Útlendingalógin


42  Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar "Anordning om ikrafttræden på Færøerne af udlændingeloven"

 

Skjal 4, undirskjal g 

Indenrigsministeriet
Christiansborg Slotsplads 1
1218 København K 

København, d. 2. maj 2000
Asyl/J¯C/KBH/31-5/0191

Vedr.: Indenrigsministeriets forslag til lov om ophævelse af lov om midlertidig opholdstilladelse til nødstedte fra Kosovoprovinsen i Forbundsrepublikken Jugoslavien og lov om ændring af udlændingeloven (Ophævelse af Kosovo-nødloven).

Idet der henvises til Indenrigsministeriets skrivelse af 28. april 2000 (jr. nr. 2000/7310-57) modtaget af Dansk Røde Kors d. 1. maj d.å., skal Dansk Røde Kors hermed fremsende de bemærkninger, som forslaget giver anledning til.

Dansk Røde Kors skal indledningsvis beklage, at det ikke har været muligt at gennemføre en egentlig høringsprocedure forinden forslaget fremsættes i Folketinget med henblik på eventuelt at indarbejde bemærkninger til forslaget forinden dette fremsættes i Folketinget.

Som bekendt har Dansk Røde Kors varetaget en lang række af de humanitære, sociale og praktiske opgaver forbundet med modtagelsen, indkvarteringen og repatrieringen af de kosovo-albanske flygtninge, der blev evakueret til Danmark.

Dansk Røde Kors' aktive deltagelse i arbejdet forbundet med evakueringen påbegyndtes således allerede i forbindelse med evakueringerne af de mest sårbare i flygtningelejrene i Makedonien, hvor en sygeplejerske fra Dansk Røde Kors bistod Udlændingestyrelsens delegation.

Samtidigt hermed etablerede Dansk Røde Kors inden for ganske kort tid indkvarteringscentre i Danmark med henblik på modtagelsen af de evakuerede, og sidenhen har Dansk Røde Kors varetaget betydelige opgaver i forbindelse med indkvarteringen i Danmark herunder sundhedsbetjeningen, aktivering og undervisning, formidling af information, eftersøgning af forsvundne familiemedlemmer og efterfølgende organisering af familiesammenføring samt rådgivning og vejledning af personer, der har ønsket at repatriere til Kosovo.

Dansk Røde Kors har endvidere stået for håndteringen af transporten af de repatrierendes personlige ejendele og erhversudstyr til Kosovo, der i hjemlandet er blevet håndteret af Dansk Røde Kors' delegation i Kosovo. 

Dansk Røde Kors har således i et forbilledligt samarbejde med Udlændingestyrelsen varetaget en lang række opgaver i forbindelse med modtagelsen af de kosovo-albanske flygtninge i Danmark og de meget positive erfaringer herfra kunne således med fordel have været yderligere indarbejdet i forslaget, såfremt der tidsmæssigt havde været mulighed herfor.

Dansk Røde Kors er således af den opfattelse, at man med fordel kunne have sammenkædet en revision af Kosovo-nødloven med en mere detaljeret evalueringen af hele "Kosovo-forløbet" med henblik på en drøftelse af, hvorledes man ville vælge af håndtere en eventuel lignende situation i fremtiden.

Dansk Røde Kors skal derfor anbefale at man, på baggrund af en mere detaljeret evaluering af forløbet i forlængelse af krigen i Kosovo og evakueringen af flygtningene til Danmark og på baggrund af den viden og de erfaringer man gjorde sig i forbindelse med loven om midlertidig opholdstilladelse til visse personer fra det tidligere Jugoslavien m.v., overvejer at etablere en ordning, der sikrer at Danmark er i stand til med ganske kort varsel efter aftale med UNHCR eller en lignende international organisation at kunne modtage flygtninge, der ikke kan opnå den fornødne humanitære bistand eller beskyttelse i krigs- eller konfliktsområder. Såfremt Indenrigsministeriet på et senere tidspunkt overvejer at gennemføre en evaluering af forløbet, deltager Dansk Røde Kors naturligvis gerne heri.

Som det fremgår af nedenfor anførte bemærkninger til de enkelte bestemmelser, skal Dansk Røde Kors bifalde Indenrigsministeriets forslag om at ophæve Kosovo-nødloven, således at man igen sikrer, at flygtninge og asylansøgere der opholder sig i Danmark tilbydes ensartede vilkår og herunder adgang til mulighederne efter integrationsloven m.v. for de personer, der meddeles opholdstilladelse efter udlændingeloven.

Dansk Røde Kors skal samtidig udtrykke sin tilfredshed med at der med forslaget lægges op til at man i videst muligt omfang vil søge at fastholde incitamentet til at flygtningene fra Kosovo frivilligt vælger at repatriere under ordnede forhold og i et nært samarbejde med UNHCR, med respekt for forholdene i Kosovo, ligesom der med forslaget lægges op til en smidig og pragmatisk håndtering af de opgaver, der forestår i forbindelse med afslutningen af denne opgave.

