Útnorðurráðið

 

5  Uppskot til  samtyktar um tilráðingar frá Útnorðurráðnum í 2001 og um frágreiðingar um virki ráðsins í 2001

 

Skjal 1: Tilráðingar 2001 

Rekommandation nr. 1 / 2001

Vestnordisk Råd har vedtaget følgende rekommandation, stillet af Grønlands delegation, med 14 stemmer for, ingen imod, 1 afstod og ingen var fraværende.

Vestnordisk Råd henstiller til Færøernes Landsstyre, Grønlands Landsstyre og Islands regering at arbejde for dokumentation af de vestnordiske landes gamle fangsttraditioner, således at viden herom bevares for eftertiden.

Redegørelse
Fangst har altid været en del af de vestnordiske befolkningers eksistensgrundlag. De vestnordiske landes tradition for fangst er derfor en del af vor kultur. Men som ethvert andet kulturelt fænomen, har de vestnordiske landes fangsttraditioner ikke været upåvirket af tidens strømninger. Den teknologiske udvikling har sat sit præg. Rifler har erstattet harpuner og fuglespyd, motorjoller har erstattet qajaq (kajak) og ummiaq (konebåd) mens snescootere mange steder har erstattet hundeslæder.

Endnu drives der enkelte steder traditionel fangst. I Qaanaaq-området i Nordgrønland benyttes endnu qajaq til narhvalsfangst. I Nanortalik i Sydgrønland tager man om sommeren stadig på fangstplads, hvor man benytter traditionelle metoder i forbindelse med indsamling af forråd.

Vort kendskab til den traditionelle fangstkultur er imidlertid i fare for at forsvinde, hvis der ikke tages skridt til at bevare den for vore efterkommere.

Vi må derfor, mens de traditionelle fangstmetoder endnu praktiseres eller lever i ældre borgeres erindring - tage initiativ til i ord og billeder (i bogform, på film eller på anden måde) at beskrive disse metoder. Det gælder ikke blot selve jagtmetoderne, men også metoder til tilberedning af kødet, og til forarbejdning af skind og lignende. Det gælder med andre ord hele den gamle fangstkultur.

Vestnordisk Råd har taget initiativ til en nordatlantisk vandreudstilling om fangst. Det materiale, som indsamles til brug for udstillingen, kunne udgøre et godt udgangspunkt for et sådant dokumentationsprojekt.

Det ville være et tab for de vestnordiske samfund, hvis en så central del af vor kulturarv får lov at dø bort uden et eftermæle.

Nuuk, den 12. september 2001 

Hjálmar Árnason        Ernst Olsen
Rådsformand         Rådssekretær

 

Rekommandation nr. 2 / 2001

Vestnordisk Råd har vedtaget følgende rekommandation, stillet af præsidiet, med 15 stemmer for, ingen imod, ingen afstod og ingen var fraværende. 

 

Afholdelse af en international konference om bæredygtig udnyttelse af levende ressourcer
Vestnordisk Råd henstiller til Færøernes Landsstyre, Grønlands Landsstyre og Islands regering at organisere en international konference om udnyttelse af naturressourcer. Konferencens deltagere skal omfatte politiske beslutningstagere, aktører samt andre relevante interesseorganisationer, herunder internationale miljø-organisationer. Formålet skal være, at skabe en åben og kritisk debat i erkendelse af nødvendigheden af konstruktiv dialog mellem alle parter.

Redegørelse
De vestnordiske lande er - og har altid været - dybt afhængige af de levende ressourcer. Fangst er en del af den vestnordiske kulturarv og de vestnordiske befolkningers eksistensgrundlag.

De vestnordiske lande har derfor en afgørende interesse i, at udnyttelsen af vore levende ressourcer sker på et bæredygtigt grundlag således, at vore bestande trives og bevares for kommende generationer.

Et voksende jagttryk som følge af befolkningstilvækst og udvikling af jagtvåben og færdselsmidler har imidlertid i kombination med forurening fra en række industrialiserede lande skabt en øget belastning og dermed et behov for nøje at følge de enkelte arters og bestandes udvikling, med henblik på i tide at kunne gribe ind overfor alvorlige trusler mod deres trivsel.

