Útlendingalógin


42  Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "Anordning om ikrafttræden på Færøerne af udlændingeloven"

 

Skjal 4, undirskjal d

 

Indenrigsministeriet
Christiansborg Slotsplads 1
1218 København K

København, d. 30. september 1999
Asyl/J¯C/KBH/31-5/0517

Vedr.: Indenrigsministeriets udkast til kongelig anmodning om ikraftsættelse af udlændingeloven for Færørerne. 

Idet der henvises til Indenrigsministeriets skrivelse af 28. september 1999 vedrørende ovennævnte skal Færøsk og Dansk Røde Kors i forening hermed fremkomme med de bemærkninger, som udkastet giver anledning til.

Indledningsvis skal det for en ordens skyld bemærkes, at Reyði Krossur Føroya (herefter Færøsk Røde Kors) har status som en selvstændig organisation indenfor Dansk Røde Kors. Organisationen ledes af en Formand. Færøsk Røde Kors formål er bl.a. at bistå og samarbejde med Færøske myndigheder, der varetager humanitære samt beredskabs- og uddannelsesmæssige opgaver og at påtage sig humanitære samt beredskabs- og uddannelsesmæssige opgaver, hvor forholdene gør en frivillig indsats ønskelig - alene eller i samarbejde med Færøske myndigheder, organisationer eller foreninger.

Til udkastet skal det indledningsvist bemærkes, at Færøsk og Dansk Røde Kors ikke har fundet anledning til at genfremsætte de bemærkninger, som Dansk Røde Kors tidligere har fremsendt i anledning af forslag til love om ændringer af udlændingeloven m.v., men organisationerne skal i denne anledning nøjes med særligt at henvise til Dansk Røde Kors høringssvar af 15. november 1994 (midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien), 21. marts 1995 (effektivisering af sagsbehandling, rådgivning af asylansøgere m.v.) , 5. marts 1997 (regler om optagelse af fingeraftryk, personfotografi m.v.), 22. maj 1997 (DNA-tests), 30. juni 1997 (regler om udvisning), 19. januar 1998 (familie-sammenføring, udsendelsesbetingelser m.v.) samt 9. november 1998 (regler om personfotografi m.v.).

Dansk og Færøsk Røde Kors skal indledningsvis bemærke, at organisationerne støtter den danske regering og det færøske landsstyres beslutning om at ajourføre de udlændingeretlige regelsæt, der gælder for Færøerne, særligt når der henses til den udvikling, der har fundet sted på dette retsområde siden den færøske udlændingelov af 1952. 

Vedrørende § 7 i den danske udlændingelov.

I betragtning af Indenrigsministeriets bemærkninger om at den danske udlændingelovs § 7, stk. 2- 4 må betragtes som væsentlige nyskabelser i den færøske retstilstand, og når der henses til disse bestemmelsers betydning i relation til beskyttelse af mennesker, der nærer en velbegrundet frygt for forfølgelse af andre end de i 1951-konventionen nævnte forfølgelsesårsager, finder Færøsk og Dansk Røde Kors det særdeles betydningsfuldt, at der med nærværende forslag skabes klarhed over retstilstanden på Færøerne.

Vedrørende § 8 i den danske udlændingelov.

§ 8 i den danske udlændningelov skaber som bekendt hjemmel til at Danmark kan modtage et antal flygtninge efter aftale med UNHCR. Denne bestemmelse har en særlig betydning, ikke mindst som signal til andre lande om Danmarks vilje til at være medvirkende til at genbosætte flygtninge under UNHCRS mandat. Uagtet at man naturligvis må tage Færøernes mulighed for at løse en sådan opgave i betragtning, skal Dansk og Færøsk Røde Kors foreslå, at man overvejer at indføre en lignende bestemmelse for Færøerne, for dermed at sende et vigtigt signal til andre lande om betydningen af at kunne yde en vigtig humanitær bistand til løsning af en væsentlig humanitær opgave.

