Fondsmæglerselskaber

 

93  Uppskot til  ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "lov om fondsmæglerselskaber"

Skjal 7

 

(Lóg nr. 475 frá 10. juni 1997 broytir eisini nógvar ymiskar danskar lógir, sum einki hava við virðisbrævameklaralógina at gera. Fyri at minka um tað rúgvismikla tilfarið, verða tær §§ í lógini, lógaruppskotinum og viðmerkingunum til lógaruppskotið, sum einki hava við virðisbrævameklarafelagið at gera strikaðar.)

 

Uppskot til Lov nr. 475 af 10/06/1997

Nr LSF 219

Forslag til Lov om ændring af lov om forsikringsvirksomhed, lov om banker og sparekasser m.v., realkreditloven, lov om værdipapirhandel m.v., lov om fondsmæglerselskaber, lov om tilsyn med firmapensionskasser, lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond og lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension(Ledelsesregler, placeringsregler m.v.)

Fremsat af økonomiministeren (Marianne Jelved) den 9. april 1997

Oprindeligt fremsat forslag

§ 1

I lov om forsikringsvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 746 af 6. august 1996, foretages følgende ændringer: ……………………

§ 2

I lov om banker og sparekasser m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 730 af 6. august 1996, foretages følgende ændringer:…………………

§ 3

I realkreditloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 924 af 23. oktober 1996, foretages følgende ændringer:………………………….

§ 4

I lov nr. 1072 af 20. december 1995 om værdipapirhandel m.v., som ændret ved § 8 i lov nr. 376 af 22. maj 1996, foretages følgende ændringer:……………………………

§ 5

I lov nr. 1071 af 20. december 1995 om fondsmæglerselskaber, som ændret ved § 7 i lov nr. 376 af 22. maj 1996, foretages følgende ændringer:

1. I § 6 indsættes efter stk. 3 som nyt stykke:
» Stk. 4. Aktieselskabslovens bestemmelser om filialer af udenlandske aktieselskaber finder anvendelse på de i stk. 1 nævnte filialer.«
Stk. 4 og 5 bliver herefter stk. 5 og 6.

2. I § 8 indsættes som stk. 3:
» Stk. 3. Aktieselskabslovens bestemmelser om filialer af udenlandske aktieselskaber finder anvendelse på de i stk. 1 nævnte filialer.«.

3. § 11 affattes således:
» § 11. Direktører, vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede samt interne revisions- og vicerevisionschefer må ikke eje eller drive selvstændig erhvervsvirksomhed eller som bestyrelsesmedlem, funktionær eller på anden måde deltage i ledelsen eller driften af anden erhvervsvirksomhed end fondsmæglerselskabet, jf. dog §§ 11 a-11 e. De kan dog eje, drive og deltage i administrationen af fast ejendom. Endvidere kan direktøren med bestyrelsens tilladelse midlertidigt eje eller drive selvstændig erhvervsvirksomhed, som de ejer ved tiltrædelsen af deres stilling i fondmæglerselskabet eller senere arver, hvis en umiddelbar afhændelse af erhvervsvirksomheden vil være forbundet med et økonomisk tab. Direktionen kan give tilsvarende tilladelse til vicedirektører, underdirektører, og dermed ligestillede samt interne revisions- og vicerevisionschefer.
Stk. 2. Forbudet i stk. 1 gælder ikke for hverv i foreninger, institutioner, råd, nævn og lignende, der ikke har til formål at fremme deltagernes økonomiske interesser gennem erhvervsdrift.
Stk. 3. I fondsmæglerselskaber, hvor direktøren er eneste ansatte eller ikke har fuldtidsbeskæftigelse, finder stk. 1 ikke anvendelse.
Stk. 4. De interne revisions- og vicerevisionschefer kan uanset stk. 1 være intern revisions- eller vicerevisionschef i andre virksomheder inden for koncernen efter de regler, der er fastsat i henhold til § 23, stk. 2.
Stk. 5. Hvervet som bestyrelsesmedlem i et fondsmæglerselskab kan ikke forenes med stillingen som direktør i fondsmæglerselskabet.«

4. Efter § 11 indsættes:
» § 11 a. Bestyrelsen kan tillade, at en direktør kan være bestyrelsesmedlem i et datterselskab af fondsmæglerselskabet eller et datterselskab af fondsmæglerselskabets moderselskab, der driver virksomhed, som fondsmæglerselskabet kan drive gennem et datterselskab. Direktionen kan give tilsvarende tilladelse til vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede.
Stk. 2. Samtlige tilladelser givet af bestyrelsen i medfør af stk. 1 skal fremgå af bestyrelsens forhandlingsprotokol.
Stk. 3. Fondsmæglerselskabets årsregnskab skal indeholde oplysning om de i stk. 1 nævnte hverv, som bestyrelsen har godkendt. Endvidere skal den valgte revision gennemgå og afgive erklæring i revisionsprotokollen vedrørende årsregnskabet om, hvorvidt engagementer indgået med de selskaber, hvor hvervet bestrides, kan anses for ydet på fondsmæglerselskabets sædvanlige forretningsbetingelser og på markedsbaserede vilkår.

§ 11 b. Bestyrelsen kan tillade, at en direktør kan være bestyrelsesmedlem i et fondsmæglerselskab, et realkreditinstitut, et forsikringsselskab eller et pengeinstitut, der ikke indgår i koncern med fondsmæglerselskabet, jf. dog § 11 e. Direktionen kan give tilsvarende tilladelse til vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede. Den pågældende må dog ikke varetage hvervet som bestyrelsesformand.
Stk. 2. Bestyrelsen eller direktionen kan kun give tilladelse til hvervet, hvis fondsmæglerselskabet har erhvervet en kapitalandel på mindst 10 pct. i det pågældende selskab.
Stk. 3. Hvervet kan kun bestrides, såfremt der ikke er personsammenfald for flertallet af medlemmerne i bestyrelsen for det pågældende selskab og fondsmæglerselskabets bestyrelse.
Stk. 4. § 11 a, stk. 2 og 3, finder tilsvarende anvendelse.

§ 11 c. Bestyrelsen kan tillade, at en direktør kan være bestyrelsesmedlem i de i § 7 i lov om værdipapirhandel m.v. nævnte selskaber, jf. dog § 11 e. Direktionen kan give tilsvarende tilladelse til vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede.
Stk. 2. § 11 a, stk. 2 og 3, finder tilsvarende anvendelse.

§ 11 d. Bestyrelsen kan tillade, at en direktør kan være direktør i andre selskaber, der indgår i koncern med fondsmæglerselskabet, såfremt selskaberne driver virksomhed i tilknytning til fondsmæglerselskabets. Direktionen kan give tilsvarende tilladelse til vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede. Tilladelse kan ikke gives, såfremt de pågældende allerede har fået tilladelse til at indtræde i selskabernes bestyrelse, jf. § 11 a, stk. 1.
Stk. 2. Bestyrelsen kan tillade, at en direktør i et fondsmæglerselskab kan være direktør i et moderselskab, hvis aktivitet udelukkende eller hovedsagelig består i at besidde kapitalandele i fondsmæglerselskabet samt at drive virksomhed i tilknytning til fondsmæglerselskabet.
Stk. 3. § 11 a, stk. 2 og 3, finder tilsvarende anvendelse.

§ 11 e. En direktør, vicedirektør, underdirektør og en dermed ligestillet kan højst være medlem af 10 bestyrelser i de erhvervsvirksomheder, der er omfattet af §§ 11 b og 11 c, heraf 5 bestyrelser i erhvervsvirksomheder, der er børsnoterede eller har en egenkapital på over 50 mio. kr.«

5. § 12 affattes således:
» § 12. Direktører, vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede samt interne revisions- og vicerevisionschefer i et fondsmæglerselskab må ikke for egen regning udføre eller deltage i spekulationsforretninger. Det samme gælder andre ledende medarbejdere med ansvar for fonds- eller valutafunktioner.
Stk. 2. Bestyrelsen er forpligtet til at udarbejde interne retningslinier for, hvilke andre medarbejdere der ikke for egen regning må udføre eller deltage i spekulationsforretninger.
Stk. 3. Finanstilsynet fastsætter nærmere regler om, hvilke formuedispositioner der udgør spekulationsforretninger.
Stk. 4. Den i stk. 1 nævnte personkreds må ikke for egen regning lade udføre eller deltage i forretninger, som er omfattet af fondsmæglerselskabets tilladelse, gennem en anden værdipapirhandler.
Stk. 5. Stk. 4 gælder dog ikke for den omfattede personkreds egne pensionsordninger. Fondsmæglerselskabets ledelse skal dog orienteres om sådanne forretninger.«

6. Efter § 12 indsættes:
» § 12 a. En direktør kan ikke bestride hverv som direktør i et fondsmæglerselskab, såfremt den pågældende har anmeldt betalingsstandsning, er under konkursbehandling, har indgivet begæring om gældssanering, eller der er indledt forhandling om tvangsakkord.

