Dómarasetanir v.m.

61 Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri fyri Føroyar "lov om ændring af lov for Færøerne om rettens pleje og lov for Færøerne om retsafgifter"


Bræv løgmálaráðharrans (Frank Jensen) til landsstýrið (Høgna Hoydal), dagfest 8. apríl 1999:

LH001614 j. nr. 1998-740-0298

 

Kære Høgni Hoydal.

Justitsministeriet har gennem Rigsombudsmanden modtaget Færøernes Hjemmestyres bemærkninger til forslaget om ikraftsættelse af domstolsreformen for Færøerne.

Hjemmestyret har i den forbindelse stillet forslag om en række yderligere ændringer af den færøske retsplejelov.

De lovændringer, som Justitsministeriet har foreslået i lovudkastet, svarer i alt væsentligt til de ændringer, der som led i domstolsreformen er foretaget af den danske retsplejelov. Der er således i denne omgang ikke lagt op til andre ændringer af den færøske retsplejelov end dem, der er teknisk nødvendige, for at domstolsreformen kan gennemføres på Færøerne. Justitsministeriet har i den forbindelse bl.a. foreslået, at der ved Dommerudnævnelsesrådets afgivelse af indstillinger om besættelse af dommerstillinger på Færøerne bør deltage særlige færøske offentlighedsrepræsentanter med henblik på at sikre medvirken af personer, der har indsigt i de særlige færøske forhold.

Under Færøernes Hjemmestyres behandling af sagen indstillede Landsstyret til Lagtinget, at begge færøske offentlighedsrepræsentanter skulle beskikkes efter indstilling fra Føroya Kommunufelag og Tórshavn Kommune i forening. Lagtinget har i stedet anbefalet, at offentlighedsrepræsentanterne beskikkes efter indstilling fra og blandt personer på nævningelisten.

Efter min opfattelse bør der lægges vægt på, at offentlighedsrepræsentanterne i kraft af deres personlige egenskaber er velegnede til den konkrete opgave, de skal varetage som medlemmer af Dommerudnævnelsesrådet. Jeg mener ikke dette i tilstrækkelig grad kan sikres ved en udvælgelse blandt personer, der er udpeget med en anden opgave for øje: at deltage i afgørelsen af konkrete straffesager.

Det er på denne baggrund min hensigt at udforme lovforslaget i overenstemmelse med Landsstyrets indstilling til Lagtinget for så vidt angår spørgsmålet om beskikkelse af to færøske offentlighedsrepræsentanter.

Lagtinget har herudover stillet en række yderligere forslag, hvorefter der bl.a. skal lægges vægt på, at de personer, der ansættes som sorenskrivere og dommerfuldmægtige, behersker det færøske sprog i skrift og tale og har indsigt i færøsk lovgivning, samfundsforhold og kultur.

Regeringen har fuld forståelse for ønsket om, at sorenskrivere og dommerfuldmægtige i videst muligt omfang kan færøsk og har indsigt i færøske samfundsforhold m.v. Regeringen er således enig i, at det bør tilstræbes, at personer, der ansættes i disse stillinger, ud over at besidde de nødvendige faglige kvalifikationer, også er velkvalificerede til at virke under de særlige færøske forhold.

Hjemmestyreloven bygger imidlertid på et princip om, at der ikke i lovgivning eller forvaltning kan gøres forskel på færinger og andre danske statsborgere. Af denne såvel som af principielle grunde i øvrigt finder regeringen ikke, at de anførte hensyn kan fremgå direkte af lovteksten.

De øvrige forslag, herunder navnlig vedrørende dommerfuldmægtige, bør efter regeringens opfattelse overvejes nærmere, eventuelt i forbindelse med det igangværende arbejde i det udvalg, der har til opgave at foretage en samlet revision og sammenskrivning af den færøske retsplejelov.Som du ved, træder domstolsreformen i kraft i Danmark den 1. juli 1999. Tidsmæssige omstændigheder tilsiger således også, at lovforslaget begrænses til kun at indeholde de ændringer, der er helt nødvendige, for at domstolsreformen kan træde i kraft også for Færøerne den 1. juli 1999.

Jeg forventer således, at Folketinget vil påbegynde behandlingen af lovforslaget i sidste halvdel af april måned.

Med venlig hilsen