Vedrørende den danske udlændningelovs § 9

Uagtet det formodede meget beskedne antal ansøgninger om opholdstilladelse på Færøerne finder Røde Kors det særdeles væsentligt, at man får skabt klarhed over retstilstanden for så vidt angår spørgsmålet om retten til familiesammenføring og i særdeleshed retten til familiesammenføring med medlemmer af en ansøgers "kernefamilie". Når der særligt henses til Danmarks forpligtelser blandt andet i relation til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions § 8 om familiens enhed, skal Røde Kors særligt i denne forbindelse understrege vigtigheden af nærværende forslag til anmodningen.

Vedrørende den danske udlændingelovs § 17 a.

I udkastet anfører Indenrigsministeriet, at man ikke vil indføre en regel i den fæøske retstilstand, der giver mulighed for anvendelse af fortrydelelsesret ved repatriering. Det bemærkes endvidere, at den danske repatrieringslov ikke er gældende på Færøerne.

Uanset at den danske lov om repatriering ikke er gældende for Færøerne, skal Røde Kors bemærke, at bestemmelsen om fortrydelsesretten som bekendt netop er indført i den danske udlændingelov for at sikre personer en mulighed for at vende tilbage til Danmark, hvis forholdende i hjemlandet ikke er som påregnet. Bestemmelsen må således formodes at være et væsentlig incitament i den enkeltes overvejelser om at skulle repatriere og Røde Kors skal derfor anbefale, at man indfører en tilsvarende bestemmelse i færøsk retstilstand. 

Vedrørende den danske udlændingelovs § 31.

Røde Kors skal særligt bifalde indførelsen af den danske udlændingelovs § 31 (non-refoulement) i færøsk retstilstand og herunder i særdelshed det forhold, at man også i færøsk ret indfører en bestemmelse, der udvider beskyttelsen mod at blive udsendt til et land, hvor man risikerer forfølgelse af de i 1951-konventionen nævnte årsager, således at denne beskyttelse også omfatter de såkaldte de-facto flygtninge.

Vedrørende den danske udlændingelovs § 37.

Dansk og Færøsk Røde Kors skal tilslutte sig forslaget om, at frihedsberøvede asylansøgere skal gøres bekendt med muligheden for at sætte sig i forbindelse med Færøsk Røde Kors. Denne mulighed vil, særligt når der henses til Røde Kors' internationalt anerkendte mandat, være af væsentlig betydning for asylansøgere, der ofte vil nære en naturlig mistillid til politi og myndigheder på grund af hændelser oplevet i hjemlandet og netop i situationer hvor frihedsberøvede asylansøgere har en subjektiv frygt for myndigheder, vil muligheden for at kunne sætte sig i forbindelse med Røde Kors kunne være medvirkende til dæmpe denne frygt. Færøsk Røde Kors stiller sig rede til at påtage sig denne opgave, men skal dog gøre opmærksom på, at der endnu ikke har været drøftelser mellem landsstyret og Færøsk Røde Kors om det forventede ressourceforbrug i forbindelse hermed.

Det skal i denne forbindelse iøvrigt bemærkes, at Dansk og Færøsk Røde Kors, der igennem en længere årrække har haft et meget tæt samarbejde, i forbindelse med udarbejdelsen af nærværende høringssvar har drøftet muligheden af at iværksætte et undervisningsprogram om det danske flygtninge- og udlændingesystem for medarbejdere eller frivillige i Færøsk Røde Kors. Dansk Røde Kors har i denne forbindelse påtaget sig at udarbejde et undervisningsprogram med inddragelse af de relevante aktører i Danmark, herunder Udlændingestyrelsen, Dansk Flygtningehjælp m.v.

For en ordens skyld skal Røde Kors bemærke, at der har sneget sig en trykfejl ind i det til udkastet medfølgende notat på side 27, omhandende § 37 idet der mangler et u i "......med Færøsk Røde Kors, der er en (X)afhængig humanitær organisation.