§ 12 b. Bestyrelsen skal for direktører, vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede udarbejde retningslinier om indberetning af formuedispositioner omfattet af de særlige undtagelser, som fremgår af bekendtgørelsen udstedt i medfør af § 12, stk. 3.
Stk. 2. På baggrund af de foretagne indberetninger skal den valgte revision i revisionsprotokollen vedrørende årsregnskabet afgive erklæring om, hvorvidt indberetningerne har givet anledning til bemærkninger, jf. § 12, stk. 3.
Stk. 3. Den valgte revision skal en gang om året gennemgå fondsmæglerselskabets interne retningslinier vedrørende indberetning efter stk. 1 og afgive erklæring i revisionsprotokollen vedrørende årsregnskabet om, hvorvidt selskabets forretningsgange på dette område er betryggende.«

7. I § 31, stk. 1, 1. pkt., indsættes efter »i medfør af loven«: »undtagen § 12, stk. 1 og 3«

8. I § 36, stk. 1, ændres »§§ 11-14« til: »§ 11, stk. 1 og 5, § 11 a, § 11 b, § 11 c, § 11 d, § 11 e, § 12, stk. 1, 2, 4 og 5, § 12 a, § 12 b, § 13, § 14«.

9. § 36, stk. 8, affattes således:
» Stk. 8. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.«

§ 6

I lov om tilsyn med firmapensionskasser, jf. lovbekendtgørelse nr. 670 af 19. august 1993, som ændret ved § 2 i lov nr. 363 af 18. maj 1994, § 121 i lov nr. 1072 af 20. december 1995 og § 5 i lov nr. 376 af 22. maj 1996, foretages følgende ændringer:……………………..

§ 7

I lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, jf. lovbekendtgørelse nr. 281 af 1. maj 1995, som ændret ved § 40 i lov nr. 1071 af 20. december 1995, foretages følgende ændringer:………………………

§ 8

I lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, jf. lovbekendtgørelse nr. 4 af 8. januar 1996, foretages følgende ændringer:
1. Efter § 24 b indsættes:………………………..

Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser

§ 9

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. januar 1998. § 42 b, stk. 4, i lov om banker og sparekasser m.v., som affattet ved denne lovs § 2, nr. 17, har dog virkning for anskaffelser, der foretages fra og med  lovforslagets fremsættelse. § 3, nr. 1-4, 7-12, 14 og 17, træder dog i kraft dagen efter offentliggørelse i Lovtidende.
Stk. 2. Senest den 1. marts 1998 skal bestyrelsen have udarbejdet interne retningslinier ifølge §§ 90, stk. 2, 91, stk. 5, og 91 a, stk. 1, i lov om forsikringsvirksomhed, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 2 og 3, §§ 19, stk. 2, 19 a, stk. 5, og 19 b, stk. 1, i lov om banker og sparekasser m.v., som affattet ved denne lovs § 2, nr. 7 og 8, §§ 18 a, stk. 2, 18 b, stk. 5, og 18 c, stk. 1, i realkreditloven, som affattet ved denne lovs § 3, nr. 6, §§ 12, stk. 4, og 12 b, stk. 1, i lov om værdipapirhandel m.v., som affattet ved denne lovs § 4, nr. 1 og 3, §§ 12, stk. 2, og 12 b, stk. 1, i lov om fondsmæglerselskaber, som affattet ved denne lovs § 5, nr. 5 og 6, §§ 5 a, stk. 2, og 5 c, stk. 1, i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som affattet ved denne lovs § 7, nr. 1, samt §§ 24 c, stk. 2, og 24 e, stk. 1, i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, som affattet ved denne lovs § 8, nr. 1.
Stk. 3. Bestemmelserne i §§ 91, stk. 2, 2. pkt., 91 a, stk. 2, 92, 92 b, stk. 5, 2. pkt., og 124, stk. 5 og 6, i lov om forsikringsvirksomhed, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 3 og 6, §§ 19 a, stk. 2, 2. pkt., 19 b, stk. 2 og 3, 19 d, stk. 4, 2. pkt., og 31, stk. 6 og 7, i lov om banker og sparekasser m.v., som affattet ved denne lovs § 2, nr. 8 og 10, §§ 18 b, stk. 2, 2. pkt., 18 c, stk. 2 og 3, 18 e, stk. 4, 2. pkt., og 89, stk. 4 og 5, i realkreditloven, som affattet ved denne lovs § 3, nr. 6 og 13, §§ 12 a, stk. 2, 2. pkt., 12 b, stk. 2 og 3, 12 d, stk. 4, 2. pkt., og 14, stk. 2, i lov om værdipapirhandel m.v., som affattet ved denne lovs § 4, nr. 3 og 4, §§ 11 a, stk. 3, 2. pkt., og 12 b, stk. 2 og 3, i lov om fondsmæglerselskaber, som affattet ved denne lovs § 5, nr. 4 og 6, §§ 5 b, stk. 3, 2. pkt., 5 c, stk. 2, 5 d, 5 g, stk. 3, 2. pkt., og 8 a, stk. 9, i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som affattet ved denne lovs § 7, nr. 1 og 2, §§ 24 d, stk. 3, 2. pkt., 24 e, stk. 2, 24 f, 24 i, stk. 3, 2. pkt., og 25 b, stk. 9, i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, som affattet ved denne lovs § 8, nr. 1 og 2, finder anvendelse på regnskabsår, der begynder den 1. januar 1998 eller senere.
Stk. 4. Direktører, vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede samt interne revisions- og vicerevisionschefer, der ved lovens ikrafttræden ejer eller driver en virksomhed i strid med § 92 a i lov om forsikringsvirksomhed, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 3, § 5 f i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som affattet ved denne lovs § 7, nr. 1, og § 24 h i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, som affattet ved denne lovs § 8, nr. 1, kan uanset disse bestemmelser fortsætte hermed.
Stk. 5. Personer omfattet af § 92 a i lov om forsikringsvirksomhed, § 5 f i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond samt § 24 h i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, der ved lovens ikrafttræden har varetaget hverv i overensstemmelse med bestemmelserne i disse love kan uanset reglerne i § 92 a, jf. §§ 92 b-92 g i lov om forsikringsvirksomhed, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 3, § 5 f, jf. §§ 5 g-5 l i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som affattet ved denne lovs § 7, nr. 1, og § 24 h, jf. §§ 24 i-24 n i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, som affattet ved denne lovs § 8, nr. 1, fortsætte hermed indtil udløbet af den valg- eller funktionsperiode, der var påbegyndt inden lovforslagets fremsættelse. Hvis den nævnte personkreds efter denne dato påbegynder en valg- eller funktionsperiode i et hverv, der ikke er omfattet af § 92 a, jf. §§ 92 b-92 g i lov om forsikringsvirksomhed, § 5 f, jf. §§ 5 g-5 l i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond og 24 h, jf. §§ 24 i-24 n i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, skal den pågældende fratræde senest den 1. februar 1998.
Stk. 6. Personer, der i medfør af § 11 i lov om fondsmæglerselskaber nr. 1071 af 20. december 1995 varetager hverv, som ikke er omfattet af §§ 11 a - 11 d, som affattet ved denne lovs § 5, nr. 4, kan fortsætte hermed indtil udløbet af den valg- eller funktionsperiode, der var påbegyndt inden lovforslagets fremsættelse. Hvis en af bestemmelsen omfattet person efter denne dato påbegynder en valg- eller funktionsperiode i et hverv, der ikke er omfattet af §§ 11 a-11 d i lov om fondsmæglerselskaber, skal den pågældende fratræde senest den 1. februar 1998.
Stk. 7. Uanset reglerne i denne lov, kan direktører, vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede samt filialbestyrere i finansielle institutter omfattet af denne lov varetage bestyrelseshverv i Danmarks Skibskreditfond, Dansk Eksportfinansiering, Dansk Landbrugs Realkreditfond, Dansk Udviklingsfinansiering A/S, Finansieringsinstituttet for Hoteller m.v., Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk A/S, Foreningen Norden, Landsbankernes Reallånefond, Totalkredit Realkreditfond og Bornholms Erhvervsfond.
Stk. 8. Personer omfattet af § 12 c, stk. 3, i lov om værdipapirhandel m.v., som affattet ved denne lovs § 4, nr. 3, der den 1. januar 1998 varetager hverv som interne revisions- eller vicerevisionschefer i selskaber uden for koncernen, kan fortsætte hermed indtil udløbet af den funktionsperiode, der var påbegyndt inden lovforslagets fremsættelse. Hvis de nævnte personer efter denne dato påbegynder en funktionsperiode som intern revisions- eller vicerevisionschef i et selskab, der ikke omfattes af § 12 c, stk. 3, skal den pågældende fratræde senest den 1. februar 1998.
Stk. 9. Engagementer og sikkerhedsstillelser, der den 1. januar 1998 lovligt var indgået mellem den valgte revision eller en intern revisions- eller vicerevisionschef eller ansatte i Arbejdsmarkedets Tillægspension eller Lønmodtagernes Dyrtidsfond og de i §§ 1-5, 7 og 8, omhandlede institutter og selskaber, kan fortsætte til den oprindeligt aftalte udløbsdato.
Stk. 10. De filialer, der allerede udøver virksomhed i henhold til § 211, stk. 1, i lov om forsikringsvirksomhed og § 6 a, stk. 1, i lov om banker og sparekasser m.v., og som omfattes af § 1, nr. 9, og § 2, nr. 1, skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest den 1. juli 1998. De filialer af udenlandske fondsmæglerselskaber og kredit- og finansieringsinstitutter, der ikke er organiseret som aktieselskaber, kommanditaktieselskaber eller en tilsvarende retsform, som allerede udøver virksomhed i henhold til § 6, stk. 1, i lov om fondsmæglerselskaber eller § 12, stk. 1 eller 4, i realkreditloven, og som omfattes af § 3, nr. 3 og § 5, nr. 1, skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest den 1. juli 1998.

