaráðnum. Hetta hóast Norðurlandaráðið higartil bert hevur húsað sjálvstøðugum londum. Landsstýrið sendi umsókn umvegis Danmark – og fekk noktandi svar. Hetta er eitt dømi um, at Løgtingið ikki hevur verið samt við dønum í, at føroyskir myndugleikar ikki hava kunna søkt og møguliga fingið limaskap í tílíkum felagsskapum – við nýggju lógini broytir Løgtingið  støðu. 

 

Týðandi staðfestingar í viðmerkingunum til løgtingsmál nr. 96:

”Det ville derfor forudsætte en grundlovsændring, hvis Færøerne statsretligt skulle have adgang til på egne vegne at handle i mellemfolkelige anliggender”.

 

Løgtingið staðfestir sostatt við hesum, at neyðugt er við danskari grundlógarbroyting, um Føroyar skulu hava sjálvstøðugan uttanríkispolitikk.

 

Við hesi staðfesting vil Løgtingið ikki bert forða fyri sjálvstøðugum føroyskum uttanríkispolitikki í framtíðini, men helst eisini óbeinleiðis staðfesta, at neyðugt verður við danskari grundlógarbroyting, áðrenn Føroyar kunnu gerast sjálvstøðugt land.

 

Um so verður, krevst serstøk donsk fólkaatkvøða, fólkatingsval umframt samtykt frá tveimum fylgjandi Fólkatingum. Hetta kann koma at leggja stórar forðingar í vegin fyri Føroyar í framtíðini.

 

Vart skal verða gjørt við, at serfrøðingar innan danskan statsrætt hava annars higartil ikki mett tað verða neyðugt við danskari grundlógarbroyting, um Føroyar gerast fullveldisríki.

 

”Der vil dog kunne tænkes også fremover at opstå tilfælde, hvor Danmarks deltagelse fuldt ud er dækket af EU, og hvor Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne derfor vil kunne optræde som en selvstændig part i medfør af fuldmagten.”

 

Løgtingið samtykkir hervið, at tá Danmark í framtíðini verður umboðað av ES í altjóða høpi, skulu Føroyar ikki umboða seg sjálvar (tí til tess krevs sambært viðmerkingunum donsk grundlógarbroyting) men bert ”Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne”.

 

Hetta er eitt greitt afturstig. Hví skulu føroyingar ikki sjálvir umsita uttanríkispolitikk Føroya og umboða Føroyar í altjóða høpi? Hetta eru rættindi, ið føroyingar eiga, men enn ikki hava tikið.

Hartil kemur, at tá danir kunnu lata ES umsita danskan uttanríkispolitikk, so kunnu danir sanniliga eisini lata føroyingar umsita føroyskan uttanríkispolitikk – uttan grundlógarbroyting.


” Såvel statsretligt som folkeretligt er Kongeriget Danmark ét folkeretssubjekt.”


”Danmarks Riges Grundlov forudsætter, at Kongeriget Danmark er ét folkeretssubjekt (én stat).”

 

”Aftaler, som indgås i medfør af § 1, betegnes som aftaler mellem enten ”Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne” eller ”Kongeriget Danmark for så vidt angår Færøerne og Grønland”. Disse betegnelser viser, at Færøernes landsstyre henholdsvis Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre handler på hele rigets vegne og ikke som et selvstændigt folkeretssubjekt.”


Harvið staðfestir Løgtingið fleiri ferðir, at føroyingar ikki eru tjóð við veruligum sjálvsavgerðarrætti sambært fólkarættinum, og at tað í danska ríkinum bert er ein tjóð.
Hetta er eitt greitt afturstig í mun til verandi støðu.

 

Í avtaluni, sum er staðfest í Heimastýrislógini frá 1948, er staðfest, at ”Føroyar eru sjálvstýrandi tjóð”, og Løgtingið samtykti og staðfesti 20. apríl 2001 eisini, at ”Føroya fólk er tjóð við ómissandi og framhaldandi sjálvsavgerðarrætti”.

 

Við nýggju lógarásetingunum fer Føroya Løgting hinvegin at samtykkja, at í danska kongaríkinum er bert ein tjóð.