Udryddelse af arter og bestande er imidlertid ikke den eneste trussel mod den traditionelle vestnordiske fangstkultur.

Misforståelser og et utilstrækkeligt kendskab til de forhold, hvorunder vestnordisk fangst udøves, har til tider udgjort en lige så alvorlig trussel mod de vestnordiske landes fangstbaserede eksistensgrundlag. Kampagnerne mod sælfangsten i Grønland, sænkning af islandske hvalfangerbåde og aktioner mod den færøske grindefangst er ulykkelige eksempler herpå.

Det må undgås, at restriktioner, sanktioner og kampagner rettes mod fangst, der drives på et bæredygtigt og humant grundlag.

Det er derfor i de vestnordiske landes interesse at sikre en informationsudveksling, som kan fremme forståelsen og respekten for vore gamle, men stadig levende traditioner for bæredygtig udnyttelse af de levende ressourcer, og samtidig sikre den fornødne opmærksomhed omkring trusler mod vore bestande.

En international konference om bæredygtig udnyttelse af de levende ressourcer kan udgøre et værdifuldt bidrag hertil. Konferencen kan såleses være med til at skabe grundlag for videre forskning på området, samt at landene kan opbygge en fælles holdning til spørgsmålet om bæredygtig udnyttelse af de naturlige ressourcer i Nordatlanten. 

Nuuk, den 12 september 2001 

Hjálmar Árnason             Ernst Olsen
Rådsformand             Rådssekretær

 

Rekommandation nr. 3 / 2001

Vestnordisk Råd har vedtaget følgende rekommandation, stillet af præsidiet, med 15 stemmer for, ingen imod, ingen afstod, og ingen var fraværende.

Vestnordisk Råd henstiller til Færøernes Landsstyre, Grønlands Landsstyre og Islands regering at nedsætte et samarbejdsudvalg om udnyttelse af naturressourcer.

Redegørelse
De vestnordiske lande, Færøerne, Grønland og Island, er alle stærkt afhængige af udnyttelsen af naturressourcer ikke mindst marine ressourcer og ressourcer i undergrunden. Nationerne kontrollerer store hav- og landområder, der rummer store værdier og rigdomme af forskellig art.

Naturen har igennem tiderne altid dannet rammer for de vestnordiske landes livsbetingelser. Inden for fiskeri har landene tillige opbygget en industri, som på mange områder ofte har givet international opmærksomhed, og derigennem været med til at skabe grundlaget for det velfærdssamfund, vi kender i dag.

Vestnorden rummer yderligere potentiale for ikke-levende ressourcer og forskellige former for energi, som indtil videre ikke bliver udnyttet optimalt. Færøerne og Grønland kunne f.eks. drage nytte af Islands erfaringer inden for energiudnyttelse. Færøerne kan på samme måde, gennem landets erfaring med olieefterforskning, bidrage med værdifuld viden og kompetence inden for industri, handel og administration. Hvis Grønland eller Island beslutter sig til aktivt at følge Færøernes eksempel, ville information om de erfaringer, som færingerne har gjort sig, blive uvurderlige.

Det er en kendsgerning, at landene hver for sig har opbygget viden og kompetence på forskellige felter, når det kommer til udnyttelse af naturressourcer. I mange tilfælde har landene også samarbejdet omkring udnyttelse af samme, om end ikke helt systematisk.

Vi ved, at erfaringer ofte er dyrt erhvervede. Vi ved også, at samarbejde gør stærkere, og at i et samarbejde nyder alle parter godt af en fælles indsats. Et samarbejdsudvalg, som foreslået her, vil etablere et forum for udveksling af disse kundskaber mellem landene og dermed give nationerne større mulighed for at udnytte de naturgivne ressourcer.

Vestnordisk Råd vil derfor rekommendere de vestnordiske landes regering/landsstyrer at etablere et samarbejdsudvalg, der udveksler erfaringer og informationer om udnyttelse af naturressourcer. Samarbejdsudvalget foreslås at bestå af 9 medlemmer med 3 repræsenterende hvert land. Udvalget vælger sin egen formandsskab, som bør fungere efter et fastlagt rotationsmønster.

Nuuk, den 12 september 2001 

Hjálmar Árnason             Ernst Olsen
Rådsformand                 Rådssekretær