§ 10

Stk. 1. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, jf. dog stk. 3,  men §§ 2, 4 og 5 kan ved kongelig anordning sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som de særlige færøske og grønlandske  forhold tilsiger.
Stk. 2. §§ 1 og 6 kan ved kongelig anordning sættes i kraft for Grønland med de afvigelser, som de særlige grønlandske forhold tilsiger.
Stk. 3. § 3 gælder for Færøerne og Grønland.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger
Indledning

Den 11. oktober 1995 blev der fremsat forslag til folketingsbeslutning om harmonisering af reglerne for bestyrelsesmedlemmers og direktørers m.fl.'s ansvar, pligter og rettigheder i finansielle virksomheder (beslutningsforslag nr. B 13). Som opfølgning herpå indeholder lovforslaget harmoniserede regler i de finansielle love om spekulation og adgangen til, at ledelsen i finansielle institutter kan varetage andre hverv.

Endvidere foreslås det at indføre regler i lov om forsikringsvirksomhed og lov om tilsyn med firmapensionskasser om overførsel af pension i forbindelse med virksomhedsoverdragelser og virksomhedsomdannelser. Reglerne er medtaget på baggrund af betænkningen om »Demokrati og åbenhed om pensionsinstitutternes investeringsbeslutninger« (Økonoministeriets betænkning nr. 1306/95).

Betænkningen påpeger, at der kan opstå problemer ved flytning af pensionsordninger i forbindelse med virksomhedsoverdragelser, herunder privatisering af offentlige virksomheder.

Lovforslaget indholder endvidere ændringer i bank- og sparekasseloven m.v., hvorefter pensionsmidler i pengeinstitutter kan placeres i unoterede værdipapirer. I det samtidig fremsatte forslag om investeringsforeninger og specialforeninger foreslås det at indføre fire nye typer specialforeninger. Det foreslås, at pensionsmidler i pengeinstitutter skal kunne placeres i andele i de nye specialforeninger. Pensionsmidler vil desuden kunne placeres i unoterede værdipapirer, der omsættes på en autoriseret markedsplads, der efter lov om værdipapirhandel kan oprettes som markedsplads for handel med værdipapirer, der ikke er noterede på en fondsbørs.

Lovforslaget indeholder endelig en række mindre og redaktionelle ændringer, herunder om registrering af filialer af udenlandske aktieselskaber i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og bidragspligt for filialer af udenlandske kreditinstitutter, og om realkreditinstitutters adgang til at anvende ejerpantebreve som sikkerhedsgrundlag ved långivning i udlandet.

1. Opfølgning på folketingsbeslutning nr. 13/95

Et forslag til Folketingsbeslutning nr. 13 af 11. oktober 1995 om harmonisering af reglerne for bestyrelsesmedlemmers og direktørers m.fl.'s ansvar, pligter og rettigheder i finansielle virksomheder blev 1. behandlet den 1. november 1995. Som opfølgning herpå fremsættes dette lovforslag, der så vidt muligt tilsigter at sikre, at ansvar, pligter og rettigheder er ens for bestyrelsesmedlemmer og direktører m.fl. i finansielle virksomheder.

Finanstilsynet har foretaget en gennemgang af ledelsesreglerne i den finansielle lovgivning og udarbejdet en redegørelse om bl.a. ledende medarbejderes mulighed for at have andre hverv, herunder bestyrelsesposter. Redegørelsen blev sendt til Folketinget den 31. maj 1996. Samtidig med oversendelsen tilkendegav regeringen, at man ville undersøge mulighederne for at udforme et så vidt muligt ensartet regelsæt for hele den finansielle sektor. Dette regelsæt skulle både tage hensyn til udviklingen i den finansielle sektor og sikre en effektiv beskyttelse mod, at direktører i finansielle virksomheder kan misbruge deres stilling og varetage modstridende interesser. Endelig skulle reglerne være administrativt hensigtsmæssige, således at vanskelige skøn og afgrænsninger så vidt muligt undgås.

Brancheglidningen i den finansielle sektor gør, at det bliver vanskeligt at opretholde de nuværende forskellige regelsæt. Disse regelsæt bygger på en forudsætning om, at man kan administrere de forskellige sektorer uafhængigt af hinanden. Det harmonerer dårligt med udviklingen i den finansielle sektor, der går mod stadig tættere strukturelle forbindelser mellem de forskellige delsektorer. På denne baggrund foreslås det at modernisere de forskellige regelsæt, så de bliver mere ensartede for hele den finansielle sektor og dermed mere enkle at anvende for virksomhederne og mere enkle at administrere for myndighederne. For at modvirke at brancheglidningen fører til en svækkelse af beskyttelsen mod risikoen for misbrug, foreslås det også på visse områder at foretage en opstramning af de gældende regelsæt.

Lovforslaget omfatter følgende love: lov om forsikringsvirksomhed, lov om banker- og sparekasser m.v., realkreditloven, lov om fondsmæglerselskaber, lov om værdipapirhandel m.v., lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond og lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension. Der er samtidig fremsat tilsvarende regler i forslaget til lov om investeringsforeninger og specialforeninger.

Lov om sparevirksomheder og udstedere af forudbetalte betalingskort er ikke omfattet af lovforslaget. Disse foretagender er forholdsmæssigt små og har et begrænset virksomhedsområde.

Ligeledes er lov om tilsyn med firmapensionskasser ikke omfattet af forslaget om ændrede regler for ledelsen. Baggrunden herfor er, at firmapensionskasser ikke henvender sig til offentligheden, idet de er tilknyttet en enkelt virksomhed. En yderligere regulering af disse foretagender falder således uden for forslagets formål.

De gældende regler om spekulation

Den finansielle lovgivning har navnlig til formål at sikre stabiliteten i og dermed tilliden til de finansielle virksomheder, idet disse har væsentlig samfundsøkonomisk betydning. Pengeinstitutter, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.fl. er derfor underlagt krav til kapitalgrundlag, investeringsregler m.m.

For at ledelsen kan leve op til ansvaret om at drive virksomheden stabilt og tillidsvækkende, er det nødvendigt også at opstille særlige krav til ledelsen. Reglerne om spekulation er et eksempel herpå. Det finansielle institut baserer sin virksomhed på midler modtaget fra offentligheden. Reglerne om spekulation skal forhindre en sammenblanding af det finansielle instituts interesser med de ledende medarbejderes personlige interesser.

Næsten alle finansielle love indeholder i dag et forbud mod, at direktører m.fl. for egen regning udfører eller deltager i spekulationsforretninger. Dog er der ikke optaget bestemmelser om spekulation i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Som følge af lovgivningens generelle udformning og den sparsomme retspraksis har det været vanskeligt at afgrænse indholdet af spekulationsforbudet. Det beror på en konkret vurdering og et vanskeligt skøn, hvad der er omfattet af spekulationsforbudet. Forbudet retter sig alene mod spekulation, hvorimod sædvanlig formuepleje efter hidtil gældende forståelse har været tilladt. De gældende regler giver imidlertid ingen vejledning om, hvorledes man i praksis kan sondre mellem spekulation og sædvanlig formuepleje. Dette har samlet betydet, at det har været vanskeligt at anvende spekulationsbestemmelsen i praksis. At spekulationsforbudet er vanskeligt at afgrænse, er endvidere ud fra en retssikkerhedsvurdering betænkeligt.

Harmonisering og opstramning af reglerne om spekulation

Ved lovforslaget tilsigtes det at harmonisere reglerne i videst muligt omfang og udstrække dem til at omfatte de finansielle love, som ikke har et forbud mod spekulation i dag.