 

Nýggju lógarásetingarnar áseta hartil eina røð av forðingum og avmarkingum fyri føroyingar. Dømi um hetta eru hesi brot úr viðmerkingunum til løgtingsmál nr. 96:

a) ”at lovforslaget ikke begrænser udenrigsministerens og de danske myndigheders udenrigspolitiske kompetence for så vidt angår Færøerne – og bevarer fuldt ud beføjelserne efter grundloven til at føre forhandlinger og indgå folkeretlige aftaler både for riget som helhed og for enkelte rigsdele”

Løgtingið staðfestir og góðkennir hervið, at danskir myndugleikar hava heimild til at reka uttanríkispolitikk Føroya við heimild í donsku grundlógini, og ikki tí føroyskir myndugleikar hava heimilað donskum myndugleikum føroysk mál at umsita umvegis avtalu. Harvið missa føroyingar rættin til at taka aftur heimildina, tá hetta verður ynskt.

b) ”Regeringen vil også fortsat skulle forhandle og indgå aftaler, der finder anvendelse for Færøerne, i en lang række tilfælde, ikke mindst multilaterale aftaler om sundhed (WHO), fødevarer (FAO), kultur (UNESCO) m.fl.”

Løgtingið staðfestir og góðkennir hervið, at danskir myndugleikar skulu gera altjóðarættarligar sáttmálar Føroyum viðvíkjandi, tá umræður heilsu-, matvørum-, mentan v.m. Nýggir møguleikar hesum viðvíkjandi kunnu tí ikki vinnast.

c) ”det vil normalt være Kongeriget Danmark, der er medlem af den pågældende organisation, og medlemskabet vil også dække Færøerne.”

Løgtingið staðfestir og góðkennir hervið, at tað vanliga ikki verða Føroyar sjálvar, sum eru limir í altjóða felagsskapum, men at tað framyvir skal verða soleiðis, at kongsríkið Danmark er limur í altjóða felagsskapum, og at limaskapurin hjá kongaríkinum so skal verða galdandi fyri Føroyar.

d)  ”ikke gælder for folkeretlige aftaler, der forhandles inden for en international organisation, som Kongeriget Danmark er medlem af.”

Løgtingið staðfestir og góðkennir hervið, at Løgtingið ikki hevur heilmild til at gera altjóða rættarligar avtalur, ið samráðst verður um í altjóða felagsskapum, har danska kongaríkið er limur – og tað er í nærum øllum felagsskapum. Við hesum skerjir Løgtingið munandi rætt sín til at gera altjóða rættarligar avtalur, ið hava við altjóða felagsskapir at gera.

e) ”…der vil ikke være tale om en egentlig overladelse af beføjelser til at handle i mellemfolkelige anliggender. Regeringen vil derfor fortsat have udenrigspolitisk kompetence også i de anliggender, der omfattes af en bemyndigelse til det færøske landsstyre.”

Løgtingið staðfestir og góðkennir við hesum, at nýggja lóggávan, uttan mun til allar ásetingarnar, als ikki gevur Løgtinginum nakað veruligt vald ella heimildir, og at alt vald, ið verður latið føroyskum myndugleikum, er givið við fulltrú frá donskum mynduleikum. Hetta er ein grundleggjandi broyting, í mun til ta fatan og støðu, ið Løgtingið annars hevur havt støðu til Føroya í mun til Danmark umvegis sáttmálan, ið er staðfestur í heimastýrislógini frá 1948.

Greitt er, at allar hesar ásetingar avmarka møguleikar Føroya munandi, serstakliga tí at tað higartil hevur verið full semja um, at Føroyar hava eina avtalu við danskar myndugleikar, ið merkir, at føroyskir myndugleikar støðugt hava vunnið sær økt sjálvstýri í uttanríkismálum, at mál kunnu takast aftur, tá ynskt verður, og at komið kann verða heilt at føroyskum fullveldi við verandi avtalu. Nýggja lóggávan ásetur hinvegin nýggjar og greiðar avmarkingar.

