Útlendingalógin


42  Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "Anordning om ikrafttræden på Færøerne af udlændingeloven"

 

Skjal 4, undirskjal e

 

Indenrigsministeriet
Udlændingeafdelingen
Christianborg Slotsplads 1
1218 København K 

København, den 21. februar 2000
ASYL/J¯C/KBH/MCA/31-5/XXXX

 

 Vedr.: Indenrigsministeriets udkast til forslag til lov om ændring af udlændingeloven

Idet der henvises til Indenrigsministeriets brev af 11. februar d.å., j.nr. 2000/7310-55, skal Dansk Røde Kors hermed fremkomme med de bemærkninger som udkastet giver anledning til.

Dansk Røde Kors skal indledningsvis bemærke, at organisationen generelt er af den opfattelse, at man børe være særlig varsom ved reguleringer af forhold, der kan have indflydelse påden beskyttelse, der internationalt gives familien som samfundets naturlige og fundamentale enhedsgruppe, hvilket som bekendt blandt er udtrykt i folkeretten i almindelighed og i den europæiske konvention til beskyttelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder i særdeleshed. Endvidere synes nærværende forslag på en række afgørende punkter ikke at være i overensstemmende med de anbefalinger, der følger af blandt andet Den Europæiske Kommisionens forslag til Rådsdirektiv om familiesammenføring.

Til de enkelte bestemmelser i forslaget skal Dansk Røde Kors bemærke følgende:

Ad. forslagets §1 nr.1 og 2 - alderskrav til familiesammenføring

Dansk Røde Kors skal til forslaget om at ændre aldersgrænsen for retskrav påfamiliesammenføring til 25 år anføre, at Dansk Røde Kors generelt finder det uheldigt, at man påudlændingeområdet anser det for nødvendigt, at indføre en aldersgrænse på25 år, der således er forskellig fra den i Danmark almindeligt gældende myndighedsalder på18 år. Forslaget er således medvirkende til, påen efter Dansk Røde Kors' opfattelse uheldig måde, at forstærke indtrykket af, at det er nødvendigt netop påudlændingeområdet at indføre særlige regelsæt, herunder særlige alderkrav, der ikke anvendes påandre retligt regulerede områder.

Dansk Røde Kors er naturligvis enig i, at man med alle rimelige midler bør søge at hindre mennesker i at indgåi ægteskaber mod egen vilje i overenstemmelse med blandt andet de internationale menneskerettighedeskonventioner. Dansk Røde Kors finder det imdilertid uheldigt, at man ikke finder det tilstrækkeligt at man som bekendt allerede i straffeloven har hjemmelsmæssigt grundlag for at kunne hindre ulovlig tvang.

Dansk Røde Kors finder det endvidere særdeles uheldigt at formuleringen hvorefter ægteskabet ellert samlivforholdet; "utvivlsomt måanses for indgået efter den herboendes eget ønske" indikerer, at alene det forhold, at der er tale om en ansøger, der er under 25 år, udgør en formodning for, at ægteskabet ikke er indgået med den herboendes samtykke.

Det kan således befrygtes, at formuleringen i sig selv i betydeligt omfang vil vanskeliggøre den reelle dokumentation af, at der ikke er tale om et samliv eller ægtesklab mod den pågældendes vilje.

Dansk Røde Kors skal i dennne forbindelse bemærke, at alene det forhold, at der kan være tale om familiesammenføring pågrundlag af et såkaldt arrangeret ægteskab, ikke er ensbetydende med, at der er tale om ægteskab, der indgåes imod den ene eller begge ægtefællers vilje og det modsatte kan således med den foreslåede ændring forekomme enddog særdeles vanskeligt at dokumentere.

Dansk Røde Kors skal endvidere bemærke, at det retsikkerhedsmæssigt forekommer særdeles uheldigt, at det ikke direkete af forslaget til lovteksten ikke fremkommer, hvilke elementer, som afgørelsen konkret vil afhænge af. Dansk Røde Kors kan således befrygte, at praksis pådette område risikerer at blive vilkårlig og at retstilstanden vil være vanskelig for den enkelete at fåkendskab til, hvilket er een af konsekvenserne af at man vælger i vidt omfang at lovgive i bemærkningerne til lovforslaget.

Ad forslagets § 1nr. 3-5, 12, 13 og 15 konsekvensrettelser.

Dansk Røde Kors har ingen bemærkninger til forslagets § 1, nr. 3-5, 12, 13 og 15

Ad forslagets § 1, nr. 9. tilknytning til opholdslandet

Dansk Røde Kors skal til forslaget om vurderingen af til hvilket land, et ægtefællefamilesammenført par har den tætteste tilknytning bemærke, at Dansk Røde Kors som udgangspunkt ikke finder det uhemsigtsmæssigt, at man søger at sikre familiesammenføring af ægtefæller i det land, hvortil parret har den stærkeste tilknytning.

Dansk Røde Kors finder det imidertid bekymrende, at man med forslaget agter at indføre en retstilstand der betyder formulering søger at indikere, at tilknytningen er umiddelbart målbar. Spørgesmålet er således, hvorledes man vil søge at sammenligne endsige at "måle" tilknytningen til Danmark henholdsvis et andet land.