Det er imidlertid ikke fundet tilstrækkeligt at foretage en harmonisering på grundlag af de gældende regler. Den manglende afgrænsning af det generelle forbud mod spekulation i de gældende regler skaber en retsusikkerhed, som ikke mindst er betænkelig, fordi der er tale om en strafbelagt forbudsbestemmelse, der finder anvendelse på et betydeligt antal medarbejdere i den finansielle sektor. Hertil kommer, at det af principielle grunde er fundet ønskeligt, at Finanstilsynet ikke skal kontrollere medarbejderes privatøkonomiske forhold. Udover harmoniseringshensynet er det derfor et hovedformål med de foreslåede spekulationsregler at skabe større klarhed om anvendelsesområdet for spekulationsforbudet og at gøre det finansielle instituts ledelse og revision ansvarlig for at påse overholdelse af forbudet. Samtidig skal det sikres, at risikoen for misbrug som følge af interessesammenblanding fortsat bliver imødegået på en effektiv måde.

Det foreslåede regelsæt indebærer, at der med udgangspunkt i et forbud mod spekulationsforretninger fastsættes regler for, hvilke formuedispositioner, der anses for spekulationsforretninger. Disse regler skal gøre det muligt, at den af forbudet omfattede personkreds selv kan vurdere, om en formuedisposition er forbudt eller tilladt. Finanstilsynet fastsætter regler herom ved bekendtgørelse. Bekendtgørelsen vil indeholde en udtømmende opregning af, hvilke formuedispositioner der anses for spekulationsforretninger, og som dermed er omfattet af forbudet. De af listen omfattede formuedispositioner må ikke udføres, uanset hvad hensigten eller formålet hermed måtte være. Hermed fjernes den usikkerhed, de gældende regler giver anledning til med hensyn til, hvorvidt der er tale om sædvanlig formueforvaltning eller ej. Bekendtgørelsen skal omfatte alle finansielle institutter, hvis medarbejderne er undergivet et forbud mod spekulationsforretninger, således at der opnås en ensartet anvendelse af forbudet mod spekulationsforretninger i alle finansielle sektorer. Bekendtgørelsen vil med passende mellemrum skulle ændres for at at tage højde for udviklingen af nye finansielle produkter. Ændringer af bekendtgørelsen vil være fremadrettede.

Beskrivelsen af de formuedispostioner, der anses som spekulationsforretninger, må være forholdsvis bredt formuleret, hvis man skal sikre at forbudet effektivt imødegår risikoen for misbrug som følge af interessesammenblanding. Som følge af den brede afgrænsning vil der imidlertid også være tilfælde, hvor de beskrevne formuedispostioner under nærmere givne omstændigheder ikke vil have spekulativ karakter. Det vil derfor være nødvendigt at opregne særlige undtagelser fra formuedispositioner, der optages i bekendtgørelsen over forbudte spekulationsforretninger.

For at kunne kontrollere, at undtagelserne ikke fører til misbrug, foreslås det, at direktører, vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede i finansielle institutter skal foretage indberetning til den finansielle virksomhed af formuedispositioner, der omfattes af undtagelserne til de opregnede spekulationsforretninger. Indberetning skal foretages i overensstemmelse med interne retningslinier fastsat af det finansielle instituts bestyrelse.

Den valgte revision har på grundlag af de foretagne indberetninger mulighed for efterfølgende at kunne kontrollere, at de pågældende formuedispositioner er i overensstemmelse med betingelserne for at anvende undtagelserne i Finanstilsynets bekendtgørelse. Revisionen skal afgive erklæring i revisionsprotokollen vedrørende årsregnskabet herom.

Revisor skal en gang årligt gennemgå instituttets interne retningslinier med henblik på at vurdere, om selskabets forretningsgange vedrørende godkendelse af engagementer og indberetning af formuedispositioner er betryggende.

Finanstilsynet skal generelt vejlede om fortolkning af bekendtgørelsen om forbud mod spekulationsforretninger og undtagelser herfra. Derimod skal Finanstilsynet ikke påse overholdelse af forbudet mod spekulationsforretninger.

Samtidig foreslås som supplement indført en særlig habilitetsregel. Efter denne kan direktører ikke bestride hvervet som direktør i de forskellige nævnte finansielle institutter, såfremt det skulle vise sig, at den pågældende ikke er i stand til at foretage en ansvarlig forvaltning af sin personlige formue, og som følge heraf kommer under konkursbehandling eller lignende.

Personkredsen omfattet af reglerne om spekulation

I de nuværende love, der indeholder spekulationsbestemmelser, er personkredsen afgrænset forskelligt. Med forslaget foreslås det med udgangspunkt i den allerede vedtagne bestemmelse i lov om forsikringsvirksomhed at harmonisere regelsættet, således at personkredsen i videst muligt omfang bliver den samme.

Det foreslås endvidere, at ledelsen har pligt til at fastlægge interne retningslinier, der angiver hvilke øvrige medarbejdere, der ikke for egen regning må udføre eller deltage i spekulationsforretninger. Herved opnår man, at lovreglen omfatter den personkreds, hvor der er en særlig risiko for sammenblanding af interesser, mens man overlader det til den enkelte virksomheds ledelse at afgrænse forbudet for øvrige personalegrupper i overensstemmelse med de enkelte personalegruppers funktioner og virksomhedens organisation.

De gældende regler om andre hverv

En række finansielle love indeholder i dag regler om, hvorvidt og under hvilke betingelser direktører m.fl. må eje eller drive selvstændig erhvervsvirksomhed eller som bestyrelsesmedlem, funktionær eller på anden måde må deltage i ledelsen eller driften af anden virksomhed. Der er imidlertid ikke optaget bestemmelser om andre hverv i lov om investeringsforeninger samt i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Regelsættet er ens for pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber, fondsbørser, autoriserede markedspladser, værdipapirmæglere, pengemarkedsmæglere, clearingcentraler og værdipapircentraler. Lovene for disse finansielle institutter indeholder et forbud mod andre hverv og en hjemmel til at undtage fra forbudet i ganske særlige tilfælde. Finanstilsynet, der fik overdraget kompetencen fra Industriministeriet i 1982, har videreført den restriktive praksis, som ministeriet havde anlagt. Overtrædelse af reglerne sanktioneres med bøde eller hæfte. Overtrædelse af værdipapirhandelslovens regler straffes dog alene med bøde.

De nævnte love bygger på reglerne i bank- og sparekasseloven, der har eksisteret siden 1930'erne. I de love, hvor der senere er optaget regler om forbud mod anden virksomhed, henvises der til bank- og sparekasselovens regler herom.

Bestemmelsen om forbud mod andre hverv skal hindre, at de ledende medarbejdere i pengeinstituttet kommer i en interessekonflikt, fordi de ved siden af deres stilling i pengeinstituttet har interesser i andre virksomheder. Derudover har man fra lovgivningsmagten lagt vægt på, at direktører m.fl. har mulighed for i tilstrækkelig omfang at koncentrere sig om deres hovedstilling.

Reglerne i lov om forsikringsvirksomhed er på afgørende punkter forskellige fra reglerne i bank- og sparekasseloven m.v. Bestyrelsen i forsikringsselskaber og pensionskasser har kompetence til at give tilladelse til, at en ledende medarbejdere kan drive selvstændig erhvervsvirksomhed og varetage bestyrelseshverv. En direktør kan uden særlig tilladelse være direktør eller bestyrelsesmedlem i selskaber inden for samme koncern. Endvidere er den omfattede personkreds ikke så vid som i regelsættet ovenfor. Endelig sanktioneres overtrædelse af bestemmelsen kun med bøde.

Harmonisering og opstramning af reglerne om andre hverv

Henset til udviklingen i den finansielle sektor med stadig tættere forbindelser mellem de finansielle virksomheder og delsektorer både nationalt og internationalt er det ønskeligt med et regelsæt, der i videst muligt omfang er harmoniseret for hele den finansielle sektor. I forbindelse med en sådan harmonisering kan det være nødvendigt også at foretage en opstramning af det gældende regelsæt på visse områder.

De finansielle institutter har på grund af brancheglidning med koncerndannelser og strategisk samarbejde en særlig interesse i at kunne deltage i ledelsen af andre finansielle institutter. Samtidig er risikoen for misbrug som følge af interessesammenblanding begrænset, fordi begge institutter er under tilsyn. Det bør derfor være tilladt under nærmere angivne betingelser, at en direktør i et finansielt institut kan have bestyrelsesposter i finansielle koncerner og andre finansielle institutter under tilsyn. Når det gælder finansielle institutter uden for en koncern er det dog vigtigt at sikre, at der fortsat består en uafhængig ledelse i det finansielle institut. I forhold til andre hverv i ikke-finansielle virksomheder er det afgørende at have en effektiv beskyttelse mod misbrug på grund af interessesammenblanding. I denne forbindelse er sondringen mellem långivning og investering væsentlig. Det er en sondring, som er klar og fast indarbejdet i såvel lovgivning som tilsynspraksis. Der er væsentlige forskelle mellem de to former for kapital.