Talan er heilt greitt um eina endaliga staðfesting av danska mátanum at tulka avtaluna, so sum staðfest í Heimastýrislógini. Hetta tænir ikki føroyskum endamálum.

Verður hugt at orðinginum í avtaluni, sum staðfest í Heimastýrislógini frá 1948, ið viðvíkja uttanríkisviðurskiftum, er staðfest soljóðandi:

”§ 1. Føroyar eru sjálvstýrandi tjóð í danska ríkinum samsvarandi hesi lóg”.

§8…Eftir samráð við føroyska heimastýrið verður í teimum einstøku førunum givið heimastýrinum høvi til at røkja Føroya serligu áhugamál við tingingum við útheimin um handils- og fiskivinnusemjur.
Har talan er um serlig føroysk mál, kann uttanríkisráðharrin, um tað ikki er hildið ósambarligt við áhugamál ríkisins, heimila umboðsmonnum heimastýrisins, um ynski verður sett fram um tað, til beinleiðis at tingast undir viðvirkan av uttanríkistænastuni.”


Talan er um orðingar, ið hava nógv fleiri møguleikar og munandi færri avmarkingar við sær, enn nýggju ásetingarnar og avmarkingarnar í løgtingsmálunum nr. 95 og 96.

Føroyar gera eisini í dag avtalur við onnur lond, eitt nú innan fiskivinnu, skatt og handil. Eisini hava Føroyar í dag eitt nú atlimaskap í altjóða felagsskapi undir ST. So um tað er hetta, ið ynskt verður at hava møguleika fyri, hví góðtaka lóg, ið er nógvar ferðir meira avmarkandi enn verandi avtala við donsku myndugleikarnar?

 

Avleiðingarnar av, at Fólkatingið samtykkir lógarásetingar Føroyum viðvíkjandi, ið leggja

føroyingar undir donsku grundlógina og taka heimildir frá Løgtinginum – lógarásetingar, ið

Løgtingið enntá mælir til Fólkatinginum til at samtykja – eru lýstar í svari uppá fyrispurning nr.

100-21/2004 til Birgit Kleis, ríkisumboðsmann, ið varð svaraður 6. mai 2005:

 

”Det er imidlertid klart, at hvis regeringens lovgivning berører spørgsmål i relation til grundloven, må regeringen lægge sin grundlovsfortolkning til grund. Regeringens udkast til lovforslag om de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder samt udkast til lovforslag om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler indeholder således redegørelser for regeringens opfattelse af Færøernes forfatningsmæssige status i riget. Med de pågældende loves vedtagelse i Folketinget og efterfølgende kundgørelse i Danmark og på Færøerne vil det retlige grundlag for de nyordninger, der søges gennemført med lovforslagene, hermed være etableret i Danmark og på Færøerne.”

 

Væntast kann tí, at danska stjórnin – tá høvið í framtíðini býðst – fer at fráboða altjóða samfelagnum um tær nýskipanir, sum í næstum verða framdar fyri Føroyar, og í hesum sambandi fer at greiða nýggju statsrættarligu støðu Føroya í danska kongaríkinum. Løgtingsmálini nr. 95 og nr. 96 kunnu tí væntast at fáa grundleggjandi avleiðingar fyri rættarstøðu føroyinga í framtíðini.

 

Týdningurin av ríkislógartilmælum

Í heimastýrislógini § 7 er ásett, at fyri at vissa, at Løgtingið fær mest møguliga ávirkan á ásetingar Føroyum viðvíkjandi, ið danska Fólkatingið ger, skulu hesar leggjast fyri føroyskar myndugleikar til álitis, áðrenn tær kunnu setast í gildi fyri Føroyar av donskum myndugleikum.

 

Talan er um fylgjandi mál:

stjórnaruppskot, ið innihalda ásetanir, ið bert viðvíkja Føroyum,
ríkislógir, ið viðvíkja lokalum føroyskum viðurskiftum,
sáttmálar og aðrar altjóða semjur, ið krevja fólkatingssamtykt, og hava við serlig   

   føroysk áhugamál at gera.

