Útnorðurráðið

 

66  Uppskot til  samtyktar um tilráðingar frá Útnorðurráðnum í 2000 og um frágreiðing um virki ráðsins í 2000

 

Skjal 1: Tilráðingar 2000 

Rekommandation nr. 1 / 2000

Vestnordisk Rad har vedtaget følgende rekommandation med 17 stemmer. Ingen stemte imod, ingen afstod og ingen var fraværende.

Vestnordisk Rad henstiller til Færøernes Landsstyre, Grønlands Landsstyre og Islands regering, at etablere et samarbejde omkring dokumentation og historieskrivning af de vestnordiske landes fælleshistorie.

Redegørelse

De vestnordiske lande, Færøerne, Grønland og Island, deler i væsentlig grad en fælles historie. Der har i århundreder været tætte kontakter mellem disse naboer i Nordatlanten, som nu i de senere år er blevet forstærket og formaliseret og har derfor måske aldrig været stærkere end netop nu.

Det er vigtigt for os i Vestnorden at vi kender vores historie, ikke bare vores eget lands historie, men også vores nærmeste naboers historie. Både til at forstå udviklingen i området som helhed samt at det også kan belyse nærmere de enkelte landes situation som måske har været skjult fordi at man manglede at se på sagen i et bredere perspektiv.

Til at skabe et endnu mere solid grundlag for det vestnordiske samarbejde er det af stor betydning, at befolkningen i Vestnorden har adgang til information om vores fælles fortid.

Vestnordisk Råd vil derfor rekommandere de vestnordiske landes regering/landsstyrer, at etablere et samarbejde omkring dokumentation og historieskrivning af den fælles vestnordiske historie

Tórshavn, den 08. september 2000

Ole Lynge
Rådsformand

Páll S. Brynjarsson
Rådssekretær

 

Rekommandation nr. 2 / 2000

Vestnordisk Råd har vedtaget følgende rekommandation med 17 stemmer. Ingen stemte imod, ingen afstod og ingen var fraværende.

Vestnordisk Råd henstiller til Færøernes Landsstyre, Grønlands Landsstyre og Islands regering, at udarbejde en fælles Vestnordisk handlingsplan for det kulturelle samarbejde med det øvrige Norden.

Redegørelse:

De vestnordiske lande har været aktive deltagere i det nordiske kulturelle samarbejde og denne deltagelse har uden tvivl været til stor nytte for landenes kulturliv. Således har både de nordiske kulturelle institutioner som er placeret i Vestnorden samt forskellige nordiske projekter og fonde bidraget til at fremme landenes kulturliv.

Det kulturelle samarbejde opfattes af mange som kernen i det nordiske samarbejde. Omkring 50% af Nordisk Ministerråds midler bruges til det kulturelle samarbejde i Norden, i alt DKK

Til at opnå større indflydelse og forståelse indenfor det nordiske kulturelle samarbejde er det vigtigt for de vestnordiske lande, at udarbejde handlingsplan for det kulturelle samarbejde med øvrige Norden således, at de kan tale med en stemme på den nordiske scene. En handlingsplan er også en erkendelse af, at de vestnordiske lande ønsker at forstærke deres samarbejde omkring kulturen.

Vestnordisk Råd mener, at det er særdeles vigtigt at udarbejde et handlingsplan snarest, bl.a. fordi at den nordiske kulturpolitik er inde i en forandringsproces i øjeblikket. Disse forandringer vil sandsynligvis resultere i at prioriteringerne i det nordiske kultursamarbejde bliver mere politisk bestemt, kulturministrene får flere midler til disposition og at disse midler tages fra eksisterende kulturorganer.

Handlingsplan er et redskab til at organisere resultatsrigt samarbejde mellem de vestnordiske lande indefor den nordiske kultursektor. Den vestnordiske handlingsplan burde bl.a. sikre følgende; en styrkelse af Vestnordens stilling i det nordiske kultursamarbejde, en mere aktiv deltagelse fra Vestnordisk side i det nordiske kultursamarbejde og en øget interesse i det øvrige Norden for stærkere kulturelle kontakter med Vestnorden.

Med hensyn til ovennævnte anbefaler Vestnordisk Råd, at der udarbejdes en Vestnordisk handlingsplan om kulturelt samarbejde. 

Tórshavn, den 08. september 2000 

Ole Lynge
Rådsformand

Páll S. Brynjarsson
Rådssekretær