Fjølmiðlaábyrgd

 

50  Uppskot til ríkislógartilmæli um avtøku av ríkislógartilmæli um fjølmiðlaaábyrgdarlóg


Skjal 1

Skriv dagfest tann 5. november 1999 frá Løgmálaráðnum til Ríkisumboðið.

 

Ved brev af 10. juli 1997 (j.nr. 30-10-65/1997) videresendte Rigsombudsmanden til Justitsministeriet en anmodning fra Færøernes Hjemmestyre om, at medieansvarsloven sættes i kraft for Færøerne. Henvendelsen fra hjemmestyret var bl.a. vedlagt et forslag til anordning om ikrafttræden for Færøerne af medieansvarsloven. Forslaget indeholder på en række punkter ændringer i forhold til medieansvarsloven.

I den anledning sendes vedlagt et af Justitsministeriet udarbejdet udkast til anordning om ikrafttræden for Færøerne af medieansvarsloven samt et udkast til ændring af lov for Færøerne om rettens pleje (Massemediernes kildebeskyttelse). Desuden vedlægges til orientering Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 86 af 9. februar 1998 om forretningsorden for Pressenævnet.

Justitsministeriet skal anmode om en udtalelse fra hjemmestyret vedrørende de vedlagte udkast. Det kan oplyses, at Danske Dagblades Forening, Bladmannafelagid (Færøernes Journalistforbund), rigsadvokaten samt landfogeden og sorenskriveren på Færøerne tilsvarende er anmodet om en udtalelse.

Spørgsmålet om ikrafttræden for Færøerne af medieansvarsloven giver i øvrigt Justitsministeriet anledning til følgende bemærkninger:

1. De gældende regler om journalisters ret til kildebeskyttelse i den færøske retsplejelovs § 172 svarer til de regler, der var gældende i Danmark forud for medieansvarslovens ikrafttræden i 1991.

Justitsministeriet finder det på den baggrund rigtigst, at der i tilknytning til ikraftsættelsen af medieansvarsloven for Færøerne sker en ajourføring af reglerne i den færøske retsplejelov om massemediernes kildebeskyttelse på samme måde som i Danmark. Der henvises nærmere til det vedlagte lovudkast.

2. Efter hjemmestyrets forslag til anordning om ikrafttræden for Færøerne af medieansvarsloven skal der oprettes et særligt færøsk pressenævn bestående af en formand og fem andre medlemmer. Formanden skal i følge forslaget beskikkes efter udtalelse fra sorenskriveren, et medlem beskikkes efter udtalelse fra Færøernes Journalistforbund, et medlem beskikkes efter udtalelse fra de redaktionelle ledelser, et medlem beskikkes efter udtalelse fra Færøernes Universitet og to medlemmer beskikkes som offentlighedens repræsentanter blandt de personer, der er optaget på nævningelisten.

Justitsministeriet kan tilslutte sig forslaget om oprettelse af et særligt færøsk pressenævn. Den foreslåede opbygning og sammensætning af nævnet adskiller sig efter Justitsministeriets opfattelse imidlertid så afgørende fra medieansvarslovens ordning, at det ikke kan gennemføres med hjemmel i medieansvarslovens § 59. Det gælder således bl.a. antallet af medlemmer i nævnet og disses baggrund.

Der kan i den forbindelse henvises nærmere til Medieansvarsudvalgets betænkning nr. 1205/1990 om medieansvar, s. 338-339, hvor der bl.a. anføres følgende om sammensætningen af Pressenævnet:

"Udvalget lægger afgørende vægt på, at massemedierne selv - som hidtil for Dansk Pressenævns og Berigtigelsesnævnets vedkommende - bliver repræsenteret i nævnet, hvis hovedopgave forventes at blive at tage stilling til presseetiske spørgsmål. Efter udvalgets opfattelse bør der være paritet i repræsentationen for redaktørsiden og journalistsiden. Udvalget finder det tillige at tilsvarende betydning, at offentligheden bliver repræsenteret i nævnet på lige fod med massemedierne.

......

Udvalget foreslår herefter, at der oprettes et pressenævn, bestående af en formand og en næstformand samt 6 andre medlemmer, der beskikkes af justitsministeren. Af disse beskikkes 2 medlemmer efter indhentet udtalelse fra Dansk Journalistforbund, og 2 medlemmer beskikkes til at repræsentere de redaktionelle ledelser inden for den trykte presse, radio, fjernsyn og øvrige massemedier. Endelig forudsættes, at 2 medlemmer beskikkes af justitsministeren som repræsentanter for offentligheden."