Vedrørende den danske udlændingelovs § 42 ff.

I den færøske retstilstand agter man at indføre en regel, hvorefter asylansøgere kan overføres til Danmark under opholdet i præ-asylfasen. Denne overførsel kan ske, således at man sikrer at asylansøgere får adgang til de samme aktiverings- og undervisningstilbud som asylansøgere i Danmark modtager. Dansk Røde Kors har igennem en årrække prioriteret dette arbejde meget højt, hvilket er hovedårsagen til at man i Danmark idag på en række områder har et godt tilbud til asylansøgere i Danmark. Færøsk og Dansk Røde Kors skal derfor generelt støtte forslaget om at asylansøgere på Færøerne kan tage ophold på et asylcenter i Danmark.

Røde Kors skal dog bemærke, at der kan være væsentlige forhold der taler for at en asylansøger mere hensigtsmæssigt bør tage ophold på Færøerne, indtil asylsagen er afgjort, særligt hvis den pågældende har familie eller andre relationer på Færøerne.

Skulle det i enkeltstående tilfælde være nødvendigt skal Røde Kors pege på, at det kan have en vigtig psykologisk og praktisk betydning, at den faktiske indlogerings- opgave varetages af en humanitær organisation. Dansk Røde Kors har som bekendt igennem de seneste 15 år varetaget denne opgave i Danmark og på denne vis har man kunnet sende et vigtigt signal om at asylansøgere i præ-asylfasen er under Røde Kors' beskyttelse, at bistanden i forbindelse med de humanitære og sociale opgaver i forbindelse med indkvarteringen ikke har betydning for ens sags afgørelse. Dertil kommer at Færøsk Røde Kors ville kunne bidrage med et velfungerende socialt netværk til støtte for de pågældende og med den erfaring som Dansk Røde Kors har oparbejdet gennem en lang årrække. Endvidere vil Dansk Røde Kors kunne bistå Færøsk Røde Kors ved løsning af en række opgaver i forbindelse hermed, herunder adgang til Dansk Røde Kors' telefontolkningssystem, oversat informationsmateriale m.v.

Disse forhold og den fortrolighed, der hermed kan skabes mellem asylansøgere og repræsentanter for Røde Kors, sammenholdt med det forhold at Røde Kors' neutralitet er kendt af langt størstedelen af flygtninge og asylansøgere, der har et kendskab til organisationen hjemmefra er afgørende for at der kan skabes en tryg ventetid for asylansøgere, indtil deres sag er afgjort af udlændingemyndighederne. I denne forbindelse skal Røde Kors anbefale, at man overvejer at indføre den danske ulændingelovs § 42 a stk 2 og 3 på Færøerne og overvejer at indgå et samarbejde med Færøsk Røde Kors, såfremt dette måtte blive nødvendigt, om at tilvejebringe og drive indkvarteringssteder for asylansøgere. Røde Kors skal i denne forbindelse i øvrigt yderligere henvise til bemærkningerne til den danske udlændingelovs § 37

Vedrørende den danske udlændingelovs § 48 a

Røde Kors skal til § 48a henvise til bemærkningerne afgivet til § 37 ovenfor.

Færøsk og Dansk Røde Kors skal afslutningsvis bemærke, at organisationerne naturligsvis står til rådighed såfremt Indenrigsministeriet måtte ønske yderligere oplysninger. Det skal i øvrigt bremærkes, at denne skrivelse tillige besvarer forespørgelsen fra Udlændingestyrelsen af 27. september jr. nr. 1996-hj000-00037 (Udfyldes af Færøsk Røde Kors) og kopi af brevet er derfor tilstillet Udlændingestyrelsens retsafdeling. 

Med venlig hilsen 

Freddy Karup Pedersen
Præsident, Dansk Røde Kors

/ Suni Vinther
Formand, Færøsk Røde Kors