Når det gælder bestyrelsesposter i erhvervsvirksomheder, findes de mest restriktive regler i den gældende lovgivning for penge- og realkreditinstitutter. Baggrunden for dette er, at der er en særlig risiko forbundet med at sammenblande långivning og deltagelse i erhvervsvirksomhed. Hvis en direktør i et långivende finansielt institut deltager i og dermed bliver medansvarlig for ledelsen af en erhvervsvirksomhed, kan det føre til uforsvarlig långivning.

Derimod er det også selskabsretligt forudsat, at en investor skal have mulighed for at varetage sin ejerinteresse gennem deltagelse i virksomhedens bestyrelse. Formålet med bestyrelsesposter i forbindelse med ejerkapital i en erhvervsvirksomhed kan være at beskytte investeringen i virksomheden, at påvirke virksomhedens langsigtede strategi (aktivt ejerskab) eller at tilføre professionel bestyrelseskompetence. Når en investor erhverver kapitalandele i en virksomhed, kan deltagelse i bestyrelsen derfor være et væsentligt middel til at varetage investeringen bedst muligt.

Sammenfattende kan anføres, at en harmonisering og opstramning af reglerne om andre hverv bør ske på grundlag af en sondring mellem andre hverv i finansielle institutter under tilsyn og erhvervsvirksomheder. Når det gælder finansielle institutter under tilsyn, bør der sondres mellem institutter inden for en finansiel koncern og institutter uden for en koncern. I forhold til erhvervsvirksomheder bør der sondres mellem, om hovedaktiviteten i det finansielle institut er långivning eller investering.

Det foreslåede regelsæt om andre hverv

Når det gælder andre hverv i finansielle institutter inden for en koncern foreslås det, at dette skal være tilladt, hvis bestyrelsen henholdsvis direktionen i hvert enkelt tilfælde godkender hvervet. Der foreslås endvidere visse yderligere betingelser for at imødegå en eventuel risiko for misbrug. Det foreslås således, at der i årsregnskabet skal gives oplysning om hverv, at bestyrelsen skal godkende alle engagementer mellem de finansielle virksomheder, og at den valgte revision skal gennemgå og afgive erklæring om, at engagementerne er ydet på det finansielle instituts sædvanlige forretningsbetingelser.

Når det gælder andre hverv i finansielle institutter uden for en koncern giver forslaget mulighed for, at et et finansielt institut gennem en bestyrelsespost kan følge op på et strategisk samarbejde med et andet institut. For finansielle institutter, hvis hovedvirksomhed er investering, foreslås der ligesom efter de gældende regler ikke særlige betingelser for adgangen til bestyrelsesposter i finansielle institutter uden for en koncern. For finansielle institutter, hvis hovedvirksomhed er långivning, foreslås det at lempe kravet til kapitalandelen, som efter de gældende regler skal være på mindst 50 pct. Da der skal være tale om en strategisk interesse, foreslås det at kapitalandelen skal være mindst 10 pct. Kapitalandele på 10 pct. og derover skal godkendes af Finanstilsynet. For at sikre, at ledelsen af det finansielle institut fortsat er uafhængig, foreslås det, at en direktør ikke kan være bestyrelsesformand i et andet finansielt institut uden for koncernen, og at der ikke må være personsammenfald for så vidt angår flertallet af bestyrelsesposterne i de to finansielle institutter.

Når det gælder andre hverv i ikke-finansielle erhvervsvirksomheder foreslås det at sondre mellem långivning og investering.

Direktører i finansielle institutter, hvis hovedvirksomhed er långivning, må ikke have bestyrelsesposter i ikke-finansielle erhvervsvirksomheder. Der er en særlig risiko forbundet med samtidigt at yde lån til en erhvervsvirksomhed og at deltage i dennes overordnede ledelse. Denne særlige risiko gør sig gældende for penge- og realkreditinstitutter, hvis hovedvirksomhed er långivning, og som ikke efter lovgivningen er pålagt en investeringsforpligtelse. På baggrund af Finanstilsynets hidtidige dispensationspraksis foreslås dog en generel undtagelse, som tillader hverv i foreninger, institutioner, råd, nævn og lignende, der ikke har til formål at fremme deltagernes økonomiske interesser gennem erhvervsdrift. Et eksempel herpå er erhvervsråd. Dette regelsæt vil omfatte penge- og realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber samt finansielle virksomheder omfattet af lov om værdipapirhandel.

Direktører i finansielle institutter, hvis hovedvirksomhed er investering, må med bestyrelsens tilladelse have bestyrelsesposter i ikke-finansielle erhvervirksomheder. Sådanne hverv skal fremgå af årsregnskabet. Det er dog efter forslaget en betingelse, at det finansielle institut ikke samtidig må yde lån til eller stille sikkerhed for virksomheden. Hvis et finansielt institut, hvis hovedvirksomhed er investering, også optræder som långiver, består den samme risiko for misbrug som følge af interessesammenblanding som for finansielle institutter, hvis hovedvirksomhed er långivning. Dette regelsæt omfatter forsikringsselskaber, pensionskasser, LD og ATP samt investeringsforeninger.

Sondringen mellem om hovedvirksomheden er långivning eller investering kan ikke isoleret ses i forhold til det enkelte finansielle institut. Den finansielle sektor præges stadig mere af finansielle koncerndannelser. Det betyder, at begrænsninger for et finansielt institut ikke bliver effektiv, hvis andre selskaber i koncernen ikke er underlagt samme begrænsninger. Derfor foreslås det, at forbudet mod at have bestyrelsesposter som led i långivning også skal gælde for et finansielt institut, hvis hovedvirksomhed er investering, hvis et andet selskab i koncernen yder lån til erhvervsvirksomheden.

Reglerne om andre hverv skal også sikre, at de ledende medarbejdere i de finansielle institutter koncentrerer sig om deres hverv i hovedstillingen. Ledende medarbejdere bør ikke involvere sig i andet arbejde i et sådant omfang, at dette går ud over de ledelsesmæssige ressourcer i det finansielle institut. For at tilgodese dette hensyn foreslås der en generel grænse for, hvor mange andre hverv i finansielle institutter uden for en koncern og i ikke-finansielle erhvervsvirksomheder den enkelte ledende medarbejder i det finansielle institut må påtage sig.

Det foreslås derfor, at en direktør m.fl. højst må have 10 bestyrelsesposter i finansielle institutter uden for en koncern og i ikke-finansielle erhvervsvirksomheder, heraf højst 5 i virksomheder, der er børsnoterede eller har en egenkapital på over 50 mio. kr.

Personkredsen omfattet af forbudet mod anden virksomhed

I samtlige love, på nær lov om forsikringsvirksomhed, gælder forbudet mod anden virksomhed foruden direktører også vicedirektører, underdirektører og andre ligestillede. For pengeinstitutter tillige for filialbestyrere. I forsikringsloven gælder reglen kun for direktører. Med forslaget foreslås det at harmonisere regelsættet, således at personkredsen i videst muligt omfang bliver den samme udvidede personkreds, som gælder for de øvrige love.

2. Overførselsregler i forbindelse med virksomhedsoverdragelser og -omdannelser Ved virksomhedsoverdragelser er det i dag alene sikret, at de hidtil optjente pensionsrettigheder kan bevares ved hvilende medlemskab eller fripolice i den oprindelige pensionsordning. For firmapensionskasser, der opløses i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse, kan optjente pensionsrettigheder alene bevares ved at hele bestanden overdrages til en anden pensionskasse eller et forsikringsselskab. Imidlertid tilsiger hensynet til den enkelte borgers mulighed for at have overblik over sine pensionsforhold, at det vil være hensigtsmæssigt at kunne samle sine pensionsordninger et sted. Der er derfor behov for regler, der sikrer mulighed for overførsel af de opsparede midler, svarende til hvad der er muligt i forbindelse med individuelt jobskifte.

Finanstilsynet agter at indlede drøftelser med brancheorganisationerne om reglernes nærmere udformning. Det foreslås derfor, at Finanstilsynet får hjemmel til at fastsætte bestemmelser herom, hvorefter det pålægges selskaberne at anmelde regler for disse overførsler.

3. Puljepension m.v. Lovforslaget indebærer endvidere, at pensionsmidler i pengeinstitutter kan placeres i unoterede værdipapirer.

I det samtidig fremsatte forslag til lov om investeringsforeninger og specialforeninger foreslås det at gøre det muligt at oprette særlige erhvervsudviklingsforeninger, der kan investere hele formuen i unoterede aktier og anparter. Erhvervsudviklingsforeningers placeringer vil efter forslaget til lov om investeringsforeninger og specialforeninger være underlagt regler om spredning af deres investeringer (risikospredning). Det foreslås derfor, at puljepensionsmidler og en begrænset del af pensionsmidler i særskilt depot kan anbringes i andele i sådanne foreninger.

