Útlendingalógin


42  Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "Anordning om ikrafttræden på Færøerne af udlændingeloven"

 

Skjal 4, undirskjal f

Indenrigsministeriet
Udlændingeafdelingen
Christiansborg Slotsplads 1
1218 København K 

København, d. 4. april 2000
Asyl/KBH/MCA/31-5/0162

Vedr.: Indenrigsministeriets forslag til lov om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v. og straffeloven.

Idet der henvises til Indenrigsministeriets skrivelse af 22. marts d.å. skal Dansk Røde Kors hermed fremkomme med følgende bemærkninger:

Dansk Røde Kors skal indledningsvis bemærke, at organisationen finder det uheldigt, at forslaget sendes til høring umiddelbart inden dette fremsættes i folketinget i stedet for at gennemføre en egentlig høringsprocedure forinden fremsættelsen, således at man kunne have indarbejdet eventuelle rettelser eller præciseringer i et endeligt lovforslag.

Dansk Røde Kors skal bifalde at forslagets nr. 10-13 medfører en større grad af gennemsigtighed mellem retsfølger og udvisningsdomme. Dansk Røde Kors har således tidligere ved blandt andet høringssvar af 30. juni 1997 understreget vigtigheden af, at der er en klar sammenhæng mellem den straf som man idømmes og beslutningen om hvorvidt man skal idømmes udvisning af landet og i givet fald hvor længe.

Dansk Røde Kors skal bifalde forslagets nr. 18 hvorefter der altid skal indsættes en frist for varetægtsfængslingens eller foranstaltningens længde, således at det undgås at udlændinge varetægtsfængsles uden frist indtil udvisning kan fuldbyrdes.

Dansk Røde Kors skal til forslagets nr 19 om anvendelse af frihedsberøvelse af asylansøgere, der udebliver fra afhøring ved politiet eller udlændingestyrelsen bemærke, at frihedsberøvelse altid er en særdeles indgribende foranstaltning, hvorfor man altid bør søge at anvende mindre indgribende foranstaltninger.

Dansk Røde Kors skal endvidere til forslagets nr. 22 bemærke, at organisationen finder det positivt, at det foreslås, at den absolutte frist for isolation af udlændinge, der er frihedsberøvet efter reglerne i udlændingelovens € 36, fremover ikke må finde sted i et sammenhængende tidsrum på mere end 4 uger. Dansk Røde Kors skal til disse forslag bemærke, at fængsling og herunder fængsling i isolation må anses for særdeles indgribende foranstaltninger. 

Dansk Røde Kors kan til nr. 26 notere sig, at bestemmelsen ønskes præciseret således at den er i overensstemmelse med nuværende praksis.

Dansk Røde Kors skal til nr. 27 fremhæve, at organisationen ikke udfra forslaget eller bemærkningerne hertil har fundet det muligt at fastslå i hvilket omfang ændringen vil have indflydelse på de opgaver Dansk Røde Kors varetager i forbindelse med modtagelse og indkvartering af asylansøgere i Danmark. Det fremgår således ikke tydeligt, hvorvidt de af bestemmelsen omfattede udlændinge, såfremt disse har krav på at få udgifterne til underhold dækket af Udlændingestyrelsen, ønskes indlogeret hos Dansk Røde Kors. Det fremgår således ej heller af forslaget i hvilket omfang Dansk Røde Kors' aktiviteter i forhold til undervisning og aktivering, lægelig og psyko-social behandling med videre skal tilbydes den i forslaget omhandlende målgruppe.

Til forslagets nr. 40 om adgangen til anvendelse af ekspropriation til tilvejebringelse af indkvarteringscentre for asylansøgere, skal Dansk Røde Kors bemærke, at organisationens arbejde i vidt omfang er påvirket af de nuværende vanskeligheder med at tilvejebringe den tilstrækkelige indkvarteringskapacitet. Dansk Røde Kors har således i den givne situation været nødsaget til at opskrive belægningskapaciteten på indkvarteringscentrene til 115 % hvilket har særdeles uheldig indvirkning på beboerenes levevilkår og for de undervisnings og aktiveringsmæssige vilkår som Dansk Røde Kors har mulighed for at tilbyde.

Omvendt skal Dansk Røde Kors fremhæve, at dagligdagen på asylcentrene i Danmark er helt afhængig af det normalt gode forhold mellem lokalsamfundene og asylcentrene og mulighederne for i fælleskab at organisere fælles aktiviteter og dermed et godt naboskab mellem centre og lokalsamfund. Dansk Røde Kors er således bekymret for, at tilvejebringelsen af indkvarteringscentre for asylansøgere, der foretages på baggrund i ekspropriation af bygninger og mod lokalsamfundets udtrykkelige ønske kan umuliggøre gode samarbejdsrelationer mellem lokalsamfundene og Dansk Røde Kors' asylcentre.

Der kan imidlertid være tale om situationer, hvor indrejsesituationen eller særlige forhold taler for en beredskabsmæssig indsats hvor den foreslåede bestemmelse kan finde sin naturlige begrundelse. Det er imidlertid Dansk Røde Kors' holdning, at udgangspunktet for tilvejebringelsen af indkvarteringscentre for asylansøgere altid bør tage sit udgangspunkt i en t konstruktiv dialog med de berørte kommuner og lokalsamfund og at man kun helt undtagelsesvis agter at anvende den foreslåede bestemmelse

Til forslagets nr. 41 skal Dansk Røde Kors indledningsvis bemærke, at organisationen er af den grundlæggende opfattelse at personer i en sammenlignelig situation bør behandles ens. Det er således Dansk Røde Kors' opfattelse, at også personer, der pågribes i det grænsenære område, bør have adgang til de tilbud som gives i Dansk Røde Kors' modtagecenter Sandholm, herunder tolke, information på eget sprog, lægehjælp med videre. Dansk Røde Kors skal dog medgive, at der kan være logistiske forhold, der gør det uhensigtsmæssigt at transportere personer fra Sønderjylland til Sandholm. Det er således Dansk Røde Kors' opfattelse, at man bør sammenholde de logistiske hensyn, der tilsiger indkvartering i det grænsenære område med de hensyn, der varetages i det nuværende modtagesystem således at personer, der pågribes i det grænsenære område ikke stilles ringere end personer, der pågribes på eksempelvis Københavns Hovedbanegård.

Dansk Røde Kors skal særligt for uledsagede mindreårige, der pågribes i det grænsenære område anbefale, at man fastholder en overførsel til Dansk Røde Kors' særlige centre for uledsagde mindreårige flygtningebørn i overenstemmelse med den hidtidige praksis under hensynstagen til denne gruppes helt særlige behov.

Dansk Røde Kors har ikke umiddelbart flere bemærkninger til forslaget, men er naturligvis til rådighed såfremt Indenrigsministeriet måtte ønske eventuelle yderligere oplysninger. 

Med venlig hilsen 

Freddy Karup Pedersen
Præsident

/ Jørgen Poulsen
Generalsekretær