Útlendingalógin


89  Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "Anordning om ikrafttræden på Færøerne af udlændingeloven"

 

Skjal 2

INDENRIGSMINISTERIET

 

Rigsombudsmanden på Færøerne
Postboks 12
FO-110 Tórshavn
Færøerne

Dato: 9. februar 2000
Kontor: 2. udlændingekontor
J. nr.: 1999/7310-38
Sagsbeh.: MKL
Fil-navn Grl.og Fær./Udls ikr.sæt./
Fær./Svar vedr. Schengen

 

 

Ved brev af 12. januar 2000 til Rigsombudet har det færøske landsstyres lovafdeling anmodet oplyst, om ikrafttræden af kongelig anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven er en forudsætning for Færøernes indtræden i Schengen-aftalen, eller om Schengen-aftalen kan sættes i kraft for Færøerne med den for nærværende gældende udlændingelov på Færøerne.

Ved brev af 13. januar 2000 har Rigsombudet anmodet Indenrigsministeriet om svar på landsstyrets spørgsmål.

I den anledning skal Indenrigsministeriet bemærke følgende:

For så vidt angår baggrunden for det fremsendte udkast til kongelig anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven kan det oplyses, at der i længere tid har været behov for og fra færøsk side udtrykt ønske om en modernisering og ajourføring af det udlændingeretlige regelsæt, der gælder for Færøerne. Det bemærkes herved, at der på Færøerne gælder lov nr. 224 af 7. juni 1952 om udlændinges adgang til landet m.v. som ændret ved ændringslov nr. 104 af 21. april 1958, jf. kongelig anordning nr. 393 af 24. november 1960, samt ændringslov nr. 183 af 20. maj 1963. Færøernes lagting besluttede således den 17. februar 1994, at den dagældende danske udlændingelov (lov nr. 226 af 8. juni 1983 med senere ændringer) kunne sættes i kraft for Færøerne med de afvigelser, som de særlige færøske forhold tilsiger.

Udlændingestyrelsen har efterfølgende i samarbejde med Rigsombudet, landfogeden og repræsentanter for det færøske landsstyre udarbejdet et udkast til kongelig anordning, der tager højde for de ændringer af den danske udlændingelov, der er sket siden den 17. februar 1994, ligesom der er taget hensyn til de ønsker, der er fremsat fra færøsk side.

Ved brev af 27. september 1999 sendte Udlændingestyrelsen på vegne af Indenrigsministeriet et udkast til kongelig anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven i høring hos det færøske landsstyre via Rigsombudet. Udkastet var vedlagt et notat, der indeholdt en redegørelse for baggrunden for anordningsudkastet, herunder en redegørelse for indholdet af hver enkelt bestemmelse i den danske udlændingelov, en gennemgang af de gældende regler på området for Færøerne samt en gennemgang af, i hvilket omfang og med hvilken begrundelse der i anordningsudkastet var foretaget fravigelser i forhold til den danske udlændingelov.

Ved telefax af 6. oktober 1999 meddelte det færøske landsstyre, at man ikke havde bemærkninger til det fremsendte anordningsudkast.

På den baggrund sendte Indenrigsministeriet ved brev af 28. oktober 1999 et af ministeriet godkendt udkast til anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven til Rigsombudet med anmodning om forelæggelse af anordningsudkastet for hjemmestyret. Udkastet var på ny vedlagt et notat med en redegørelse for baggrunden for anordningsudkastet. Ved brev af 1. november 1999 videresendte Rigsombudet anordningsudkastet og notatet til det færøske landsstyre.

For så vidt angår spørgsmålet om gennemførelsen af Schengen-konventionens regler kan det oplyses, at Schengen-konventionen for udlændingelovgivningens vedkommende er gennemført i dansk ret ved lov nr. 410 af 10. juni 1997 om ændring af udlændingeloven (Schengen-konventionen m.v.) som ændret ved lov nr. 473 af 3. juli 1998 og lov nr. 140 af 17. marts 1999. Gennemførelsen er således sket i form af ændringer til den gældende danske udlændingelov.

Schengen-loven (lov nr. 410 af 10. juni 1997 med senere ændringer) kan ifølge lovens § 5 ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i kraft for Færøerne og Grønland med de afvigelser, som de særlige færøske eller grønlandske forhold tilsiger.

En anordning om ikrafttræden for Færøerne af Schengen-loven, hvori de relevante bestemmelser for Færøerne fastsættes, vil således forudsætte, at en kongelig anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven i forvejen er sat i kraft på Færøerne. Det følger af, at en ændringslov ikke kan sættes i kraft, hvis hovedloven ikke i forvejen er sat i kraft. En ændringslov kan således ikke have videre territorial gyldighed end hovedloven.

Det har derfor været hensigten, at der efter ikrafttræden af det til landsstyret fremsendte udkast til kongelig anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven skulle fremsendes et udkast til anordning om ikrafttræden for Færøerne af de ændringer af den danske udlændingelov, der følger af Schengen-loven med de afvigelser, som de særlige færøske forhold tilsiger.

