Dómarasetanir v.m.

61 Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri fyri Føroyar "lov om ændring af lov for Færøerne om rettens pleje og lov for Færøerne om retsafgifter"


Bræv løgmálaráðharrans (Frank Jensen) til landsstýrið (Høgna Hoydal), dagfest 10. mai 1999:

LH001689 j. nr. 1998-740-0298

 

Kære Høgni Hoydal.

I fortsættelse af vores møde den 5. maj 1999 vedlægger jeg et revideret forslag om ikraftsættelse af domstolsreformen for Færøerne.

I overensstemmelse med konklusionerne på mødet er alle de ændringsforslag, der blev vedtaget i Færøernes Lagting, nu indarbejdet i lovforslaget, bortset fra forslaget om at lade dommerfuldmægtige være omfattet af Dommerudnævnelsesrådets kompetence.

Således foreslås det, at de færøske offentlighedsrepræsentanter beskikkes efter indstilling fra og blandt de personer, der er optaget på nævningelisten, og at der ved Dommerudnævnelsesrådets behandling af sager om besættelse af stillinger ved retten på Færøerne i stedet for det faste advokatmedlem af Dommerudnævnelsesrådet skal medvirke en advokat med bopæl på Færøerne, udpeget af justitsministeren efter indstilling fra Advokatrådet (retsplejelovens § 43 b, stk. 5).

Som vi drøftede, vil Justitsministeriet inddrage Færøernes Hjemmestyre i overvejelserne om, hvordan udpegningen af offentlighedsrepræsentanterne i praksis skal foregå.

Også forslaget om, at det direkte af lovteksten skal fremgå, at der ved besættelse af stillinger som sorenskriver og dommerfuldmægtig ved retten på Færøerne skal lægges vægt på, at ansøgerne behersker det færøske sprog i skrift og tale og har indsigt i færøsk lovgivning, færøske samfundsforhold og færøsk kultur, er indarbejdet i det reviderede lovudkast (retsplejelovens § 43, stk. 2, og § 52, stk. 3).

Det samme gælder forslaget om, at det i loven fastslås, at de regler, som Domstolsstyrelsens skal fastsætte om dommerfuldmægtiges uddannelse, skal tilsikre, at det nødvendige antal fuldmægtige uddannes i færøsk lovgivning, færøske samfundsforhold, færøsk kultur og færøsk sprog i skrift og tale (retsplejelovens § 17 a, stk. 2).

Som jeg redegjorde for, vil forslaget om, at Dommerudnævnelsesrådet - ud over at behandle sager om besættelse af stillingerne som administrerende sorenskriver og sorenskriver - også skal afgive indstilling til justitsministeren ved udstationering eller ansættelse af dommerfuldmægtige ved retten på Færøerne, indebære problemer på flere punkter.

Dels vil forslaget give administrative vanskeligheder, da væsentlig flere færøske sager vil skulle behandles af Dommerudnævnelsesrådet.

Herudover vil forslaget om, at indstillingerne afgives til justitsministeren harmonere dårligt med, at stillinger som dommerfuldmægtig besættes af Domstolsstyrelsen, der også træffer afgørelse om ændring af tjenestested (udstationering).

Hertil kommer, at forslaget vil indebære et væsentligt brud med den for Danmark (og Grønland) gældende generelle ordning, hvorefter Dommerudnævnelsesrådet alene behandler sager om udnævnelse af dommere (sorenskriver), som omfattes af de særlige regler i grundloven om uafhængighed, selv om der for så vidt har været et principielt ønske fra Dommerfuldmægtigforeningen om en anden ordning.

På denne baggrund er dommerfuldmægtige ikke efter lovforslaget omfattet af Dommerudnævnelsesrådets kompetence.

Jeg skal anmode dig om på ny at forelægge sagen for Lagtinget.

Som aftalt fremsætter jeg lovforslaget for Folketinget i denne uge, således at der er mulighed for, at det kan vedtages inden udgangen af maj måned. Kun derved kan domstolsreformen træde i kraft for Færøerne og Danmark samtidig (den 1. juli 1999). Jeg imødeser derfor din snarlige tilbagemelding om resultatet af Lagtingets fornyede behandling af sagen.

Med venlig hilsen