Idet bestemmelsen ikke i sig selv indeholder en beskrivelse af, hvilke kriterier der skal inddrages ved afgørelsen af hvilket land ægtefællerne skal ægtefællesammenføres til, men at dette alene fremgår af bemærkningerne til forslaget er det for den enkelte ansøger ganske vanskeligt at kunne forudse, hvilke betingelser, der vil kunne opfylde lovens krav.  

Bestemmelsen betyder derfor at de relevante myndigheder vil være nødsaget til at foretage et ganske vidt skøn på et retligt særdeles følsomt område, hvilket efter Dansk Røde Kors' opfattelse er retsikkerhedsmæssigt særdeles uheldigt. Dansk Røde Kors skal således anbefale, at man allerede i lovteksten konkret foretager en beskrivelse af, hvilke lementer der skal inddrages i tilknytningsvurderingen.

Dertil kommer, at uanset at det i bemærkningerne til forslaget fremgår, at man selvsagt ikke kan pålægge en flygtning at tage ophold i sit hjemland som følge af et ægteskab med en person fra hjemlandet, såvil det i en række tilfælde være umuligt for anekendte flygtninge at tage ophold ogsåi andre lande end hjemlandet. Dette betyder at familiesammenføring alene kan gennemføres her i landet. Dansk Røde Kors skal derfor anbefale at der for personer med opholdstilladelse som flygtning eller af "flygtningelignede årsager" efter udlændingelovens § 9, stk.2, nr. 2 hhv. stk.4 , er et retskrav påfamiliesammenføring med ægtefælle og mindreårige børn her i landet.

Ad forslagets § 1, 10 Krav til bolig.

Dansk Røde Kors finder det særdeles uheldigt at man med forslaget først anerkender, at det er i Danmark de familiesammenførte har den stærkeste tilknytning til, hvorfor familiesammenføringen bør ske her i landet og at man dernæst som yderligere betingelse for opholdstilladelsen opstiller særlige krav til praktiske forhold omkring den herboendes boligforhold.

Dansk Røde Kors stiller sig således tvivlende overfor om de praktiske krav til den herboendes bolig er i overenstemmelse med de internationale forpligtelser som Danmark har tiltrådt herunder særligt i forhold til Den Europæiske menneskerettighedskonventions art 8 og som tager sigte påat sikre familiens fundamentale rettigheder . Der synes således ikke at være proprotionalitet mellem de praktiske krav til den herboendes bolig og til det forhold at de pågældendes tilknytning tilsiger familiesammenføring her i landet.

Dansk Røde Kors skal derudover generelt bemærke, at det findes uheldigt at man i udlændingeloven finder det nødvendigt at indføre bestemmeler, der mere passende kunne indføres eller reguleres i anden lovgivning. Dansk Røde Kors finder det således ikke hensigtsmæssigt, at praktiske forhold vedrørende eksempelvis boligforhold reguleres gennem udlændingelovgivningen.

Inddragelsen af krav til bolig som betingelse for opholdtilladelse efter den foreslåede bestemmelser er således, påsamme vis som ved forslaget om at hindre tvangsægteskaber (jvf. bemærkninger til forslagets §1, nr. 1 ovenfor) egnet til eller allerede reguleret i anden lovgivning og inddragelsen i udlændingelovgivningen er således påen uhensigtsmæssig måde medvirkende til at fastholde en opfattelse af, at det påen lang række forhold er nødvendigt at foretage en særlig regulering i forhold til udlændinge.

Dansk Røde Kors finder det endvidere særdeles bekymrende, at muligheden for familiesammenføring med et mindreårigt barn kan betinges af den herboende person godtgør at råde over sin egen bolig af rimelig størrelse idet hensynet til barnets mulighed for familiesammenføring med forældre altid bør veje tungere end hensynet til praktiske omstændigheder omkring boligen i Danmark.

Ad forslagets § 1, nr. 11- 13 Udtalelser om boligforhold

Dansk Røde Kors har ingen bemærkninger til forslagets § 1, nr. 11-13

Ad forslagets § 1, nr 14. Inddragelse af opholdstilladelse

Dansk Røde Kors skal til forslagets § 1, nr. 14 bemærke, at inddragelsen af en opholdstiladelse fra en person, der er familiesammenført med en herboende pågrund af en ændring af den herboendes boligforhold vil fåbetydelige menneskelige konsekvenser for de pågældende og at inddragelsen af en opholdstilladelse alene fordi at man ikke længere kan godtgøre at opfylde kravene til den herboendes bolig ikke synes at ståi et passende forhold til den betydning som hensynet til familiens enhed og de fundamentale rettigheder som følger heraf, tilsiger.

Dansk Røde Kors skal således påpege, at man med de foreslåede bestemmelser allerede har stillet som betingelse, at de pågældendes samlede tilknytning til Danmark medfører at familiesammenføringen skal foregåher i landet.

Dansk Røde Kors finder det således med overvejende sandsynlighed, at være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, herunder særligt den Europæiske Menneskerettighedskonventions art. 8, såfremt man inddrager en opholdtilladelse alene pådette grundlag.

Såfremt Indenrigsministeriet har behov for yderligere oplysninger, står Dansk Røde Kors naturligvis til rådighed herfor. 

Med venlig hilsen 

Freddy Karup Pedersen
Præsident

/ Jørgen Chemnitz
Afdelingschef