Til de enkelte bestemmelser i forslaget skal Dansk Røde Kors bemærke følgende:

Til forslagets § 1:

Dansk Røde Kors skal varmt bifalde forslaget om at give særligt sårbare personer fra Kosovoprovinsen, mulighed for at opnå opholdstilladelse efter den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 9, stk. 2, nr. 5. Dansk Røde Kors skal i denne forbindelse bemærke, at der er personer, der lider af fysisk eller psykiske sygdomme eller handicaps eller som på grund af manglende familiemæssige netværk vil have særdeles vanskeligt ved at klare sig ved en tilbagevenden til Kosovo på nuværende tidspunkt, hvor der i hjemlandet er behov for at etablere særlige sociale foranstaltninger forinden en tilbagevenden bør iværksættes. Dansk Røde Kors skal endvidere udtrykke sin tilfredshed med at der med forslaget åbnes mulighed for at personer, der meddeles opholdstilladelse efter bestemmelsen får mulighed for familiesammenføring.

Dansk Røde Kors skal endvidere bifalde at man med forslaget ligestiller personer, der er indrejst til Danmark fra provinsen inden Kosovo-nødlovens ikrafttræden med personer omfattet af loven, og således sikrer at personer, der befinder sig i en ensartet situation, behandles lige.

Dansk Røde Kors' sundhedsfaglige personale vil, naturligvis med samtykke fra de enkelte, bistå Udlændingemyndighederne med at tilvejebringe den fornødne dokumentation med henblik på vurderingen af spørgsmålet om opholdstilladelse efter den foreslåede bestemmelse.

Til forslagets § 4:

Dansk Røde Kors skal bifalde Indenrigsministeriets forslag om at bibeholde de initiativer, der er iværksat i forbindelse med Kosovo-nødloven, indtil de pågældende enten meddeles opholdstilladelse efter udlændingeloven eller udrejser.

Som bekendt er der iværksat en række initiativer i forbindelse med driften af indkvarteringssteder for flygtninge fra Kosovo. Dansk Røde Kors har således organiseret blandt andet modersmålsundervisning, kurser i forskellige håndværk, undervisningsforløb for enlige kvinder, mineinstruktør-kurser med videre, der alle afsluttes inden for den kommende tid, og det er derfor meget positivt at disse tiltag kan afsluttes planmæssigt i forbindelse med repatrieringen til provinsen eller frem til det tidspunkt, hvor de pågældende eventuelt er meddelt opholdstilladelse efter udlændingeloven og overgår til de integrationsansvarlige kommuner.

Det er endvidere positivt at personer, hvis opholdstilladelse efter Kosovo-nødloven udløber, bevarer deres ret til repatrieringsbistand. Repatrieringsbistanden er således afgørende i forhold til flertallet af de kosovo-albanske flygtninges mulighed for at kunne klare sig i den første periode efter repatrieringen og et væsentligt incitament for spørgsmålet om frivillig repatriering.

Dansk Røde Kors skal afslutningsvis bemærke, at det er afgørende, at der så hurtigt som muligt formidles den fornødne information til de kosovo-albanske flygtninge i Danmark. Der hersker for øjeblikket stor tvivl, om de konkrete administrative konsekvenser af UNHCR's melding i april 2000, der kan være medvirkende til, at der kan være en tilbageholdenhed i antallet af ansøgninger om repatrieringsstøtte.

Dansk Røde Kors har igennem hele forløbet brugt mange ressourcer på at sikre den bedst mulige information til de kosovo-albanske flygtninge om situationen i hjemlandet og om repatrieringsforløbet. Der er løbende udsendt albanske nyhedsbreve til Kosovo-centrene udarbejdet i samarbejde med Udlændingestyrelsen, og Dansk Røde Kors har i samarbejde med de kosovo-albanske flygtninge udgivet et beboerblad, der er skrevet af 3 lokalredaktioner på indkvarteringscentrene. De foreløbig 5 beboer-blade har informeret om den aktuelle situation i Danmark og i hjemlandet og om relevante problemstillinger i relation hertil. Endvidere er der etableret internetcafeer på alle Kosovo-centre, således at der er mulighed for selv at søge information om situationen i hjemlandet via Internettet. Ugivelsen af beboerbladet skulle efter det budgetterede være tilendebragt i med udgangen af maj måned d.å. Dansk Røde Kors undersøger dog for nærværende om der kan etableres den fornødne økonomi til at fortsætte udgivelsen af bladet for at imødekomme det store informationsbehov.

Dansk Røde Kors har således de nødvendige kommunikationsveje til at informere de kosovo-albanske flygtninge på indkvarteringsstederne, men brugen af disse fordrer at der snarest sikres en afklaring af de administrative konsekvenser af kosovo-albanernes fremtidige ophold i Danmark. Dansk Røde Kors vil naturligvis fortsat medvirke til at sikre beboerne information om situationen i Kosovo-provinsen og til at genskabe kontakten til familiemedlemmer i kosovo såfremt dette skulle være nødvendigt

Såfremt Indenrigsministeriet har behov for yderligere oplysninger, står Dansk Røde Kors naturligvis til rådighed herfor. 

Med venlig hilsen 

Freddy Karup Pedersen
Præsident /

Jørgen Poulsen
Generalsekretær