Det foreslås desuden, at pensionsmidler kan placeres i unoterede værdipapirer, der omsættes på en autoriseret markedsplads. Efter lov om værdipapirhandel m.v. kan unoterede værdipapirer omsættes på en autoriseret markedsplads. Der er tale om et reguleret marked, der har opnået tilladelse af Finanstilsynet, og som udelukkende handler med unoterede værdipapirer. Disse papirer vil være sikret en likviditet, der gør det betryggende at tillade, at puljepensionsmidler og en begrænset del af pensionsmidler i særskilt depot kan anbringes i disse unoterede aktier og erhvervsobligationer. Der er p.t. endnu ikke etableret sådanne markedspladser i Danmark.

Efter forslaget kan pensionsmidler også anbringes i andele i de øvrige 3 specialforeninger, der foreslås indført ved forslaget til lov om investeringsforeninger og specialforeninger. Det drejer sig om placeringsforeninger, der investerer som investeringsforeninger, men som kan placere en større del af formuen hos en enkelt udsteder, om pengemarkedsforeninger, der fortrinsvis investerer i pengemarkedsrelaterede værdipapirer, og om investeringsinstitutforeninger, der investerer i foreningsbeviser i andre investerings- og specialforeninger.

De såkaldte pengemarkedsforeninger, investeringsinstitutforeninger og placeringsforeninger har alle en risikoprofil, der ligger på linie med risikoprofilen for almindelige investeringsforeninger. Lovforslaget giver derfor mulighed for, at pensionsmidler kan placeres i andele i disse tre typer specialforeninger på samme vilkår, som der i dag gælder for placering af pensionsmidler i investeringsforeningsandele.

Introduktionen af de foreslåede nye aktiver, som pensionsmidler kan placeres i, nødvendiggør en tilpasning af bekendtgørelse nr. 879 af 28. oktober 1992 om puljepension m.v.

Forbud mod placering i aktier m.v. med tilknyttede rettigheder

Forslaget har til formål at hindre, at pensionsopsparinger i pengeinstitutter placeres i aktier m.v., hvortil der er knyttet rettigheder, som er placeringsformålet (pensionsopsparingen) uvedkommende. Det drejer sig bl.a. om brugsrettigheder til ferieboliger og adgang til opnåelse af særlige rabatter. Lovforslaget griber ikke ind i de gældende aktieselskabsretlige regler for, hvilke rettigheder der lovligt kan tillægges aktionærer m.v. Forbudet omfatter kun placering af pensionsopsparing i aktier i selskaber, der har som formål at tilbyde aktionærer særlige rettigheder. Det omfatter derfor ikke f.eks. retten til gratis adgang til Tivoli for Tivoli-aktionærer, gratis uddeling af fodboldbilletter til aktionærer i Brøndby Idrætsforening A/S, rabatter på rejser for aktionærer i DFDS A/S o.lign. Forbudet omfatter endvidere kun placeringer, der foretages efter lovforslagets fremsættelse.

Den væsentligste begrundelse for forslaget er hensynet til, at pensionsopsparing bør komme opspareren til gode efter pensionering. Såfremt dele af pensionsopsparingen placeres i aktier m.v., hvortil der er knyttet særlige rettigheder, som pensionsopspareren kan udnytte i opsparingsperioden, må det antages, at disse rettigheder alt andet lige vil nedsætte afkastet af pensionsordningen i forhold til en situation, hvor opsparingen er foretaget i aktier m.v. uden sådanne tilknyttede rettigheder. Udbyttet af de pågældende aktier m.v. forøger således ikke pensionsopsparingen men giver blot et forøget privatforbrug for pensionsopspareren i opsparingsperioden.

I det omfang en aktionær opnår en økonomisk fordel som følge af interessefællesskab med aktieselskabet, er der tale om maskeret udbytte. Da det maskerede udbytte er anvendt til privatforbrug og således ikke længere indgår i pensionsopsparingen, må udbyttet anses for at være hævet fra pensionsordningen. Dette medfører efter pensionsbeskatningsloven, at der af beløbet skal svares en afgift på 60 pct. Pensionsopspareren kan i dag risikere, at man ved lig- ningen finder, at der er tale om et maskeret udbytte (en udbetaling i utide) med det resultat, at pensionsopspareren mødes med et krav om at svare en afgift på 60 pct. af beløbet. Forslaget er med til at fjerne denne usikkerhed om eventuelle efterfølgende afgiftsopkrævninger for pensionsopspareren.

Placering af opsparing i aktier m.v. med tilknyttede rettigheder medfører, at det ved ligningen af aktionæren m.v. må undersøges, om vedkommende har opnået en maskeret udlodning. En sådan individuel kontrol er kompliceret og ressourcekrævende. Et forbud imod, at pensionsopsparingen anbringes i sådanne aktiver, vil medvirke til at begrænse dette kontrolproblem.

4. Aktieselskabslovens filialregler Det fastsættes, at aktieselskabslovens filialregler finder anvendelse for samtlige filialer af udenlandske forsikringsselskaber, kredit- og pengeinstitutter, herunder realkreditinstitutter, samt fondsmæglerselskaber. Der er delvist tale om en præcisering af de gældende regler for filialer, der er baseret på Rådets 11. direktiv af 21. december 1989 om offentlighed vedrørende filialer af udenlandske aktieselskaber (89/666/EØF). Endvidere sikres en ensartet regulering af filialerne uafhængig af det udenlandske selskabs retsform.

5. Bidragspligt for filialer i Danmark af udenlandske kreditinstitutter Det såkaldte 2. banksamordningsdirektiv (89/646/EØF) indfører bl.a. princippet om hjemlandstilsyn. Det betyder, at det er tilsynsmyndigheden i instituttets hjemland, der er ansvarlig for tilsynet med hele kreditinstituttet. Det gælder også eventuelle filialer beliggende i andre medlemsstater end hjemlandet.

Tilsynsmyndigheden i værtslandet fører imidlertid - i overensstemmelse med EU-direktiverne - tilsyn med bl.a. disse filialers likviditet. Det foreslås derfor, at filialerne bliver bidragspligtige for så vidt angår dette særlige tilsyn. Finanstilsynets udgifter i forbindelse med dette tilsyn fastsættes på baggrund af en samlet aktivitetsmæssig opgørelse for samtlige de omhandlede filialer.

6. Ændringer i realkreditloven Der foreslås en ændring af reglerne for långivning i udlandet, således at ejerpantebreve vil kunne anvendes i udlandet som sikkerhedsgrundlag. Det foreslås endvidere, at løbetiderne for lån ydet i udlandet ikke fremover skal være ubegrænsede. Endelig foreslås en præcisering af kravet om identitet mellem debitor og adkomsthaver.

7. Høring Den del af lovforslaget, der vedrører puljepensioner m.v. og bidragspligt for filialer i Danmark af udenlandske kreditinstitutter, har været sendt i høring i følgende ministerier og organisationer:

Finansministeriet, Justitsministeriet, Skatteministeriet, Erhvervsmiministeriet, Grønlands Hjemmestyre, Rigsombudsmanden på Færøerne, Danmarks Nationalbank, Garantifonden for Danske Optioner og Futures, Indskydergarantifonden, Københavns Fondsbørs A/S, Værdipapircentralen, Pengeinstitutternes Betalingssystemer A/S, Advokatrådet, AMPSamarbejdet, Andelskasseforeningen, AMPR - Arbejdsmarkedspensionsrådet, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Assurandør-Societetet, Børsmæglerforeningen, Dansk Aktionærforening, Dansk Industri, Danske Investeringsforeningers Fællesrepræsentation, Det Danske Handelskammer, Finansrådet - Danske Pengeinstitutters Forening, Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk A/S, Forbrugerrådet, Foreningen af Firmapensionskasser, Foreningen af J.A.K. Andelskasser, Foreningen af Registrerede Revisorer, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Håndværksrådet, Realkreditrådet og Sammenslutningen af Danske Andelskasser.

Efter høringen er der foretaget visse ændringer i denne del af lovforslaget, herunder navnlig, at pensionsmidler i pengeinstitutter kan anbringes i alle de nye typer specialforeninger, der foreslås indført med det samtidig fremsatte lovforslag om investeringsforeninger og specialforeninger, og ikke som oprindelig foreslået kun i erhvervsudviklingsforeninger.