De bestemmelser, der vil være relevante for Færøerne i forhold til Schengen-konventionen, vil være de bestemmelser, der er anført på det udkast til bilagsliste, som er fremsendt til gruppen vedrørende Schengen-evaluering med henblik på gennemførelsen i forhold til Færøerne af artikel 5, stk. 2, i Danmarks tiltrædelsesaftale til Schengen-konventionen og den fælles erklæring i slutakten til den danske tiltrædelsesaftale. Det drejer sig om en række nærmere opregnede bestemmelser i Schengen-konventionen vedrørende bl.a. udøvelse af effektiv kontrol og overvågning af de ydre grænser på Færøerne samt de nødvendige kompenserende foranstaltninger, herunder benyttelse af Schengen-informationssystemet.

Sker der ikke ikrafttræden på Færøerne af den fremsendte kongelige anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven, vil de bestemmelser i Schengen-konventionen, der er relevante for Færøerne, i princippet kunne gennemføres på Færøerne ved, at der på de områder, der er nævnt i den ovenfor omtalte bilagsliste, af Folketinget vedtages en lov om ændring af den for Færøerne gældende udlændingelov.

I den anledning skal Indenrigsministeriet henlede opmærksomheden på, at en sådan ændring af fremgangsmåden på nuværende tidspunkt vil indebære betydelige vanskeligheder i relation til overholdelse af tidsplanen for den samlede nordiske indtræden i det praktiske Schengen-samarbejde. Det vil således være yderst tvivlsomt, om Rådet i så fald allerede i december 2000 vil kunne træffe afgørelse om at bringe Schengen-reglerne i anvendelse i forhold til de nordiske lande med virkning fra den 25. marts 2001, således som det er hensigten.

Skulle der vedtages en rigslov med henblik på gennemførelsen af de bestemmelser i Schengen-konventionen, der er relevante for Færøerne, ville det dels kræve en række tilpasninger af de ændringsbestemmelser, der er anført i Schengen-loven, dels formentlig blive nødvendigt at foretage indholdsmæssige ændringer af den for Færøerne gældende udlændingelov med henblik på at afbøde eventuelle utilsigtede virkninger på den samlede færøske udlændingelov af Schengen-reglernes gennemførelse. De ændringsbestemmelser, der er angivet i den gældende danske Schengen-lov, er udformet i forhold til den gældende danske udlændingelov og vil ikke uden videre kunne indføjes i den gældende udlændingelov for Færøerne.

Vedtagelse i Folketinget af en sådan lov ville formentlig vanskeligt kunne ske i denne folketingssamling og således tidligst kunne ske i folketingssamlingen efteråret 2000. I tilslutning hertil bemærkes, at Rigspolitiet har oplyst, at den praktiske iværksættelse af de til gennemførelse af Schengen-konventionen nødvendige kontrolforanstaltninger ved de ydre grænser på Færøerne næppe kan igangsættes, før retsgrundlaget herfor er etableret.

Endelig skal det bemærkes, at en ikrafttræden af kongelig anordning om ikrafttræden for Færøerne af udlændingeloven vil sikre, at de retsikkerhedsgarantier, der i den danske udlændingelov er knyttet til blandt andet asylsagsbehandling samt behandling af sager vedrørende udvisning for strafbart forhold, vil blive iagttaget også på Færøerne, ligesom det sikres, at Færøerne fortsat betragtes som et fra Danmark og Grønland adskilt rejse- og opholdsområde.

Sammenfattende skal det bemærkes, at en ændring af den gældende udlændingelov for Færøerne er en nødvendig forudsætning for gennemførelsen af Schengen-loven for Færøerne. Indenrigsministeriet vil anbefale, at gennemførelsen iværksættes efter den fremgangsmåde, der hidtil har været arbejdet efter, hvorefter udlændingeloven fra 1983 med senere ændringer sættes i kraft for Færøerne ved kongelig anordning efterfulgt af en ikraftsættelse for Færøerne af Schengen-loven ved kongelig anordning. For begge loves vedkommende sker ikraftsættelsen med de afvigelser, som de særlige færøske forhold tilsiger.

Indenrigsministeriet skal anmode om at blive orienteret om hjemmestyrets bemærkninger snarest muligt af hensyn til den videre forberedelse af indtrædelsen i det praktiske Schengen-samarbejde.

Der henvises til Rigsombudets j.nr. 30.10.75/1997-ht.

 

Med venlig hilsen

Hans B. Thomsen

 

Fylgisskriv dagfest 11.02.2000 frá Ríkisumboðnum til landsstýrið:

 

Vedlagt fremsendes til videre foranstaltning kopi af Indenrigsministeriets skrivelse af 9. februar 2000.

Af hesyn til videre forberedelse af indtrædelsen i det praktiske Shenge-samarbejde skal man anmode om landsstyrets bemærkninger snarest muligt.

Der henivses til landsstyrets j. nr. 681-1/1992.

 

Med venlig hilsen

Vibeke Larsen