Justitsministeriet foreslår på den baggrund, at Det Færøske Pressenævn sammensættes af et tilsvarende antal medlemmer som efter medieansvarslovens § 41, stk. 1, og således at der er paritet i repræsentationen for henholdsvis redaktørsiden, journalistsiden og offentligheden. Desuden foreslås, at også medieansvarslovens § 42 om nævnets sammensætning ved behandling af konkrete sager sættes i kraft for Færøerne.

3. Ifølge hjemmestyrets forslag til anordning ønskes medieansvarslovens §§ 35 og 36, stk. 4, ikke sat i kraft for Færøerne. Efter disse bestemmelser gælder medieansvarslovens regler om god presseskik, genmæle og Pressenævnets adgang til at behandle klager herom ikke for reklamer i radio og fjernsyn. Om disse spørgsmål gælder i stedet reglerne i lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, herunder om Radio- og Tv-Reklamenævnet.

Det følger af § 10, stk. 6, i lagtingslov nr. 22 af 20. februar 1998 om mediespredning m.m., at Utvarp Føroya (Færøernes Radio) har den endelige afgørelse i alle tvivlsspørgsmål vedrørende annoncers indhold og form. For Sjonvarp Føroya (Færøernes Fjernsyn) gælder en tilsvarende bestemmelse, jf. lagtingslovens § 22, stk. 6.

Selv om reglerne i den færøske radio- og tv-lovgivning ikke svarer til de danske, finder Justitsministeriet det rigtigst, at der indsættes en henvisning til lagtingslov om mediespredning m.m. i anordningens § 35 og § 36, stk. 1. I modsat fald vil medieansvarslovens regler om god presseskik, genmæle og Pressenævnets adgang til at behandle klager herom finde anvendelse på reklamer i færøsk radio og fjernsyn. Dette vil ikke være i overensstemmelse med de ovenfor refererede bestemmelser i lagtingslov om mediespredning m.m.

4. Hjemmestyrets forslag rejser endelig spørgsmål om finansieringen af Det Færøske Pressenævn. Det foreslås således, at udgifterne til nævnets drift skal afholdes af staten, men således at nævnet kan bestemme, at det indklagede massemedie skal refundere staten udgifterne ved en sags behandling. Som baggrund for dette forslag er der henvist til den økonomiske situation for de færøske medier.

Justitsministeriet skal i den forbindelse bemærke, at det af medieansvarslovens § 52, stk. 3, fremgår, at justitsministeren kan bestemme, at udgifterne til pressenævnets virksomhed skal afholdes af massemedierne efter en fordeling, som fastsættes i nævnets forretningsorden. Der er for Danmarks vedkommende fastsat nærmere regler herom i § 16 i den vedlagte bekendtgørelse nr. 86 af 9. februar 1998 om forretningsorden for Pressenævnet.

I forarbejderne til medieansvarsloven er det forudsat, at oprettelsen af pressenævnet ikke vil medføre merudgifter for staten. Der henvises til de almindelige bemærkninger, pkt. 9, i forslaget til medieansvarslov, hvor det bl.a. anføres:

"Oprettelsen af Pressenævnet vil ikke medføre statslige merudgifter, idet justitsministeren efter forslaget kan fastsætte, at nævnets virksomhed skal dækkes af medierne selv efter en fordelingsnøgle, der fastsættes af justitsministeren."

På den baggrund kan det efter Justitsministeriets opfattelse ikke med hjemmel i medieansvarslovens § 59 fastsættes, at udgifterne til Det Færøske Pressenævns drift skal afholdes af staten, eller at der gives nævnet adgang til at pålægge det indklagede massemedie at refundere udgifterne ved en sags behandling. Justitsministeriet finder derfor, at udgifterne som udgangspunkt bør afholdes af de færøske medier, eventuelt efter en herom fastsat fordeling i forretningsordenen for Det Færøske Pressenævn.

Justitsministeriet skal anmode om hjemmestyrets forslag til finansiering af nævnets virksomhed og i den forbindelse et skøn over det årlige antal sager, der kan forventes behandlet af Det Færøske Pressenævn. Justitsministeriet skal desuden anmode om hjemmestyrets stillingtagen til, hvordan sekretariatsbistanden for nævnet skal tilrettelægges.

Det tilføjes, at Justitsministeriet efter nærmere drøftelser herom i givet fald vil være indstillet på at afholde nødvendige udgifter - bortset fra udgifter til mødediæter - i forbindelse med Det Færøske Pressenævns virksomhed i det første år efter medieansvarslovens ikrafttræden for Færøerne. En tilsvarende overgangsordning blev aftalt med Grønlands Hjemmestyre i forbindelse med ikraftsættelse af medieansvarsloven for Grønland den 1. marts 1997, jf. anordning nr. 39 af 20. januar 1997.

 

Med venlig hilsen
Jens Kruse Mikkelsen