Det samlede lovforslag har herefter været sendt i høring i følgende ministerier og organisationer: Arbejdsministeriet, Erhvervsministeriet, Finansministeriet, Justitsministeriet, Skatteministeriet, Udenrigsministeriet, Grønlands Hjemmestyre, Rigsombudsmanden på Færøerne, Danmarks Nationalbank, Garantifonden for Danske Optioner og Futures, Indskydergarantifonden, Københavns Fondsbørs A/S, Værdipapircentralen, Advokatrådet, AMPR-Arbejdsmarkedspensionsrådet, Amtsrådsforeningen i Danmark, Andelskasseforeningen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Assurandør-Societetet, Børsmæglerforeningen, Danske Investeringsforeningers Fællesrepræsentation, Dansk Handel og Service, Dansk Industri, Den Danske Aktuarforening, Den Danske Finansanalytikerforening, Det Danske Handelskammer, Finansforbundet, Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk A/S, Finansrådet - Danske Pengeinstitutters Forening, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Forbrugerrådet, Foreningen af Firmapensionskasser, Foreningen af J.A.K. Andelskasser, Foreningen af Registrerede Revisorer, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Håndværksrådet, Realkreditrådet og Sammenslutningen af Danske Andelskasser.

8. Administrative, statsfinansielle og miljømæssige konsekvenser Lovforslaget skønnes ikke at få administrative, statsfinansielle eller miljømæssige konsekvenser.

9. Erhvervsøkonomiske konsekvenser Med forslaget harmoniseres reglerne for direktører m.fl. i finansielle institutter. Derved vil reglerne fremover være bedre i overensstemmelse med den igangværende strukturelle udvikling i den finansielle sektor.

Forslaget vil medføre, at der opnås mere ensartede regler for virksomhederne, uanset hvor i den finansielle sektor, virksomhederne indgår. Desuden vil både spekulationsforbudet og reglerne om andre hverv være lettere at afgrænse i praksis. Forbudenes anvendelsesområde afgrænses til det, der er nødvendigt for at beskytte mod konkrete misbrugsmuligheder. Det betyder, at de finansielle institutter og disses direktører m.fl. vil få større dispositionsfrihed på områder, hvor sådanne beskyttelseshensyn ikke gør sig gældende.

I forhold til andre hverv i finansielle institutter under tilsyn såvel inden for som uden for en finansiel koncern vil forslaget betyde, at alle finansielle institutter får mulighed for at tillade direktører m.fl. at have bestyrelseshverv. Dette vil give alle finansielle institutter mulighed for at varetage ejerinteresser i finansielle koncerner og strategiske interesser uden for koncerner. Forslaget vil derfor være i overensstemmelse med den strukturelle udvikling i den finansielle sektor.

Forslaget vil endvidere betyde, at finansielle institutter, hvis hovedvirksomhed er investering, får samme muligheder og betingelser for at varetage ejerinteresser i ikke-finansielle erhvervsvirksomheder. Dette vil kunne have positive virkninger for udviklingen i investeringer, fordi disse kan foretages under betryggende og attraktive vilkår. Samtidig vil lovforslaget beskytte mod risikoen for, at der påføres det finansielle institut tab som følge af, at der opstår en uheldig interessesammenblanding mellem ledelsen i finansielle institutter, hvis hovedvirksomhed er långivning, og ledelsen i ikke-finansielle erhvervsvirksomheder.

Forslaget vedrørende pensionspuljer har den erhvervsøkonomiske konsekvens, at såfremt blot 0,5 pct. af de samlede midler på pensionsopsparingsordninger i pengeinstitutter placeres i unoterede værdipapirer m.v., vil dette medføre mulighed for et forøget udbud af egenkapital til de mindre og mellemstore virksomheder i størrelsesordenen 600 mio. kr.

Desuden pålægges filialer i Danmark af udenlandske kreditinstitutter bidragspligt over for Finanstilsynet for så vidt angår det særlige tilsyn med filialernes likviditet. Den beløbsmæssige påvirkning ventes dog at blive minimal.

Ændringen af realkreditloven forventes at kunne få positive virkninger for realkreditinstitutters forretningsmuligheder i udlandet.

10. Forholdet til EU-retten og andre landes lovgivning på området EU-direktiverne på det finansielle område harmoniserer den nationale lovgivning for pengeinstitutter, realkreditinstitutter, investeringsforeninger, fondsmæglerselskaber og forsikringsselskaber. EU-direktiverne indeholder ikke regler om spekulation eller regler om ledelsesmedlemmers adgang til at drive anden virksomhed.

Når det gælder forslaget om bidragspligt for filialer af udenlandske kreditinstitutter, bemærkes, at Rådets 2. banksamordningdirektiv bl.a. indfører princippet om hjemlandstilsyn. Tilsynsmyndigheden i værtslandet fører imidlertid - i overensstemmelse med EU-direktiverne - tilsyn med disse filialers likviditet. Direktivet hindrer ikke, at filialerne bliver bidragspligtige for så vidt angår dette særlige tilsyn.

 

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1
Lov om forsikringsvirksomhed Til nr. 1……………………

Til § 2
Lov om banker og sparekasser m.v Til nr. 1 og 2…………………….

Til § 3
Realkreditloven……………………………….

Til § 4
Lov om værdipapirhandel m.v. Til nr. 1 og 2……………………

Til § 5
Lov om fondsmæglerselskaber Til nr. 1 og 2

Bestemmelsen betyder, at aktieselskabslovens bestemmelser om filialer sættes i kraft for samtlige filialer af udenlandske fondsmæglerselskaber, uanset i hvilket land hjemstedet er beliggende, og uanset det udenlandske fondsmæglerselskabs organisationsform.

Forslaget indebærer bl.a., at filialerne skal registreres i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Til nr. 3
For at følge den nuværende systematik i lov om fondsmæglerselskaber reguleres først adgangen til andre hverv og derefter spørgsmålet om spekulation.

Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 2, nr. 8 (§ 19 c).

Bestemmelsen i stk. 5 er ny og svarer til § 17, stk. 1, 1. pkt., i lov om banker og sparekasser m.v. Bestemmelsen skal sikre, at bestyrelsen som kontrolorgan er uafhængig af direktionen. Hidtil har bestemmelsen i aktieselskabslovens § 51, stk. 2, fundet anvendelse, hvorefter hvervet som direktør er foreneligt med hvervet som bestyrelsesmedlem. Forslaget skal ses i lyset af ønsket om at harmonisere reglerne for de finansielle institutter.

Det bemærkes, at der i den gældende lovs § 37, stk. 4, findes en overgangsbestemmelse, hvorefter de personer, der ikke ved fondsmæglerselskabslovens ikrafttræden den 1. januar 1996 havde været omfattet af nogen lovregulering, kunne fortsætte hidtidig erhvervsvirksomhed eller hverv ved at anmelde forholdet til Finanstilsynet.

Til nr. 4
Til § 11 a
Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 2, nr. 8 (§ 19 d).

Det bemærkes, at fondsmæglerselskaber ikke må have datterselskaber, medmindre disse udelukkende driver fondsmæglervirksomhed, jf. lovens § 1, stk. 6.

Til §§ 11 b-11 e Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 2, nr. 8 (for § 11 b til § 19 e, for § 11 c til § 19 f, for § 11 d til § 19 g og for § 11 e til § 19 h).

I § 11 e, stk. 1, er der givet mulighed for, at direktører med bestyrelsens tilladelse og vicedirektører og underdirektører med direktionens tilladelse kan være direktør i koncernselskaber, ekskl. moderselskabet, der driver virksomhed i tilknytning til moderselskabets. Baggrunden er, at lov om fondsmæglerselskaber bestemmer, at fondsmæglerselskabets virksomhedsområde er begrænset, hvilket har medført, at selskaberne har måttet udskille den hidtidige virksomhed i andre koncernselskaber.
Stk. 2 fastlægger muligheden for, at være direktør i moderselskabet. I forhold til de tilsvarende regler for andre finansielle virksomheder, er der sket den udvidelse, at moderselskabet tillige kan drive virksomhed i tilknytning til fondsmæglerselskabet. Baggrunden er den koncernstruktur, som lov om fondsmæglerselskaber har nødvendiggjort for en række selskaber.

Til nr. 5
Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 2. Det bemærkes dog, at da tilladelse til at drive fondsmæglervirksomhed ikke indebærer adgang til at yde lån m.v., genfindes reglerne om betingelserne for at bevilge lån m.v. til medarbejdere og selskaber i denne lov.

Med den foreslåede bestemmelse i stk. 1 gennemføres en indskrænkning i den personkreds, der er omfattet af spekulationsforbudet i forhold til den gældende fondsmæglerselskabslovs § 12, hvorefter spekulationsforbudet omfatter direktøren og andre ansatte. Dette foreslås for at harmonisere de finansielle regelsæt.

Stk. 4 og 5 svarer til den gældende lovs § 12, stk. 1, nr. 2, og stk. 2, idet den ovennævnte indskrænkning af personkredsen dog foreslås at gælde tilsvarende.

Til nr. 6
Til § 12 a
Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 3 (§ 91, stk. 6).

Til § 12 b Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 3 (§§ 91 a og 92).