Í  stýrisskipanarlógini § 47 og § 48 er ásett, hvussu slík ummælismál skulu viðgerast innanhýsis í Føroyum. Hetta fer fram við ríkislógartilmæli, sum er lýst sum eitt av Løgtinginum samtykt og løgmanni staðfest skjal, sum verður fráboðað ríkismyndugleikunum.

Týdningarmikið er at gera sær greitt, at ríkislógartilmæli ikki eru partar av galdandi lóggávu í Føroyum, fyrr enn tey eru kunngjørd í Kunngerðablaðnum B. Tað er ikki í øllum førum, at tað, sum kunngjørt verður, er samsvarandi samtykta og staðfesta ríkislógartilmælinum, og kann kunngjørda ríkislógartilmælið tá ikki metast at vera galdandi lóggáva í Føroyum.

Nógv kjak hevur eisini verið um týdningin av, at ríkislógartilmæli verða løgd fyri Løgtingið at taka støðu til. Men verða innleiðandi orðini í ríkislógartilmælinum endurgivin, stendur greitt:

“Mælt verður ríkismyndugleikunum til at seta í gildi fyri Føroyar soljóðandi lóg:”

Harvið mælir Løgtingið heilt greitt danska Fólkatinginum til, at seta í gildi viðkomandi lóg  at galda fyri Føroyar. Hetta er ongin ivi um.

 

Støðan við ríkislógartilmælum og týdningurin av hesum er tó ivasamur, tí Fólkatingið hevur í fleiri førum samtykt fólkatingslógir – eitt nú hernaðarlógir – ið eru settar í gildi fyri Føroyar, uttan at ríkislógartilmæli eru løgd fyri Løgtingið. Tí bendir praksis á, at fólkatingslógir, sambært donskum myndugleikum, kunnu verða settar í gildi fyri Føroyar uttan ríkislógartilmæli.

 

Tá sagt verður í innleiðandi viðmerkingunum til løgtingsmálini nr. 95 og 96, at talan er um ein sáttmála millum javnsettar partar, kann tað tí undra:

at neyðugt er at leggja fram danskt ríkislógartilmæli, ið skal samtykjast á Føroya Løgtingi í samband við ein sáttmála landanna millum,

at einsljóðandi sáttmálar ikki verða staðfestir hvør í sínum lagi, á Løgtingi og í Fólkatinginum,

at danska uppskotið skal staðfestast av Løgtinginum, uttan at føroyska uppskotið skal verða staðfest av danska Fólkatinginum.

 

Tað er sera óheppið, at tvey so ymisk uppskot – tá umræður viðmerkingar – verða samtykt av Løgtinginum, tí tvídráttur kann seinni stinga seg upp, tá umræður tulking av, hvussu lógirnar skulu skiljast. Løgfrøðiliga er tó ongin ivi um, at kemur til skarpskeringar um tulkingar av ásetingunum í løgtingsmálum nr. 95 og nr. 96 í framtíðini, so verður tað danska ríkislógartilmælið, mál nr. 96, ið verður tað avgerandi.

 

Løgtingið samtykkir jú danska uppskotið, ið eisini er nógvar ferðir meira ítøkiligt, og staðfestir út í æsir, hvussu lógin skal skiljast og umsitast. Eisini vísir føroyska uppskotið til tað danska, og er harvið tætt tengt at hesum.

 

Vísandi til frammanfyri nevnda tekur minnilutin í Løgtingsins uttanlandsnevnd ikki undir við málunum nr. 95 og nr. 96, og mælir Løgtinginum frá at taka undir við teimum.

Hjálagt skjal:

Skjal 1: Upprit frá Gudmundi Alfredsson, serfrøðingi í altjóðarætti, dagfest tann 7. mai 2005 (Memorandum on the draft entitled “Lov om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler” and the commentary thereto)

2. viðgerð 12. mai 2005. Uppskot til ríkislógartilmæli samtykt 16-0-8. Uppskotið fer soleiðis samtykt til 3. viðgerð.

 

3. viðgerð 14. mai 2005. Uppskotið, sum samtykt við 2. viðgerð, endaliga samtykt 18-0-10. Málið avgreitt.