Til nr. 7
Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 2, nr. 18 og 19.

Til nr. 8
Bestemmelsen skal sikre ensretning af sanktionsmulighederne for overtrædelse af de opregnede bestemmelser til de øvrige love omfattet af lovforslaget.

Til nr. 9
Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 2, nr. 24.

Til § 6
Lov om firmapensionskasser Til nr. 1…………………………

Til § 7
Lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond Til nr. 1………………………………….

Til § 9
Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser Det foreslås i stk. 1, at loven træder i kraft den 1. januar 1998. Dette svarer til den foreslåede ikrafttrædelsesdato i det samtidigt fremsatte forslag til lov om investeringsforeninger og specialforeninger. Det foreslås endvidere, at § 42 b, stk. 4, i lov om banker og sparekasser m.v., som indsat ved denne lovs § 2, nr. 17, skal finde anvendelse på køb af aktier m.v., der foretages efter lovforslagets fremsættelse. Formålet er at sikre, at der ikke sker placering af pensionsmidler i denne type aktiver i perioden fra lovforslagets fremsættelse og frem til vedtagelsen. De beholdninger af aktier m.v., som pensionsopsparerne ligger inde med ved lovforslagets fremsættelse, berøres ikke. De ændringer i realkreditloven, der ikke vedrører harmoniseringen af ledelsesreglerne i den finansielle sektor, foreslås sat i kraft hurtigst muligt, d.v.s. dagen efter offentliggørelsen i Lovtidende.

Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser i den gældende lovgivning, som f.eks. § 4, stk. 1, i lov nr. 253 af 6. juni 1995 og § 2 i lov nr. 434 af 28. maj 1996, vil fortsat være gældende.

For at give bestyrelsen mulighed for at indrette sig på reglerne om direktørers og andre ledelsespersoners indberetningspligt vedrørende indgåede engagementer m.v., foreslås det i stk. 2, at der først skal foretages indberetning efter reglerne den 1. marts 1998. Samme frist har bestyrelsen fået til at udfærdige de i forslaget forudsatte interne retningslinier for øvrige medarbejdergrupper.

Bestemmelsen i stk. 3 fastslår, at bestemmelserne i lovforslaget om indholdet af årsregnskabet og revisionsprotokollen finder anvendelse på regnskabsår, der begynder 1. januar 1998 eller senere. Da de fleste finansielle institutter har kalenderåret som regnskabsår, vil dette i praksis betyde, at bestemmelsen først har virkning for det årsregnskab, der skal aflægges for 1998.

Bestemmelsen i stk. 3 finder også anvendelse på ledelseshverv, der omfattes af stk. 4-7.

Bestemmelsen i stk. 4 vedrører direktører m.fl. i forsikringsselskaber, ATP og LD, der ved lovens ikrafttræden lovligt ejer eller driver selvstændig erhvervsvirskomhed, der ikke er omfattet af undtagelsesbestemmelserne i lovforslaget. Det foreslås, at den nævnte personkreds uanset begrænsningerne i lovforslaget kan fortsætte hermed.

Bestemmelsen i stk. 5 vedrører adgangen for den i stk. 4 nævnte personkreds til at varetage andre ledelseshverv.

Lovforslaget indeholder i § 1, nr. 3 (§§ 92 a-92 g) § 7, nr. 1 (§§ 5 g-5 l) og § 8, nr. 1 (§§ 24 h-24 n) en række bestemmelser om adgangen for ledelsespersoner i forsikringsselskaber, ATP og LD til at drive anden virksomhed m.m.

I forhold til § 90, stk. 3, i lov om forsikringsvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 746 af 6. august 1996, er der bl.a. foretaget en udvidelse af personkredsen omfattet af det generelle forbud mod at drive anden virksomhed. Det er derfor nødvendigt at fastsætte en overgangsbestemmelse ikke alene for direktører, men også for vicedirektører, underdirektører og dermed ligestillede samt interne revisionschefer. I lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond og lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension har der ikke tidligere været fastsat bestemmelser herom.

Det foreslås derfor i stk. 5, at overgangsbestemmelsen for deltagelse i ledelsen eller driften af anden erhvervsvirksomhed, som efter lovforslagets vedtagelse ikke længere vil være lovligt, skal gælde til udløbet af den valg- eller funktionsperiode, der var påbegyndt inden lovforslagets fremsættelse. Bestemmelsen, er indsat for at hindre, at der gribes ind i allerede erhvervede rettigheder. Personer, der efter lovforslagets fremsættelse påbegynder hverv, som efter forslaget ikke vil være lovlige kan ikke sidde valg- eller funktionsperioden ud, men skal fratræde senest den 1. februar 1998.

§ 11 i lov om fondsmæglerselskaber giver mulighed for at varetage hverv, der ikke er omfattet af forslagets § 5, nr. 4, (§§ 11 a-11 d).

Det foreslås derfor i stk. 6, at overgangsbestemmelsen for deltagelse i ledelsen eller driften af anden erhvervsvirksomhed, som efter lovforslagets vedtagelse ikke længere vil være lovligt, skal gælde til udløbet af den valg- eller funktionsperiode, der var påbegyndt inden lovforslagets fremsættelse. Bestemmelsen er indsat for at hindre, at der gribes ind i allerede erhvervede rettigheder. Personer, der efter lovforslagets fremsættelse påbegynder sådanne hverv, kan ikke sidde valg- eller funktionsperioden ud, men skal fratræde senest den 1. februar 1998.

Bestemmelsen i stk. 7 har baggrund i Finanstilsynets dispensationspraksis i henhold til den gældende bank- og sparekasselovs § 19, stk. 5, hvorefter direktører m.fl. i pengeinstitutter har fået tilladelse til at indtræde i bestyrelsen for en række selskaber, fonde m.v., hvor det af vedtægterne for disse følger, at Finansrådet har ret til at udpege eller indstille bestyrelsesmedlemmer. Endvidere har Finanstilsynet meddelt dispensation til, at den nævnte personkreds kan varetage bestyrelseshverv i selskaber, fonde m.v., der er oprettet af flere pengeinstitutter i forening.

Den foreslåede bestemmelse indebærer, at den adgang direktører i finansielle institutter hidtil har haft til bestyrelsesposter i de nævnte selskabe og fonde m.v. videreføres, herunder også således at en eksisterende bestyrelsespost vil kunne genbesættes med en anden person. Forslaget indebærer tillige, at direktører i finansielle institutter vil kunne deltage i bestyrelsen for Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk A/S.

Foreslaget indeholder særlige bestemmelser, som giver direktører m.fl. adgang til bestyrelsesposter i Garantifonden for Danske Optioner og Futures, Københavns Fondsbørs A/S, Pengeinstitutternes Betalingssystemer A/S, Sparekassernes Datacentral A/S og Værdipapircentralen, til hvilke der tidligere er meddelt pengeinstitutdirektører tilladelse efter den gældende § 19, stk. 5.

Bestemmelsen er ikke til hinder for, at andre pengeinstitutdirektører efter lovens ikrafttræden substituerer eller erstatter bestyrelsesmedlemmer i de selskaber, fonde m.v., for hvilke der ved lovens ikrafttræden er givet dispensation til indtræden i bestyrelsen.

Bestemmelsen i stk. 8 har til formål at sikre, at den systemrevisionschef, der ved lovens ikrafttræden ved ansættelse i Værdipapircentralen tillige fungerer som systemrevisionschef på Københavns Fondsbørs A/S og i Garantifonden for Danske Optioner og Futures for så vidt angår VP-systemet, vil kunne fortsætte hermed i en overgangsperiode.

Ifølge lovforslaget indføres der et generelt forbud mod, at den valgte revision samt den interne revisions- og vicerevisionschef og ansatte i Lønmodtagernes Dyrtidsfond og Arbejdsmarkedets Tillægspension indgår engagement m.v. med det institut, hvor hvervet udføres. Det foreslåes derfor i stk. 9, at der gives revisionen mulighed for at fortsætte allerede indgåede lovlige engagementer. Engagementerne skal dog afvikles senest på den oprindeligt aftalte udløbsdato og kan således ikke forlænges.

Det foreslås i stk. 10, af de filialer, der allerede udøver virksomhed, men som ikke tidligere har været omfattet af aktieselskabslovens filialregler, får en overgangsfrist til at foretage anmeldelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Baggrunden herfor er, at disse filialer hidtil kun har været undergivet en anmeldelsespligt overfor Finanstilsynet.

Til § 10
Færøerne og Grønland Det foreslås, at loven ikke skal gælde for Færøerne og Grønland. Loven kan dog sættes i kraft for disse landsdele med de afvigelser, som landsdelenes særlige forhold tilsiger.

Forslagets § 3 gælder dog for Færøerne og Grønland, idet realkreditloven gælder for Færøerne og Grønland, jf. realkreditlovens § 105, stk. 1.